Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η ΛΑ.ΣΥ για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Περατάτων Κεφαλονιάς

Σε πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ι.Ν., στο Ειδικό Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο Περατάτων-Κεφαλονιάς, αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, τόσο στο θέμα των κτιριακών υποδομών όσο και στην μεταφορά των μαθητών. Προβλήματα διαχρονικά που οξύνονται κάθε χρόνο περισσότερο.
Παρά το ότι, είχαν δηλωθεί εγκαίρως και όπως προβλέπεται, τα δρομολόγια της μεταφοράς των μαθητών του σχολείου για την σχολική περίοδο 2019-2020 (από το Μάιο 2019), τα προβλήματα παραμένουν με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν στο σχολείο:
• ένας μαθητής από την περιοχή του Δήμου Σάμης με σημαντικά κινητικά προβλήματα.
• τρεις μαθητών από την περιοχή της Λειβαθούς.
• μαθητές από την περιοχή του Αργοστολίου που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το ολοήμερο γιατί δεν υπάρχει δρομολόγιο επιστροφής.
Γονείς και εκπαιδευτικοί με συνεχείς παρεμβάσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα απευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς, με κορύφωση την παρέμβαση στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας στις 29/1/2020, όπου η Λαϊκή Συσπείρωση έβαλε το θέμα, απαιτώντας να παρθεί απόφαση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων Ταυτόχρονα η Λαϊκή Συσπείρωση, κατέθεσε επερώτηση στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 3/2/2020, η οποία όμως δε μπήκε στην ημερήσια διάταξη ούτε στη συζήτηση με ευθύνη της περιφερειακής αρχής. Φαίνεται ότι κατά την κρίση τους το θέμα δεν ήταν σπουδαίο και επείγον!
Στην συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής, η θέση της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ) αλλά και των δυνάμεων που την στηρίζουν ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ήταν κάθετα αντίθετη τόσο στην απόφαση όσο και στην συζήτηση του θέματος. Όμως η παρουσία εκπαιδευτικών και γονέων το επέβαλε, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να φέρνει αποτελέσματα.
Αναδείχτηκαν, η σημαντική υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση και η ευθυγράμμιση της Περιφέρειας σε αυτήν την πολιτική, η οποία με διάφορες δικαιολογίες και χωρίς καμιά δυναμική διεκδίκηση έχει μεταφέρει όλο το κόστος της μεταφοράς στις οικογένειες των μαθητών. Οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν, για την φύλαξη των παιδιών στο σπίτι ή να μη δουλεύουν για να μπορούν να βοηθούν τα παιδιά τους. Το χειρότερο από όλα είναι να καταπνίγεται η ανάγκη, η θέληση και η προσμονή των μαθητών για την παρακολούθηση των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων του σχολείου.
Η κατάσταση αυτή, είναι αποτέλεσμα της κεντρικής πολιτικής στρατηγικής ΕΕ και κυβερνήσεων. Το κράτος απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του, το ζεστό χρήμα κατευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν έχουν σε προτεραιότητα τέτοιες ανάγκες. Έχουν νομοθετηθεί μια σειρά βάρβαρα μέτρα που οδηγούν στη διάλυση των όποιων δημόσιων κοινωνικών δομών και την παραπέρα εμπορευματοποίηση τους.
Παρά την ‘’ευαισθησία’’, που εκφράζει κατά καιρούς το πολιτικό προσωπικό σε κυβέρνηση και Τοπική διοίκηση, η Ειδική Αγωγή δέχεται άγρια επίθεση σε όλες τις δομές της. Ο κρατικός προϋπολογισμός, μειώνεται κάθε χρόνο για Πρόνοια- Ειδική Αγωγή, περικόπτοντας δαπάνες και θεραπείες για τα άτομα με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, δεν διορίζεται το απαραίτητο εκπαιδευτικό ειδικό προσωπικό, κλείνουν τμήματα και σχολεία, δεν λειτουργούν τα απαραίτητα Τμήματα Ένταξης, μπήκαν καινούργια εμπόδια με την κατάργηση του ΚΕΔΔΥ, οι υπουργικές αποφάσεις για τις μεταφορές κινούνται στη λογική “κόστος-όφελος”, κ.α.
Απαιτούμε :
 Η άμεση έξτρα χρηματοδότηση τόση όση είναι αναγκαία για την πλήρη κάλυψη της μεταφοράς των μαθητών.
 Την αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.
 Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και το ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
 Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες όλων των ελλείψεων προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις.
 Να γίνουν όλες οι απαραίτητες επισκευές, συντηρήσεις και βελτιώσεις των κτηριακών υποδομών του σχολείου.
 Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για κατασκευή ενός νέου σχολείου ενταγμένο στον κοινωνικό ιστό που να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του σήμερα αλλά και τις διευρυνόμενες ανάγκες του αύριο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα, το κίνημα των γονέων και τους εργαζόμενους να βάλουν ως προτεραιότητα την διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων που θα ανατρέψουν την σημερινή πραγματικότητα και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ένα μέλλον στο μπόι των ονείρων και των αναγκών μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ