Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΠΑΜΕ: Την Κυριακή όλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Κυριακάτικη αργία


Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να παραβρεθούν την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το θέμα της Κυριακάτικης αργίας. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Το μέτρο της κατάργησης της αργίας της Κυριακή ήταν και είναι πάγιο αίτημα των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου του εμπορίου ντόπιων και ξένων εδώ και πολλά χρόνια. Για τον λόγο αυτό αποτελεί κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άρχισε να εφαρμόζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε και επεκτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει την επίθεση δείχνοντας έτσι στην πράξη τι θα πει “το κράτος έχει συνέχεια”!
Αποτελεί μέτρο ευρύτερης πολιτικής (όπως η ελαστικοποίηση των ωραρίων, το γκρέμισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, η απαγόρευση των απεργιών και των συγκεντρώσεων, η εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ά.) που στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τη μία και συγκεντρώνοντας την αγορά σε ακόμα λιγότερα χέρια, με το κλείσιμο μικροεμπόρων-μικροεπιχειρηματιών, από την άλλη. Είναι αυτό που με λίγα λόγια ονομάζουν “ανάπτυξη”. Μια “ανάπτυξη”, που τόσο για να έρθει όσο και να μείνει χρησιμοποιεί ως καύσιμο τις ζωές των εργαζομένων, των φτωχών επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών, ολόκληρου του λαού για χάρη μιας χούφτας παράσιτων. Όσοι επομένως απομονώνουν το ζήτημα της κατάργησης της αργίας της Κυριακής από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, επί της ουσίας βάζουν πλάτη για να εφαρμοστεί.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνδέεται συνολικά με τον εργάσιμο χρόνο. Το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πάει “πακέτο” με τη διεύρυνση της “ευελιξίας” στις εργασιακές σχέσεις, με την παραπέρα ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, και το τσάκισμα των μισθών. Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά όλους τους εργαζόμενους, καθώς θα έχει επιπτώσεις και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.
Έτσι, ήδη μια σειρά μεγαλοεπιχειρηματιων, αξιοποιώντας το αντεργατικό-αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχουν φροντίσει να διαμορφώσουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, περνάνε στην τελική φάση της επίθεσης καταργώντας εντελώς την αργία της Κυριακής (και τις 52). “Λαγοί” γνωστές επιχειρήσεις όπως τα “jumbo”, τα “market in” αλλά και άλλοι. Μάλιστα, με τον “αέρα” που έχει πάρει από τα παραπάνω μέτρα, ο πρόεδρος των “jumbo”με κυνικό και προκλητικό τρόπο δήλωσε ότι αυτές οι αντεργατικές ανατροπές προωθούνται για… το καλό των εργαζομένων και τη “σωτηρία των θέσεων εργασίας”!
Τεράστιες είναι οι ευθύνες των Περιφερειακών Αρχών για τις εξελίξεις αυτές, καθώς “τρέχουν” να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών, όπως συνέβη σε Πρέβεζα, Κατερίνη, Αιγαίο αλλά πρόσφατα και στην Λευκάδα, όπου οι Περιφερειακές Αρχές θεσμοθέτησαν το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές. Θυμίζουμε επίσης, ότι η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΕ) υπερψήφισε το 2018 την Πρόταση της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας για την διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι στις 12 το βράδυ από 1/5 έως 31/10 κάθε έτους!
Τεράστιες ευθύνες έχει και η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ καθώς και η διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας (“λαγός” για την παραπάνω απόφαση της Περιφέρειας) και της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, που υπερασπίζονται και εφαρμόζουν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, ελαστικοποίησης των ωραρίων, που εφαρμόζουν μέτρα που έστρωσαν το έδαφος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων κάποιες Κυριακές (π.χ. πριν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, όποτε έχει κρουαζιερόπλοια ή όποτε θεωρούν ότι κάνουν καλούς τζίρους…), τη λευκή νύχτα που προσπάθησε να διοργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος (και που ματαίωσε το Σωματείο μας) κ.ά.
Από κοντά και η συνδικαλιστική μαφία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας που έβαλαν και βάζουν πλάτη στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής αλλά και στο σύνολο της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής, όπως πρόσφατα με την στήριξη του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου Κατρούγκαλου-Βρούτση, που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση! Οι εργαζόμενοι βέβαια τους έχουν πάρει χαμπάρι και τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Πρόσφατο παράδειγμα η προσπάθεια του διορισμένου προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που εμφανίστηκε (για τις κάμερες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) στην κινητοποίηση των εργαζόμενων στα jumbo της Πρέβεζας, τον οποίο οι συνάδελφοι έδιωξαν από την κινητοποίησή τους, ως έναν από τους βασικούς υπαίτιους για τα βάσανα που τραβάνε…
Όλοι αυτοί λοιπόν, αν νομίζουν ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, να παρακολουθούμε το τσάκισμα της ζωής μας, είναι βαθειά γελασμένοι! Οι εργαζόμενοι και οι μικροί μαγαζάτορες-αυτοαπασχολούμενοι έχουμε κοινό αντίπαλο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα συμφέροντα τους. Κοινή επομένως θα πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση, ο δικός μας αγώνας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας! Παίρνουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια! Μαζί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι-φτωχοί ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί αγρότες χτίζουμε τη δική μας συμμαχία για να τους σταματήσουμε, για να ανοίξουμε το δρόμο της ικανοποίησης των δικών μας σύγχρονων αναγκών!
Στο πλαίσιο αυτό με πρωτοβουλία του Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σε συνεργασία με τον Παγγερκυραϊκό Σύνδεσμο Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων και με την βοήθεια της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων, κατατέθηκε σχετική πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που θα συζητηθεί την Κυριακή 16 Φλεβάρη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους του νησιού μας να παραβρεθούν στην συνεδρίαση την Κυριακή 16 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Αλυκές Ποταμού) αλλά και στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τρίτη 18 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο!
Παλεύουμε και διεκδικούμε :
 Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα
 Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο-Να καταργηθεί η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων του 2018, που διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι στις 12 το βράδυ
 Να αποσυρθεί τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου-Βρούτση”.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ