Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κου Κωστή Χατζηδάκη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Για την απολιγνιτοποίηση της χώρας
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Την ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης την καταλαβαίνω διότι αλλάζει η ζωή τους μετά από 50-60 χρόνια αυτό όμως που σημειώνω με έκπληξη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα ξεπέρασε και το χειρότερο εαυτό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι είναι ένα κόμμα οικολογικό επί τη βάσει αυτής της αντιλήψεως είχε έρθει τον περασμένο Σεπτέμβριο και καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες με το σκεπτικό ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον με πρόσχημα την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Τώρα έχει κάνει στροφή 180ο και το κόμμα αυτό το υποτιθέμενο οικολογικό μας λεει «ζήτω ο λιγνίτης». Πραγματικά δεν μπορώ να βγάλω άκρη, αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη για τρεις ακόμα λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λεει στην καλύτερη εκδοχή να παραμείνει για μερικά χρόνια ακόμα ο λιγνίτης, ο ίδιος επεχείρησε να πουλήσει κάποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μάλιστα δυο φορές. Τη δε δεύτερη φορά χωρίς «κατώφλι» δηλαδή θα μπορούσαν να πουληθούν ακόμα και με 1 ευρώ και δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής. Γιατί οι λιγνιτικές μονάδες έχουν γίνει βαρίδι για τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει χάσει μόνο το ’18 200 εκ. € από το λιγνίτη και το ’19 300 εκ από το λιγνίτη και αυτό λόγω του ότι άλλαξε η διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα και εκεί που θεωρείτο πλεονέκτημα πριν από μερικά χρόνια η προνομιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο λιγνίτη τώρα εχει καταντήσει μειονέκτημα.
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η ΔΕΗ όπως την κατάντησαν εκείνοι προφανώς δεν αντέχει στην καμπούρα της 200 και 300 εκ. το χρόνο διότι ίσα-ίσα έχει βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό με τα έκτακτα μέτρα που πήραμε, πως μπορούμε κάθε χρόνο ελαφρά τη καρδία να παρατείνουμε τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και να έχουμε τη ΔΕΗ σε αυτή την κατάσταση. Αν δεν είχαμε πάρει τα έκτακτα μέτρα το καλοκαίρι μετά την πλήρως αποτυχημένη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, αυτή την ώρα η συζήτηση που κάνουμε δεν θα υπήρχε διότι δεν θα υπήρχε ούτε ζήτημα απολιγνιτοποίηση ούτε ζήτημα ΔΕΗ συνολικά, γιατί η ΔΕΗ θα είχε κλείσει. Για αυτό λεω ότι απορώ ακόμα και για το ΣΥΡΙΖΑ πως έχει αυτό το απόθεμα θράσους.
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ να ιδιωτικοποίηση τις λιγνιτικές μονάδες ξεχνάνε αυτοί οι «εισαγγελείς», οι υπερασπιστές του λιγνίτη σήμερα, ότι την τελευταία δεκαετία η ισχύς των λιγνιτικών μονάδων μειώθηκε από τα 30 χιλιάδες Γιγαβατ στα 10 χιλιάδες και η μισή μείωση έγινε επί των δικών τους ημερών. Διότι προφανώς έστω και ελλιπώς έβλεπαν ότι υπάρχει μια τέτοια κατεύθυνση απλώς η εξέλιξη με τους ρύπους είναι τέτοια, τα χρήματα που πληρώνονται, που επιβάλλεται να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση και για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς.
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Από εδώ και πέρα μας έχουνε βάλει τόσο χαμηλά τον πήχη που θα τον περάσουμε με χαρακτηριστική άνεση και θα έχουν μετανιώσει οι ίδιοι πολιτικά για την κριτική που μας κάνουν διότι εμείς όταν την ίδια ώρα που λέγανε ότι δεν έχουμε κανένα σχέδιο παρουσιάσαμε 12 μέτρα. Εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών συνολικής ισχύος 2 Γιγαβατ στη Δυτική Μακεδονία, μια τεράστια επένδυση. Παράλληλα συμφωνία των ΕΛΠΕ με γερμανική εταιρεία για την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 205 Μεγαβατ. Θα υπογραφεί στις 17 Φεβρουαρίου. Δεύτερον, εθελούσια έξοδος των υπαλλήλων της ΔΕΗ. Τρίτον αποκατάσταση των ορυχείων αμεσως που είναι μια δραστηριότητα-γέφυρα έτσι ώστε αυτοί που μέχρι τώρα σκάβουν από εδώ και πέρα θα σκεπάζουν για την αποκατάσταση ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση των εδαφών με νέους τρόπους. Εδώ δεν αναφέρομαι στη ΔΕΗ, αναφέρομαι στους «εργολαβικούς». Τέταρτον στηρίζεται η τηλε–θέρμανση της περιοχής με όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό. Ενώ η ΔΕΔΔΑ θα προεκτείνει το δίκτυό της στην Κοζάνη, στο Αμύνταιο, στη Φλώρινα και στην Καστοριά. Οι διαγωνισμοί θα έχουνε κλείσει μέσα στη χρονιά. Πέμπτον, προσαρμόζεται ο χωροταξικός σχεδιασμός ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί η αναπτυξιακή περιοχή της προοπτικής αυτής. Έκτον, δεν θα υπάρχει καμιά αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές. Έβδομον, θα τους δώσουμε το λιγνιτικό χώρο των 130 εκ. €, αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί η απόφαση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους είχε δώσει 22 εκ. μέσα σε πέντε χρόνια. Θα δοθεί επιχορήγηση από το πράσινο ταμείο συνολικά 60 εκ. Προχωρούσε μαζί με τον τοπικό ΦΩΣΤΑ στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα που θα απασχολήσει παραπάνω εργαζομένους. Δέκατον, το πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα αποκτήσει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό ρόλο, θέλουμε το πανεπιστήμιο να γίνει τοπικός πόλος ανάπτυξης. Κάνουμε αίτηση στην ευρωπαϊκή επιτροπη για ειδική φορολογική ζώνη, για ειδικά κίνητρα έτσι ώστε να πηγαίνουνε επιχειρηματίες όχι για λόγους αγάπης στη Δυτική Μακεδονία αλλά για λόγους κέρδους να επενδύουν εκεί . Και τέλος θα πάνε χρήματα εθνικά ή κοινοτικά της τάξεως των 3,7 έως 4,4 δις € για τις λιγνιτικές περιοχές. Ενδεικτικά λεω ότι ολόκληρο το πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας σήμερα είναι 500 εκ. και σας λεω για 3,7 με 4,4.
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα πολιτικό θέατρο από το ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν επίσης και κάποιες δυνάμεις οι οποίες κινούνται δορυφορικά σε αυτό το πλαίσιο ή εκφράζουν έναν λαϊκισμό οι οποίοι απλά και μόνο θεωρούν σκόπιμο να πουν αυτά που λένε νομίζοντας ότι γίνονται συμπαθείς ξέροντας ότι θα τους εκδικηθεί η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα θα τους εκδικηθεί από τις επόμενες μέρες, κάνουν φοβερά κοντόφθαλμη αντιπολίτευση.
Για τις θέσεις εργασίας
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Για τους άλλους βεβαίως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και για αυτο το λόγο πρώτον ξεκαθαρίσαμε ότι η ΔΕΗ δεν θα φύγει, θα παραμείνει εκεί με τα φωτοβολταϊκά. Η κατασκευή των φωτοβολταικών χρειάζεται αρκετά εργατικά χέρια αλλά ταυτόχρονα για να μην υπάρξει κενό θα δώσουμε μεγάλο βάρος στην αποκατάσταση των ορυχείων. Η αποκατάσταση συνολικά θέλει πάρα πολλούς εργαζομένους, πολλά εργατικά χέρια και η ΔΕΗ θα προχωρήσει την αποκατάσταση των ορυχείων εμπροστοβαρώς.
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είναι πρόκληση για εμάς, πρόκληση για τον ίδιο τον πρωθυπουργό πρωτίστως που ανακοίνωσε την απολιγνιτοποίηση από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών για λόγους και περιβαλλοντικούς και οικονομικούς, να πάει το πράγμα καλά. …Μπορεί η περιοχή να προχωρήσει και στην εναλλακτική γεωργία και στον τουρισμό και στην μεταποίηση και γενικότερα στη βιομηχανία και είμαστε ήδη σε επαφή με μια σειρά από επενδυτές εξηγώντας τους το νέο πλαίσιο κινήτρων που σκοπεύουμε να θεσπίσουμε σε αυτή την περιοχή πράγμα το οποίο θα καταστήσει συμφέρον για τους ίδιους την επένδυση στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη.
Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να φτάσει η Τουρκία, λογικά μιλώντας πιστεύω ότι θα συγκρατηθούν διότι η Ελλάδα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και διπλωματικά και η θέση της ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τρεις δρόμους έχουμε με την Τουρκία, ο ένας δρόμος είναι της διεθνούς προφύλαξης δηλαδή των ΗΠΑ. Δεν ξέρω αν θα παρέμβουν οι ΗΠΑ… Ο δεύτερος δρόμος είναι το θερμό επεισόδιο, δηλαδή μη κρυβόμαστε ο πόλεμος διότι όταν ξεκινήσει ένα θεσμό επεισόδιο κανείς δεν ξέρει πως θα τελειώσει. Είναι μια επιλογή, εγώ δεν λεω ότι δεν θα κερδίσουμε, εγώ πιστεύω ότι θα κερδίσουμε αλλά να το ξέρουμε ότι όταν λέμε για θερμό επεισόδιο εννοούμε πόλεμο με ότι αυτό συνεπάγεται και σίγουρα αυτό συνεπάγεται, για εμάς τουλάχιστον γιατί η Τουρκία είναι 50 χρόνια πίσω, μια οικονομική οπισθοδρόμηση. Και η τρίτη λύση είναι το διεθνές δικαστήριο της Χάγη. Ακούω ορισμένους που φοβούνται το δικαστήριο, την ίδια στιγμή παραγνωρίζουν όλοι αυτοί ότι η Τουρκία είναι κατ’ εξοχήν που το φοβάται διότι ενώ εμείς έχουμε αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου η Τουρκία δεν το έχει αναγνωρίσει ακόμα. Προφανώς έχει τεράστια σημασία η ατζέντα και έχει τεράστια σημασία και το κλίμα μέσα στο οποίο προστρέχεις στη Χάγη. Δεν μπορείς να πας στο δικαστήριο μέσα σε ένα κλίμα απειλών και κραυγών, αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ