Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων και παραγραφή στα 20 χρόνια της εισφοράς σε χρήμα θα ζητήσει (;) η ΚΕΔΕ

Δύο πολύ ευαίσθητα και σημαντικά θέματα, με πολλές και σημαντικές επιπτώσεις στον ελληνικό Τουρισμό, τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις, προτίθεται να θέσει στο αμέσως προσεχές διάστημα η νέα ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το νέο διοικητικό συμβούλιο, υπό τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, προτίθεται να θέσει στην κυβέρνηση, τα θέματα της αύξησης της προσθεσμίας παραγραφής των οφειλών που έχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για εισφορά σε χρήμα σε 20 έτη, από τα 5 που ισχύει σήμερα, καθώς και την αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων, το οποίο σήμερα είναι 0,5%, επί των ακαθαρίστων εσόδων των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για δύο εξόχως σημαντικά θέματα, καθώς η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, έγινε κατόπιν μεγάλων πιέσεων πριν από λίγα μόλις χρόνια από την κυβέρνηση Καραμανλή, αφού αποτελούσε μία πολύ σημαντική επιβάρυνση στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού Τουρισμού. Μέχρι τότε το τέλος ήταν 2%, όπως προέβλεπε νόμος του 1997, ενώ παλαιότερα το τέλος ήταν 5%(!!!).

Αναφορικά με την παράταση της προθεσμίας παραγραφής των οφειλών που έχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για εισφορά σε χρήμα σε 20 έτη από τα 5 που ισχύει σήμερα, γεννάται ένα πολύ σοβαρό θέμα ασφάλειας δικαίου, καθώς όταν ακόμη και η Εφορία έχει δεχθεί την τελευταία πενταετία ως διάστημα φορολογικού ελέγχου των επιχειρήσεων, να επιχειρείται η επέκταση στην 20ετία της πρτοθεσμίας παραγραφής.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΟΞ, έχει αποστείλει επιστολή στην ΚΕΔΕ με κοινοποίηση στους συναρμόδιους υπουργούς, με την οποία επισημαίνει ότι «…Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αποτρέπουν τους υποψήφιους επενδυτές από το να έλθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας, είναι η έλλειψη ενός σταθερού νομοθετικού πλαισίου και ο αιφνιδιασμός τους με ρυθμίσεις που γεννούν νέες-παρατείνουν υφιστάμενες ή ακόμα αναβιώνουν παλιότερες υποχρεώσεις. Με τη ρύθμιση που σκέφτεστε να εισηγηθείτε και η οποία αν αφορά και περιπτώσεις που έχουν ήδη παραγραφεί, γεννά πλείστα όσα ζητήματα συνταγματικότητας, γίνεται, αν αντιλαμβανόμαστε σωστά το περιεχόμενό της, αυτό ακριβώς. Το χρονικό διάστημα των πέντε (5) ετών είναι πιστεύουμε υπεραρκετό για τις υπηρεσίες των Δήμων να προβούν τις σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται για την είσπραξη των σχετικών οφειλών. Μέσα σε είκοσι (20) χρόνια μια επιχείρηση μπορεί να έχει αλλάξει δύο (2) και τρεις (3) φορές χέρια. Δεν είναι δυνατόν οι υποχρεώσεις αυτές να διαιωνίζονται στο άπειρο. Εκφράζουμε, λοιπόν, ξανά την αυτονόητη αντίθεσή μας στην συγκεκριμένη πρόταση και γενικότερα στην οποιαδήποτε παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας και σας καλούμε να συμβάλετε και εσείς ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Σημειώνεται ότι η ΠΟΞ έχει ζητήσει από την ΚΕΔΕ να διεξαχθεί κοινή συνεδρίαση των δύο φορέων, προκειμένου να συζητηθούν επί των πολλών κοινών θεμάτων που τους απασχολούν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες συνέργειες για την επίλυση των κοινών προβλημάτων.

Πηγή: money-tourism.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ