Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Κυβέρνηση δείχνει εμπράκτως την αδιαφορία της στα «καθημερινά» προβλήματα των κατοίκων της Ερείκουσσας

Η υπ’ αριθμόν Α.Π.:494/11-2-2020 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρη Μπιάγκη σχετικά με την «επιτακτική ανάγκη τοποθέτησης Γενικού Ιατρού στην Ερείκουσσα» συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Παρασκευής 14-2-2020 με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζομάνη.
Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής αρχικά αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση που όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Δυστυχώς λυπάμαι που έρχομαι ξανά με Επίκαιρη Ερώτηση όχι για ένα θέμα που αφορά το μέλλον , δηλαδή, τον σχεδιασμό του μέλλοντος της Κέρκυρας αλλά απεναντίας δείχνει την διαχειριστική σας ανεπάρκεια ως προς τα απλά, τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων των Διαποντίων Νήσων. Εδώ και 5 μήνες, δυστυχώς, η θέση στο αγροτικό ιατρείο Ερείκουσσας παραμένει κενή. Επειδή, η ύπαρξη Ιατρού στις ακριτικές περιοχές είναι άμεσα συνυφασμένη με την ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών θα ήθελα να με ενημερώσετε ποιο είναι το πλάνο του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσετε τέτοια προβλήματα που αφορούν την έλλειψη ενδιαφέροντος από ιατρούς για την πλήρωση των θέσεων στα ακριτικά νησιά μας, όπως επίσης και αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την ολοκλήρωση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ελικοδρομιών τους προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς, όπως η σύνδεση με το Άκτιο.
Ο Υφυπουργός Υγείας, στην απάντησή του ανέφερε ότι: «Πράγματι σήμερα δεν υπάρχει Ιατρός στην Ερείκουσα και το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες του Περιφερειακού Ιατρείου της Ερείκουσσας με μετακινήσεις Ιατρών από άλλες δομές υγείας, συγκεκριμένα από τα Περιφερειακά Ιατρεία Μαθρακίου και Οθωνών».
Ο κ. Μπιάγκης, στην δευτερολογία της Ερώτησής του δήλωσε ότι: «Από τις απαντήσεις σας, κ. Υπουργέ δεν υπάρχει πουθενά «ελπίδα». Δεν υπάρχει άμεση ανταπόκριση, δεν υπάρχει ούτε καν μία κίνηση που να αποδεικνύει εμπράκτως ότι οι κάτοικοι των Διαποντίων νήσων έχουν να περιμένουν κάποια θετική εξέλιξη ως προς το θέμα αυτό το άμεσο χρονικό διάστημα. Δεν επιχειρείτε καν να δώσετε λύση, όπως π.χ. είχε κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την τοποθέτηση Στρατιωτικού Ιατρού. Δεν λύνεται το πρόβλημα με έναν αγροτικό Ιατρό που επισκέπτεται την Ερείκουσσα μία μόνο φορά την εβδομάδα απλά για να γράφει τα φάρμακα των ασθενών. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με την παρουσία του Ιατρού του ΕΣΥ προκειμένου να νιώθουν οι κάτοικοι και την ασφάλεια που τους αρμόζει καθώς καλούνται να φυλάξουν «Θερμοπύλες». Είμαστε σε μία περίοδο που τα Εθνικά Θέματα είναι στο «κόκκινο». Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία θέματα όπως αυτά της «υφαλοκρηπίδας» και της «αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» και ότι αυτά περιλαμβάνουν πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Σήμερα το αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, σήμερα το αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο. Αύριο θα το αντιμετωπίζουμε στο Ιόνιο. Τα Νησιά αυτά δεν πρέπει να τα θυμάστε μόνο όταν θα τα έχετε ανάγκη, σαν σημάδια για να μετρήσετε αύριο την υφαλοκρηπίδα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Στα συγκεκριμένα νησιά μένουν άνθρωποι, οι οποίοι τις δύσκολες μέρες του χειμώνα αισθάνονται εγκατάλειψη, ανασφάλεια, λόγω της έλλειψης Γιατρού. Δεν αισθάνονται «Ισονομία». Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την υγεία από τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας. Ξεχνάτε τα άρθρα του Συντάγματος μας, και ειδικότερα το άρθρο 101 του Συντάγματος που μιλάει για την ιδιαιτερότητα των μικρών νησιών. Τα ξεχνάτε, και εσείς ως σημερινή ηγεσία. Τα ξέχναγε και η χθεσινή και η προχθεσινή ηγεσία του Υπουργείου. Θα λάβει ποτέ υπόψη της κάποια Κυβέρνηση τα άρθρα αυτά του Συντάγματος που αφορούν τα μικρά νησιά και την νησιωτική πολιτική; Τι απαντήσεις έχετε να δώσετε για την υγεία των συμπολιτών μας; Προχωρήστε επιτέλους να κάνετε κάποια πράγματα. Δώστε λύσεις. Δείξτε επιτέλους την ευαισθησία σας γύρω από το θέμα της υγείας και της ασφάλειας των συμπολιτών μας».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ