Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γρηγόρης Τάσιος: «Η ΚΕΔΕ να ψάξει να βρει πόρους από αλλού, όχι από τα Ελληνικά Ξενοδοχεία». ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.


Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ξ Γρηγόρη Τάσιο στο πλαίσιο της εκπομπής ” Τα πάντα όλα για την ενημέρωση” στον Lifenews 102, 9. Συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της ΠΟΞ ο οποίος είναι στη Ρουμανία για την διεθνή τουριστική έκθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί και μας μετέφερε τα τελευταία μηνύματα από την Ρουμανική αγορά.

Σχολίασε όμως και την πρόθεση της ΚΕΔΕ να ζητήσει την αύξηση των τελών παρεπιδημούντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “να ψάξει να βρει από αλλού πόρους”, ενώ αναφέρθηκε και στο τελευταίο νομοσχέδιο που πονοκεφαλιάζει αρκετούς συναδέλφους του σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών. Τέλος εκτίμησε ότι η τουριστική κίνηση φέτος θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ έδωσε και την είδηση ότι πρόκειται να διεκδικήσει και πάλι την Προεδρία της ΠΟΞ στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη.


«Ερ. Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την διεθνή τουριστική έκθεση της Ρουμανίας στην οποία βρίσκεστε τώρα;
Απ. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ανερχόμενη όσον αφορά το κομμάτι της προβολής των περιοχών, οι Ρουμάνοι μετακινούνται στις διακοπές τους προς την Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό οδικών αλλά και αεροπορικώς προς τα νησιά της χώρας, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό το οδικό πηγαίνει κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα, τόσο στη Χαλκιδική και την Θάσο, αλλά και στα νησιά και στην Κέρκυρα. Είναι θετικά τα μηνύματα, οι Ρουμάνοι αγαπούν την Ελλάδα, θα έλεγα ότι είμαστε από τους πρώτους προορισμούς επιλογής τους, ιδιαίτερα όσοι κινούνται οδικά. Μιλάμε για μια χώρα που έχει 20 εκατομμύρια κατοίκους και μια οικονομική ανάπτυξη αυτή την περίοδο που κυμαίνεται γύρω στο 4,5% με 5%. Αντιλαμβάνεστε ότι η μεσαία τάξη και εδώ γιγαντώνεται και είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά το κομμάτι του τουρισμού στη χώρα μας, αλλά αν θέλετε και της προσπάθειας που γίνεται, γιατί εδώ υπάρχει και γραφείο εξωτερικού του ΕΟΤ με τον κύριο Σταφυλάκη που κάνει μια εξαιρετική δουλειά και γίνεται μια συνολική προσπάθεια.
Ερωτ. Μιλάμε για αύξηση του προγράμματος τους το 2020;
Απαντ. Το πρόγραμμα τους θα έλεγα ότι είναι παντού το ίδιο, διότι όπως προανέφερα την χώρα την αγαπάνε, δεν υπάρχουν αλλαγές και λίγο πάνω, λίγο κάτω θα είναι το ίδιο όπως το 2019 κυρίως στις αφίξεις. Για την Ρουμανία θα πρέπει να πούμε ότι μιλάμε για 110 ημέρες σαιζόν, εκεί εστιάζουμε και εμείς ως προορισμοί γιατί αντιλαμβάνεστε με 110 ημέρες δεν μπορείς να βγάλεις καλοκαίρι και αυτοί πλέον κοιτάζουν να φύγουν από το παραδοσιακό μοντέλο ήλιος και θάλασσα για να μπορέσουν και αυτοί να φέρουν περισσότερο κόσμο.
Ερωτ. Κύριε Πρόεδρε υπάρχουν κάποια ειδικότερα μηνύματα όσον αφορά τον δικό μας προορισμό και την Κέρκυρα;
Απαντ. Τα Ιόνιο νησιά έχουν τα τελευταία χρόνια μια ανάπτυξη την οποία θα χαρακτήριζα εντυπωσιακή, έχουν επανέλθει απόλυτα στην αγορά και ιδιαίτερα η Κέρκυρα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και το πρόβλημα των απορριμμάτων που αντιμετώπισε, είναι εντυπωσιακό για εμάς που βρισκόμαστε στον χώρο του τουρισμού και ζούμε στην Ελλάδα, για το πώς η Κέρκυρα άντεξε παρ’ ότι είχε 1 μέτρο σκουπίδια. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα εξαιρετικό νησί και έχει μεγάλη δοτικότητα στις επενδύσεις και γι’ αυτό άντεξε το τελευταίο διάστημα γιατί προσβλέπουν και βλέπουν να έχουν μεγάλα ανοίγματα και μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά το τουριστικό προϊόν του νησιού.
Ερωτ. Κύριε Πρόεδρε η ΠΟΞ είναι το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο σε όλη την χώρα, γιατί δεν έχετε απαιτήσει την συμμετοχή σε όλες τις Επιτροπές των 13 Περιφερειών της χώρας;
Απαντ. Κοιτάξτε εμείς δεν μπορούμε να καπελώσουμε σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά η λέξη, τον βασικό φορέα που είναι εταίρος στο διάλογο με την πολιτεία που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και λέγεται Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Εκεί λοιπόν, σε όλες τις Περιφερειακές Επιτροπές ορίζονται μέλη από το αντίστοιχο συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε μια συνεργασία, σχεδόν παντού θα έλεγα, μέσω τον τοπικών ενώσεων, είτε με τον εκάστοτε Πρόεδρο, είτε με συναδέλφους που έχουν την διάθεση προσφοράς. Νομίζω ότι το κυρίαρχο σε αυτό που με ρωτήσατε είναι να υπάρχει διάθεση από τν πλευρά της Αυτοδιοίκησης να συνεργαστεί με εμάς και όχι τόσο από εμάς προς την Αυτοδιοίκηση. Άρα εκεί νομίζω ότι πρέπει να στοχεύσουμε περισσότερο στο να μας θέλουν και οι άλλοι.
Ερωτ. Στη Κέρκυρα έχουμε πλέον τρεις δήμους με τους δυο να μην έχουν ταμείο. Όπως αποκάλυψε το money -tourism. gr στην ΚΕΔΕ συζητείται αίτημα για αύξηση των τελών παρεπιδημούντων από 0,5% σε 2%. Ποια είναι η άποψη σας;
Απαντ. Εμείς βλέπουμε και αυτό επισημαίνουμε. Διαβλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει μια κουβέντα, μια συζήτηση γενικώς περί αύξησης των τελών παρεπιδημούντων. Θα πρέπει να καυτηριάσουμε το γεγονός ότι επειδή δεν έχουν ταμεία οι Δήμοι δεν θα την πληρώσουν τα ξενοδοχεία. Τα Ελληνικά ξενοδοχεία έχουν βάλλει πλάτη, είναι δεδομένο, πληρώνουν τους φόρους τους, έχουν μπει στη διαδικασία ακόμα και αυτοί που είχαν δυσκολίες, λόγω της κρίσης να έχουν μπει σε ρυθμίσεις, άρα εκεί πρέπει να τελειώσουμε. Στο κεντρικό κράτος πρέπει να απευθυνθεί η ΚΕΔΕ και από εκεί να βρει τους πόρους, είτε λέγεται από τον ΕΝΦΙΑ, είτε από κάποιου άλλου είδους χρηματοδότηση εκτός από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ούτως ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις περιοχές. Δεν γίνεται να την πληρώνει πάντα το ξενοδοχείο. Οι φόροι τους οποίους έχουμε είναι σχεδόν το 40% και 50%. Συνεπώς νομίζω ότι είναι άκαιρη η κουβέντα να την κάνουμε, βέβαια είμαστε σε μια επαγρύπνηση και βέβαια απομένει α βρεθούμε και με την ΚΕΔΕ ούτως ώστε να βάλλουμε τα πράγματα σε μια σωστή διάσταση διαλόγου γιατί φθάνει πια αυτό μόνο με τα ξενοδοχεία.
Ερωτ. Να κάνουμε και δυο ακόμα ερωτήσεις, η πρώτη, πολλά ξενοδοχεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πνευματικών δικαιωμάτων και τι κάνατε εσείς; και η δεύτερη αφορά το νομοσχέδιο για τις πισίνες που απαιτείται η παρουσία ναυαγοσωστών και πως μπορεί να ανταποκριθεί ένα μικρό ξενοδοχείο για να μην πέσουν τα πρόστιμα βροχή;
Απαντ. Το μεγάλο πρόβλημα με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα είναι ότι όλοι θέλουν να παίρνουν τα δικαιώματα τους, τα δικά μας δικαιώματα μας ρώτησε κανείς πότε θα τελειώσουν; Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό για εμάς. Συνεπώς εδώ έχουμε μια κεντρική σκέψη όλοι μας οι ξενοδόχοι, όπου λέμε ότι θέλουμε ένα κοινό ταμείο όπου εκεί θα πληρώνουμε στον καθ’ ένα που έχει δικαίωμα πάνω στα πνευματικά ή συγγενικά, έτσι ούτως ώστε να ξέρουμε ότι πληρώνουμε συγκεκριμένα χρήματα κάθε χρόνο τα ίδια δεδομένα και με απόλυτη κάλυψη. Αυτό έχει κατατεθεί και στην κυρία Μενδώνη μέσω του Ξ.Ε.Ε και σε αυτό αναμένουμε στον διάλογο από εδώ και στο εξής. Πρέπει να πω όμως ότι καλώς η κακώς πρέπει να τα πληρώνουμε έστω και στη διασπορά που έχουν αυτή την στιγμή. Άρα λοιπόν αυτό είναι το ζήτημα της επόμενης ημέρας πως θα διασφαλίσουμε κάτι πιο ορθολογικό όσον αφορά τις χρεώσεις για τα ξενοδοχεία. Για τις πισίνες. Εγώ θα σας πω κάτι που λίγοι το λένε το τελευταίο διάστημα. Είναι κεντρική πολιτική απόφαση το θέμα των κολυμβητικών δεξαμενών. Δηλαδή να προστατευτούν απόλυτα για την εικόνα της χώρας. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι αποφασίζει η πολιτεία να βάλει κάποιους όρους και κάποια δεδομένα και κάποιες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να προστατευθεί το τουριστικό προϊόν όσον αφορά τους πνιγμούς στις κολυμβητικές δεξαμενές, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε πολλά περιθώρια να αλλάξουμε πράγματα. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι και στα μικρά καταλύματα έχουμε μπει στο διάλογο με το Υπουργείο έχουμε καταθέσει υπομνήματα την προηγούμενη εβδομάδα και με τον κύριο Θεοχάρη μιλήσαμε, αυτό που φαίνεται ίσως να δίνει μια έμμεση λύση κάτι, είναι ότι με πτυχίο ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής μπορούν να έχουν και κάποια άλλα στελέχη του ξενοδοχείου ώστε να καλύπτουν περισσότερες ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής.
Ερωτ. Να διατυπώσουμε και ένα παράπονο από συναδέλφους σας. Λένε ότι μετά την εκλογή σας και ενώ έχετε οργώσει όλη την Ελλάδα στη Κέρκυρα δεν έχετε έλθει;
Απαντ. Στη Κέρκυρα έκανα διακοπές πέρσι τον Σεπτέμβριο άρα δεν πρέπει να υπάρχει παράπονο. Όσον αφορά την θεσμική παρουσία θα έρθω και στη Κέρκυρα το επόμενο διάστημα άλλωστε είναι στον προγραμματισμό μου να επισκεφτώ και την Κέρκυρα εν όψει του Νοεμβρίου του 2020 που θα ξανά έχουμε και πάλι εκλογές για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και θέλω να είμαι και πάλι μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια με τους συναδέλφους οι οποίοι είναι πραγματικά εξαιρετικοί Πανελλαδικά και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Στη Κέρκυρα φυσικά και δεν έχω λόγο να μην έρθω, θα έρθω στην κατάλληλη στιγμή.
Ερωτ. Και μια τελευταία ερώτηση με αφορμή την ΙΤΒ του Βερολίνου. Τι μηνύματα υπάρχουν;
Απαντ. Η χρονιά κινείται στα περσινά επίπεδα. Υπάρχουν προορισμοί που θα πάνε λίγο καλύτερα και προορισμοί που θα πάνε λίγο χειρότερα. Είναι εντυπωσιακή η επιστροφή της Αγγλικής αγοράς παρ’ ότι τα τρία τελευταία χρόνια γινόταν μεγάλη συζήτηση για το Brexit και περί ισοτιμίας της λίρας, φαίνεται ότι οι Άγγλοι μάλλον δεν έχουν τέτοια ζητήματα παρά μόνο πως θα κάνουν οπωσδήποτε διακοπές. Όσον αφορά την Γερμανική αγορά αργά αλλά σταθερά σε έναν βηματισμό ανάκαμψης τον τελευταίο μήνα όσον αφορά τις προκρατήσεις εκεί ξέρετε υπάρχει και η νοοτροπία των Γερμανών που είναι διαφορετική, φοβηθήκαν πάρα πολύ από την Thomas Cook και από την πτώχευση που υπήρξε, επανέρχονται οι αεροπορικές συνδέσεις. Νομίζω ότι μπαίνουμε σιγά, σιγά και εκεί σε μια κανονικότητα. Από τις άλλες αγορές είναι εντυπωσιακή η αύξηση των Ισραηλινών πανελλαδικά ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, οι Γάλλοι είναι παραδοσιακά φίλοι μας και η Ρωσία είναι πάντα στα ίδια επίπεδα.
Ερωτ. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε και σας περιμένουμε στη Κέρκυρα.
Απαντ. Την επόμενη φορά στο στούντιο».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ