Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μάνος Κόνσολας. Στόχος μας η προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήματος.

Συνεντευξη στο ΈΘΝΟΣ της Κυριακής.

Η προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήματος, μέσα από την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος αποτελεί τον στρατηγικό στόχο που θέτει για τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση. Όπως λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ήδη την περσινή χρονιά και για πρώτη φορά η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη κάθε επισκέπτη ήταν αυξημένη κατά 12,3%, σημειώνοντας πως αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα, αλλά και μια πρώτη αλλαγή του προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης το 2020, κάνοντας ειδική αναφορά στις κινήσεις του υπουργείου Τουρισμού να αναπληρώσει τις απώλειες από την κινέζικη αγορά λόγω κορονοϊού αλλά και την κατάρρευση της Thomas Cook ενώ αναλύει τις ενέργειες για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.

Πόσο καλή χρονιά για τον τουρισμό ήταν το 2019; Ως Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, την εποχή που είσαστε στην αντιπολίτευση είχατε πει ότι το πρόσημο σε μια τουριστική χρονιά το καθορίζουν τα έσοδα και οι ποιοτικοί δείκτες…

Εξακολουθώ να πιστεύω, αυτά τα οποία έλεγα. Δεν έχει σημασία να μετράμε αριθμό επισκεπτών, όταν αυτός δεν αντανακλάται σε ανάλογη αύξηση εσόδων για τον τουρισμό μας. Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και επιβεβαιώνεται από την αύξηση των εσόδων στα 18,1 δισ. ευρώ έναντι 16,1 δισ. ευρώ το 2018.

Ένας από τους ποιοτικούς δείκτες που ξεχωρίζουν είναι η κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών μας. Για πρώτη φορά, το 2019, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη κάθε επισκέπτη στη χώρα μας ήταν αυξημένη κατά 12,3%, φτάνοντας τα 559 ευρώ, από 498 ευρώ που ήταν το 2018. Αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα, αλλά και μια πρώτη αλλαγή του προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Στρατηγικός στόχος είναι να προσελκύουμε τα επόμενα χρόνια τουρίστες υψηλού εισοδήματος, διαφοροποιώντας το τουριστικό μας προϊόν.

Πιστεύετε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα επηρεαστεί το 2020 από περιπτώσεις όπως η πτώχευση του Thomas Cook αλλά και η επιδημία του κορονοϊού;

Το πτητικό έργο της Thomas Cook έχει σχεδόν καλυφθεί, δεν υπάρχει κανένα κενό σε αυτό. Η αγορά δεν αφήνει εύκολα κενά, έχει τη δυνατότητα να αυτορυθμίζεται από τη στιγμή που υπάρχει ισχυρή ζήτηση. Να υπενθυμίσω ότι η καμπάνια για την τουριστική προβολή της Ελλάδας από τον ΕΟΤ ξεκίνησε φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, με στόχο να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε τουριστικές αγορές.

Σε ό, τι αφορά στον κορονοϊό, το μήνυμα που έχει περάσει σε διεθνές επίπεδο είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, μια χώρα που είναι θωρακισμένη υγειονομικά. Υπάρχουν ακυρώσεις από την Κίνα, που, όμως, δεν θεωρείται μεγάλη τουριστική αγορά για εμάς. Οι τουρίστες από την Κίνα που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2019 ήταν περίπου 200.000.

Ήδη επιδιώκουμε να αναπληρώσουμε αυτές τις απώλειες, στοχεύοντας σε ένα κοινό που συνήθως επέλεγε την Ασία για τις διακοπές του, αλλά μετά από τις εξελίξεις με τον κορονοϊό, θα αναζητήσει πιο ασφαλείς προορισμούς στην Ευρώπη κυρίως. Φυσικά είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε και το γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια που είχαν home ports σε λιμάνια της Ασίας και της Άπω Ανατολής, μετακινούνται προς τη Μεσόγειο.

Πόσο σας φοβίζει το ενδεχόμενο έντασης στο Αιγαίου ή ενός θερμού επεισοδίου; Πόσο μπορεί να επηρεάσουν τον τουρισμό;

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση με φοβικά σύνδρομα. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας, για αυτό και αποτελεί ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Την εικόνα αυτή θα την υπερασπιστούμε, αλλά το ενδεχόμενο δημιουργίας έντασης δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, ιδιαίτερα αν δούμε τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Τουρκία.

Η ένταση στο Αιγαίο ή ένα θερμό επεισόδιο θα επηρεάσει τον τουρισμό και στις δύο χώρες. Η Τουρκία δεν γνωρίζω αν έχει αντιληφθεί τις συνέπειες για την οικονομία και τον τουρισμό της, ιδιαίτερα όταν βίωσε τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν στον τουρισμό η αστάθεια και το έλλειμμα ασφάλειας.

Έχετε ολοκληρώσει ένα νομοσχέδιο που συνδέεται με μεγάλες αλλαγές στην τουριστική εκπαίδευση. Τι περιλαμβάνει και πότε θα έρθει στη Βουλή;

Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, στις δομές που εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού, είναι εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού που πιστεύει, όσο και εμείς, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και περιμένουμε την τελική έγκριση του Πρωθυπουργού για να το θέσουμε σε διαβούλευση. Πρόκειται για την πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης, με αναβάθμιση του επιπέδου, αλλά και των προγραμμάτων σπουδών, με νέες και σύγχρονες ειδικότητες, με αγγλόφωνα τμήματα, αλλά και ευθεία σύνδεση των δομών της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά και τις επιχειρήσεις. Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης θα αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού στα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση φαίνεται να πέρασε κάτω από τον πήχη στην αντιμετώπιση δύο προβλημάτων. Το ένα είναι το μεταναστευτικό, το άλλο η κατάσταση στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τι συνέβη;

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει, θα κριθεί στην αύξηση και στην επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία. Από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν γίνονταν επαναπροωθήσεις, για αυτό και υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στα νησιά.

Σε ό, τι αφορά στην κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου, η θλιβερή αυτή εικόνα δεν δημιουργήθηκε τώρα, προϋπήρχε. Με τη διαφορά ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλλει κανόνες προς όλους και αν χρειαστεί να πάρει και σκληρά μέτρα. Σε ποια άλλη χώρα υπάρχει αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο ποδόσφαιρο και αυτές οι συμπεριφορές; Παντού το ποδόσφαιρο είναι θέαμα, γιορτή, ελκυστικό προϊόν, εδώ είναι πόλεμος. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί με κανόνες, η θέσπιση των οποίων δεν είναι αρμοδιότητα μόνο της Κυβέρνησης, αλλά και των παραγόντων του ποδοσφαίρου, όπως και της UEFA και της FIFA.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
Οπτικοακουστικό υλικό ενόψει της ημερίδας, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (10:00-17:00, Ιόνιος Ακαδημία – Κέρκυρα), με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη”, στο πλαίσιο του συμποσίου “Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια” που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα (21-25/9/2022)