Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Για τέταρτο χρόνο συνεχόμενα, ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ είναι Έλληνας.

Με έξι μαχητικά F-16 Block 52+, περισσότερους από μια ντουζίνα πιλότους και ομάδα τεχνικών, όχι από μια Μοίρα αλλά και από τις δύο Πολεμικές Μοίρες της Σούδας, τις «Αλεπούδες» της 340 και τα «Αστέρια» της 343 Μοίρας, η Πολεμική Αεροπορία έλαβε για μία ακόμη χρονιά μέρος στο «Tactical Leadership Programme» (TLP). Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αεροπορικά «σχολεία» της Συμμαχίας, το οποίο φιλοξενείται στην Ισπανία και στην αεροπορική βάση στο Albacete.

Φέτος για άλλη μια χρονιά η σπουδαία διάκριση του καλύτερου πιλότου στο ΝΑΤΟ, ανήκει σε Έλληνα σμηναγό, της 340 μοίρας (Αλεπού). Ο Έλληνας σμηναγός ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του  ως ο κορυφαίος πιλότος στο «σχολείο» αεροπορικής τακτικής του ΝΑΤΟ ως «Best Warrior», δηλαδή ως τον επικεφαλής που θα ήθελαν να τους οδηγήσει στη μάχη. Στην πρώτη σειρά εκπαίδευσης του TLP 2020-1, εκτός από την Πολεμική μας Αεροπορία έλαβαν μέρος οι Πολεμικές Αεροπορίες από Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, καθώς και αμερικανικά αλλά και βρετανικά αεροσκάφη. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πιλότοι οι οποίο λαμβάνουν μέρος στις εκπαιδευτικές σειρές του Tactical Leadership Programme έχουν κυριολεκτικά «κλέψει» τις εντυπώσεις και έχουν διακριθεί τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Πέρυσι στο Albacete βρέθηκαν τα «Φαντάσματα» από την 337 Μοίρα με έδρα τη 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και με μαχητικά F-16 Block52+. Η Μοίρα έπειτα από δύο εβδομάδες εξαντλητικών πτήσεων υψηλής δυσκολίας κατάφερε να αποσπάσει τον θαυμασμό όλων όσων συμμετείχαν. Το επιστέγασμα ήταν η ανακήρυξη του Σμηναγού Βασίλη Κοντόπουλου ως «Best Warrior» της εκπαιδευτικής σειράς. Τον ψήφισαν όλοι οι ιπτάμενοι που έλαβαν μέρος στο TLP ως τον πιλότο που θα ήθελαν να τους οδηγήσει σε πραγματικές αεροπορικές επιχειρήσεις.

Το 2018 ήταν η 331 Μοίρα με τα «Δελταπτέρυγα» Mirage 2000-5 από την «φωλιά» των Γαλλικών μαχητικών, στην Τανάγρα, που έβαλε τη δική της σφραγίδα στο TLP. Ο Σμηναγός Κοσμάς Χάλαρης ανακηρύχθηκε «Best Warrior» ενώ όλοι οι Έλληνες ιπτάμενοι κατάφεραν υψηλές επιδόσεις ειδικά σε σενάρια μάχης Air to Air όπου ήταν κυριολεκτικά ανίκητοι. Τα «γεράκια» της Τανάγρας είχαν υποσχεθεί πριν απογειωθούν για την Ισπανία ότι θα κάνουν τα πάντα, όπως έχουν εκπαιδευτεί, χωρίς υπερβολές και με την ψυχραιμία που χαρακτηρίζει τον Έλληνα αεροπόρο για να διακριθούν. Όταν γύρισαν είχαν αποκαλύψει εκείνη την υπόσχεση που είχαν δώσει, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια και η διάκριση ήταν στη μνήμη του συναδέλφου και συμμαθητή τους, Γιώργου Μπαλταδώρου που χάθηκε στα νερά της Σκύρου. Τρεις φορές συνολικά η 331 Μοίρα έχει πρωτεύσει σε TLP.

Ένας «Τίγρης» ήταν ο Best Warrior σε προηγούμενη εκπαιδευτική σειρά του 2017. Ο Σμηναγός Βασίλης Καλογερίδης από την 335 Μοίρα , τους «Τίγρεις» του Αράξου, με τα πιο σύγχρονα μαχητικά τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία, τα F-16 Block 52 adv.

F-16 Block 52 adv της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ