Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί από τις αρχές του αιώνα, όπου και θεσμοθετήθηκε, μία από τις πρώτες οργανωμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις των γυναικών που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων τους στην αυστηρά δομημένη πατριαρχική κοινωνία.
Ο ρόλος της γυναίκας υπήρξε ανέκαθεν σπουδαίος και τα επιτεύγματα τους στις επιστήμες, τις τέχνες, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικοπολιτικής ζωής, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ζωογόνος φύση των γυναικών, δίνει πνοή και νόημα σε κάθε κατάκτηση ενώ η θεμελίωση των δικαιωμάτων τους έχει λάβει χαρακτήρα βαθύτατα ανθρωπιστικό.
Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι αγώνες των γυναικών κάλυψαν ένα σημαντικό μέρος του χάσματος εξαιτίας της διάκρισης των δύο φύλων, με το δικαίωμα ψήφου και την ενασχόληση των γυναικών με τα κοινά να αποτελούν ιστορικές ενδείξεις μιας σχεδόν κοσμογονικής μεταβολής.
Ωστόσο, ακόμη και στις μέρες μας παρατηρούνται ακραία φαινόμενα βίας και κακοποίησης των γυναικών, ενώ δεν λείπουν σεξιστικές συμπεριφορές στον εργασιακό περιβάλλον και σε πλήθος περιπτώσεων, ακόμη και εντός της οικογενειακής στέγης.
Είναι αυταπόδεικτο ότι έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος του δρόμου που οι γυναίκες διένυσαν με κόπο, θυσίες και αγώνες, όμως το απόστημα της άνισης μεταχείρισης ακόμη δεν έχει ολότελα εξαλειφθεί, γεγονός που απασχολεί την διεθνή κοινότητα και τα διεθνή fora.
Υπάρχουν βέβαια έμπρακτα αποτελέσματα, όπως είναι η χρηματοδότηση δομών για την προστασία κακοποιημένων γυναικών, η σύσταση επιτροπών ακόμη και σε τοπικό επίπεδο για την ίση μεταχείριση και την μη διάκριση, τα δίκτυα υποστήριξης για τα θύματα trafficking και σεξουαλικής βίας, ακόμη και παγκόσμιες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για παραδόσεις και έθιμα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή μικρών κοριτσιών, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας λοιπόν είναι σημαντική, όχι μόνο για τις ιστορικές κατακτήσεις και την πρόοδο που ομολογουμένως έχει σημειωθεί, αλλά για να μας αφυπνίζει, ώστε να αντιληφθούμε όλοι ότι τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να νοούνται ως ανθρώπινα δικαιώματα και αντίστοιχη να είναι η δυναμική κάθε προσπάθειας κατοχύρωσης τους.
Ας ευλογήσουμε κάθε γυναίκα που γεννά, που μάχεται, που δημιουργεί.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ