Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΦΩΝΗ και Κερκυραϊκή Αναγέννηση: “Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να είναι το κυρίαρχο θεσμικό όργανο αποφάσεων ενός Δήμου”.

Με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών οι συνδυασμοί “ΦΩΝΗ δημότες για διαφάνεια” και Κερκυραική Αναγέννηση εξέδωσαν ανακοίνωση:

“Με την αιφνίδια κατάθεση σχετικής τροπολογίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργείου εσωτερικών και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η fast truck ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των Δήμων δίχως απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, παρά μόνο της Οικονομικής Επιτροπής. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή χθες 5 Μαρτίου 2020 από την κυβερνητική πλειοψηφία ενώ το καταψήφισε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σημειώνουμε ότι, με τις αυξημένες αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής κάθε Δήμου, που νομοθέτησε η Ελληνική Κυβέρνηση με τον ν.4623/2019 προκειμένου να ξεπεραστούν τεχνηέντως «προβλήματα πλειοψηφίας» που εισήγαγε η απλή αναλογική, καταλύεται η δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και τίθενται σοβαρά ζητήματα σκοπιμοτήτων τα οποία σχετίζονται με την έλευση επιχειρηματικών ομίλων δίχως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων και με την ενδεχόμενη αρνητική επίδραση αυτού στα δημοτικά τέλη.
Επειδή, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ανακύπτουν σοβαρά θεσμικά και πολιτικά ζητήματα επιβεβαιώνουμε απερίφραστα την προγραμματικά διακηρυγμένη πρόθεσή μας να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην αναγκαία ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών και να αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους. Η παραπάνω τοποθέτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης προέλθει με ένα μη θεσμικό και αντιδημοκρατικό τρόπο, δηλαδή από ένα όργανο, η σύνθεση του οποίου δεν αντανακλά την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Κα Μ. Υδραίου να υλοποιήσει έμπρακτα την πρώτη επίσημη δήλωσή της, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να χαρακτηρίσουν τη θητεία της νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες την ισχυροποιούν ως Δήμαρχο, αλλά ότι θα εμείνει στη συνεννόηση και τη συνεργασία με όλους, εφόσον αυτή είναι η εντολή του εκλογικού σώματος”.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ