Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μ.Βορίδη στο Ρ/Σ 90,1 “Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι τα σύνορα είναι σφραγισμένα”

Αναφορικά με την κατάσταση στα σύνορα του Έβρου
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι τα σύνορα είναι σφραγισμένα, θα προστατεύσουμε αυτό το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα εθνικό μας συμφέρον, ότι ο σχεδιασμός ο συγκεκριμένος της Τουρκίας θα πέσει στο κενό. Εμείς θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε διαφυλάσσοντας ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε όσο χρειαστεί και για τη χρονική διάρκεια που απαιτείται.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι δηλώσεις ΕΕ-Τουρκίας παραβιάζονται μεν κατάφορα και υπό αυτή την έννοια πολύ σωστά χαρακτηρίζει «νεκρή» τη συμφωνία αυτή, τις δηλώσεις αυτές ο Πρωθυπουργός, από την άλλη μεριά δεν έχουμε και μια επίσημη καταγγελία όμως από την πλευρά της Τουρκίας. Η Τουρκία δηλαδή εδώ κάνει δύο πράγματα από τη μια μεριά τις παραβιάζει de facto αλλά δεν προβαίνει στο νομικό βήμα του να αποστεί από τη συμφωνία αυτή γιατί καταλαβαίνει ότι αυτό το νομικό βήμα ουσιαστικά θα της στερήσει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης. Άρα λοιπόν η Τουρκία εκείνο το οποίο κάνει είναι ότι προσπαθεί να διαπραγματευτεί. Το ποιο θα είναι το προϊόν της διαπραγμάτευσης τελικώς αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι μια αρκετά σύνθετη τοποθέτηση σε επίπεδο ευρωπαϊκό.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάμπτεται σε τουρκικούς εκβιασμούς γιατί στέλνει το κακό μήνυμα. Αν κάθε φορά που η Τουρκία θα θέλει να μας πιέσει, ως Ευρώπη , εμείς υποχωρούμε τότε αυτό δεν θα έχει σταματημό άρα εδώ η στάση μας πρέπει να είναι διπλή, ορθολογική και δίκαιη. Εννοώ ότι αυτό που κάνει ο Ερντογάν δεν πρέπει να του περάσει, από την άλλη μεριά είναι προφανές ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία με τη Τουρκία η οποία όμως θα στηρίζεται όχι σε μια συνθήκη εκβιασμού αλλά σε μια συνθήκη ορθολογικής στάσης απέναντι στα ζητήματα τα οποία έχει να διαχειριστεί κανένας σε σχέση με το μεταναστευτικό. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα να ενδίδει σε εκβιασμούς.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχει πραγματικά ιστορικό γεωπολιτικό ρόλο, αυτόν της ανασχέσεως των μεταναστευτικών ροών οι οποίες μάλιστα οργανωμένα χρησιμοποιούνται ως μοχλός επιδίωξης άλλων γεωπολιτικών συμφερόντων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτάει πολύ σαφή γεωπολιτική ταυτότητα, γεωπολιτικό ρόλο που είναι αυτός του υπερασπιστή των ευρωπαϊκών συνόρων. Σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει ένα μαζικό ρεύμα συμπαράστασης και στήριξης σε πολιτικό και λαϊκό επίπεδο αυτό που κάνει η Ελλάδα διότι σήμερα οι ευρωπαίοι καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνει η Ελλάδα ουσιαστικά είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών λαών.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη δημιουργία κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εγώ είμαι υπέρ της απόψεως αυτής απλώς είπα ότι αυτό το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι οπουδήποτε γίνονται αυτά τα κλειστά κέντρα πρέπει να διασφαλίζουνε συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Το ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης έχει πάρα πολύ να κάνει με το ποιες είναι οι οικονομικές αντοχές και οι δυνατότητες του κάθε κράτους. Το πρόβλημά μας στην παρούσα φάση είναι να φτιάξουμε αυτά τα κλειστά κέντρα, κατά τη γνώμη μου να πάνε εκεί που δημιουργούνε τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, για αυτό και θεωρώ ότι τα νησιά με πολύ μικρό πληθυσμό ή και με καθόλου πληθυσμό μπορούν να αποδειχτούν μια πάρα πολύ καλή λύση για το ζήτημα αυτό.
Αναφορικά με τα fake news από πλευράς Τουρκίας
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η Τουρκία μπορεί να λεει ότι θέλει, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το τι θα διακηρύσσει ως fake news η Τουρκία εδώ ορισμένοι δικοί μας από αυτούς τους no-borders και τους Συριζαίους και τα αριστερά accounts τα οποία πηγαίνουν και τα υιοθετούν αμάσητα όλα τι ρόλο παίζουν; Υποτίθεται ότι αυτοί απέναντί τους έχουν ένα αυταρχικό καθεστώς, το καθεστώς Ερντογάν, αυτοί γιατί πηγαίνουν χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο, έστω και στοιχειώδη, να υιοθετήσουν ότι ψεύδος πει η τουρκική προπαγάνδα; Γιατί το υιοθετούν αμάσητο και μάλιστα είναι έτοιμοι να είναι σκληρά επικριτικοί για αυτό το οποίο κάνει η ελληνική πλευρά. Τι εμπάθεια και τι μένος είναι όλο αυτό εναντίον της ελληνικής πλευράς.
Αναφορικά με το ζήτημα του κορονοιού
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση έχει φτιάξει την καλύτερη δυνατή ομάδα που μπορεί να φτιάξει, με επιστήμονες οι οποίοι είναι οι καλύτεροι στο συγκεκριμένο κλάδο στον κόσμο επομένως από αυτή την πλευρά θα πρέπει να ακούμε με πάρα πολύ προσοχή αυτά που μας λένε οι άνθρωποι αυτοί γιατί αυτοί ξέρουν τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε γα να περιορίσουμε την εξάπλωση και για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια. Προφανώς αυτό συνεπάγεται μια σειρά από μέτρα, τα μέτρα αυτά τα ανακοινώνει η κυβέρνηση και τα εξετάζει μέρα με την ημέρα δηλαδή ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Μέχρι στιγμή εκτιμώ ότι είναι μέτρα προληπτικά και προσπαθούνε να περιορίσουν τη μετάδοση. Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία ο κορονοϊός θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, έχει ήδη. Πρέπει να δει κανένας τις δυνατότητες να περιορίσει κατά το δυνατόν την επίπτωση και βέβαια όλα θα κριθούν συγκριτικά. Δηλαδή θα δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο, αν υπάρχει επίπτωση από την ασθένεια θα αντιμετωπιστεί η επίπτωση συνολικά και θα δούμε το πώς αυτό διαμορφώνει ένα καινούργιο οικονομικό περιβάλλον.
Ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης στη βασική του φιλοσοφία που είναι η μείωση της φορολογίας, η επιτάχυνση της οικονομίας, η προσέλκυση των επενδύσεων αυτός ο βασικός σχεδιασμός προφανώς δεν αλλάζει, τώρα αν θα επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι που έχει βάλει η κυβερνηση στο επίπεδο τον αναπτυξιακό εξαιτίας της επίπτωσης που μπορεί να έχει ο κορονοϊός θα το δούμε. Κυρίως αυτό πρέπει να δούμε είναι αν αυτά τα μέτρα διαμορφώσουν επιπτώσεις απέναντι στους εργαζόμενους οπότε θα πρέπει να υπάρξει ένα δίκτυ προστατευτικό για το εισόδημα των εργαζομένων. Σε ότι αφορά τα μάκρο-στοιχεία δηλαδή τις δεσμεύσεις για συγκεκριμένο ύψος πλεονασμάτων κλπ νομίζω ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να το χειρίζεται στην κατεύθυνση αυτή, σε αυτή τη συζήτηση ενδεχομένως να αποτελέσει ένα πρόσθετο επιχείρηση το θέμα της επίπτωσης της ασθένειας στην οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ