Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Διαμαρτυρία Φιλαρμονικής “Σπύρος Σαμάρας” για την Ολυμπιακή Φλόγα

«Πληροφορηθήκαμε μετά λύπης μας, ως Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρμονικής «Σπύρος Σαμάρας», ότι σύμφωνα με σχετική aπόφασή σας για τις Ελληνικές Πόλεις, οι οποίες θα φιλοξενήσουν την διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας εν όψει των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων, δεν συμπεριλαμβάνεται η Κέρκυρα μεταξύ των επιλεγμένων πόλεων.
Η Κέρκυρα, συνδέεται διαχρονικά, πολλαπλώς και αναπόσπαστα με την ουσία, την πράξη, τα ιδανικά και τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων μέσω του Κερκυραϊκού Πολιτισμού.
Η Κέρκυρα, όπως καλύτερα από εμάς γνωρίζετε, από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αποτελεί σημαντικό, καθοριστικό και κομβικό ιστορικό και πολιτισμικό κεφάλαιο στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη της Ιστορίας της Ελλάδος, αλλά και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας . Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους η Κέρκυρα έχει χαρακτηριστεί ως πόλη – μνημείο, μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO.
Στην Κέρκυρα γεννήθηκε, έζησε και συνέθεσε τα έργα του ο Κερκυραίος συνθέτης Σπύρος Φιλίσκος Σαμάρας, του οποίου το όνομα έχει την τιμή να φέρει η Φιλαρμονική μας, συνθέτης του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΎΜΝΟΥ, του οποίου η μελωδία είναι γνωστή παγκοσμίως, κυρίως από την τελετή έναρξης των ΟΛΥΜΠΙΑΚΏΝ ΑΓΩΝΩΝ και πλέον αποτελεί μουσικό ΣΥΜΒΟΛΟ των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.
Η μελωδία του Ολυμπιακού Ύμνου του Κερκυραίου Συνθέτη Σπύρου Σαμάρα σε συνδυασμό με τους μελοποιημένους ελληνικούς στίχους του Μεγάλου Έλληνα Ποιητή μας ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ , μεταφέρει σε όλο τον κόσμο μέσω της ποίησης την Ελληνική Γλώσσα και μέσω της Ελληνικής Επτανησιακής Μουσικής, την Κλασσική Μουσική Παιδεία.

Η Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας ήταν η πρώτη Φιλαρμονική (μπάντα) που παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο το 1864 και η πρώτη που παιάνισε τον Ολυμπιακό Ύμνο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.
Από τότε και μέχρι σήμερα, οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς, σε πολλές Ολυμπιακές εκδηλώσεις.
Η Κέρκυρα συνδέεται επίσης ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ με τη διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων και μέσω της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν Ι Κ Ώ Ν.
Στην αρχαιότητα Μεγάλοι Ολυμπιονίκες κατάγονται από την Κέρκυρα όπως ο Αρχίλοχος (6ος αιώνας), ο Φίλων (6ος -5ος αιώνας), ο Αγάθαρχος (6ος αιώνας), ο Θερσίλοχος (4ος αιώνας).
Στην νεώτερη εποχή είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι ως Κερκυραίοι για την Ολυμπιονίκη μας Μαρία Γεωργάτου (Χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, 2000, ομάδα Ανσάμπλ Ρυθμικής Γυμναστικής) ΚΑΙ
τον Ολυμπιονίκη μας Σπύρο Γιαννιώτη (Ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, 2016, Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης).
Στην Κέρκυρα, η οποία έχει υπάρξει πρωτοπόρος σε πολλά αθλήματα και μερικά από αυτά ιδρύθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται πολλά ιστορικά και νέα Αθλητικά Σωματεία, (κρίκετ, τένις, ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, πόλο, βόλεϊ, μπάσκετ, στίβος, ποδόσφαιρο κλπ) με σημαντικότερο τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο (έτος ίδρυσης 1897).

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και για όλους τους παραπάνω λόγους που αναλυτικά παραθέσαμε.

Αιτούμεθα

την Έ Ν Τ Α Ξ Η Της Κ Ε Ρ Κ Υ Ρ Α Σ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ Της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ εν όψει των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ