Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κος Σεραφείμ, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κος Σεραφείμ, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με το ζήτημα του κορονοϊού και την εκκλησία

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Υπάρχει μια βαθειά εμπάθεια, ένα μένος, θεωρείται η εκκλησία ότι είναι ένα υποστύλωμα του αστικού κόσμου και ότι είναι μια ευκαιρία για να αποδομηθεί αυτό. Γιατί είναι πάρα πολύ φαιδρό να μην πιστεύεις, να θεωρείς ότι είσαι μια τυχαία συνάρμοση κυττάρων, να θεωρείς ότι τα δισεκατομμύρια των γαλαξιών είναι τυχαία γεγονότα και την ίδια στιγμή να θες να κρίνεις το υπέρλογο, το υπερφυσικό και να υποτάξεις τους πάντες στη δική σου άποψη. Αυτό είναι και μια μορφή φασισμού, είναι μια μορφή bulling εις βάρος των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μια άλλη αντίληψη από εσένα.  Αντί να σεβαστείς την ελευθερία της συνειδήσεως του κάθε συνανθρώπου σου και να σεβαστείς την πίστη του ή την οποιαδήποτε θεώρηση της ζωής έχει, εσύ θες να επιβάλλει τη δική σου άποψη.  Έχουμε τη δυνατότητα να αρνηθούμε το υπέρλογο και το θαύμα, η εκκλησία μπορεί να το κάνει αυτό; 2.000 χρόνια βιώνει αυτό το θαύμα συνεχώς. Έχουν καταγραφεί χιλιάδες θαύματα δηλαδή παρεμβάσεις της Θείας πρόνοιας στη ζωή του κόσμου. Έχουμε στοιχεία απτά, καθημερινά δηλαδή το νερό που βγάζουμε από τη βρύση μας και πίνουμε αν το βάλουμε σε ένα μπουκάλι και το κλείσουμε σε 5-6 μέρες βρωμάει, εάν η εκκλησία το ευλογήσει με τις ευχές του αγιασμού μένει «άσηπτο και ευωδιάζον» χρόνια και τόσα άλλα γεγονότα πως λοιπόν έχουν την απαίτηση να καθ’ υποτάξουν το υπέρλογο, το υπερφυσικό, το μεταφυσικό στην καθημερινότητα!

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε μια αποκάλυψη την οποία όμως την αποδεικνύουμε δια της χάριτος. Εάν δεν υπάρχει χάρις του Θεού, εάν δεν υπάρχει το θαύμα, δεν υπάρχει η  παρέμβαση αυτό τότε η θρησκεία μας είναι άνευ αξίας. …Τώρα έχουν βρει την ευκαιρία κάποιοι να αμφισβητούν το υπέρλογο της πίστεως που αν δεν μετέχεις και δεν έχεις εμπειρία δεν μπορείς να το ξέρεις. Εγώ λειτουργώ επί 40 χρόνια, καταλύω τα Άγια πάντοτε όταν τελειώσει η Θεία Λειτουργία, δεν έχω ποτέ αρρωστήσει. Έχουμε δύο νοσοκομεία το Μεταξά και το Τζάνειο με μολυσματικές ασθένειες άνθρωποι, με καρκίνους οι ιερείς τους κοινωνούν μετά καταλύουν τα Άγια δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Ιστορικά δηλαδή δεν έχει καταγραφεί ούτε μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά ότι από τη Θεία Ευχαριστία προκύπτει αρρώστια, θάνατος ή οτιδήποτε. 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, άνθρωποι με υποκείμενες ασθένειες που είναι ευάλωτοι σε αυτή τη νέα ίωση, που είναι  ογκολογικά ασθενείς, που έχουν νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονική ανεπάρκεια αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να πάνε σε μια συνάθροιση, δεν είναι σωστό να πάνε. Άρα λογικά η εκκλησία λεει ότι ό,τι λεει η επιστήμη να το ακολουθείτε. Να έχετε ατομική υγιεινή, να προσέχετε τη διατροφή σας, να έχετε μια προσοχή στις επικοινωνίες αλλά το θέμα της μετοχής στο μυστήριο της Ευχαριστίας είναι κάτι άλλο. Είναι θέμα ελευθερίας και θέμα πίστεως. Δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε επιστημονικές μελέτες, ούτε τεκμηριωμένα τίποτα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί κανείς (να νοσήσει).

Για το κοινωνικό έργο της εκκλησίας

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ:  Αυτοί που βοηθάνε στην εκκλησία δεν είναι υπάλληλοι, είναι εθελοντές αν αυτοί οι εθελοντές πάψουν να έρχονται δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Η εκκλησία δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει υπαλλήλους, απευθύνεται στο θυμικό, στην ευγένεια, στην καρδιά των ανθρώπων, αυτοί οι άνθρωποι έρχονται από καλή διάθεση και δαπανούν ώρες και χρόνο για να μαγειρέψουν, να βοηθήσουν αν αυτοί οι άνθρωποι πέσουν σε ένα φοβικό σύνδρομο και απογοητευτούν ή τρομοκρατηθούν θα πάψουν να έρχονται και θα σταματήσει το έργο. Εμείς εδώ στον Πειραιά σιτίζουμε 7.500 χιλιαδες ανθρώπους εκ των οποίων οι  4.500-5.000 είναι αλλοδαποί, είναι άλλων θρησκειών.  Ανοίγουμε την καρδιά μας σε κάθε άνθρωπο, αυτό το σύστημα ζωής και αγάπης προσπαθούν κάποιοι να το γκρεμίσουν και αυτό είναι πάρα πολύ οδυνηρό γιατί είναι ιδεοληπτικό. Τους ρωτάς «έχετε κάποια τεκμηριωμένη μελέτη για αυτό;», «όχι δεν έχουμε», λοιπόν τι έχετε; Την ιδεοληψία σας, την απιστία σας. Δικαίωμά σας, είναι σεβαστό, και η αθεΐα είναι μια μορφή θρησκείας γιατί αρνητικά απαντάς στα ζητήματα της ζωής  ωστόσο μην επιβάλλεις την άποψη τη δική σου στους άλλους. Σεβάσου την ελευθερία του καθενός και σεβάσου και το γεγονός ότι εδώ μιλάμε για κάτι το υπέρλογο, το υπερφυσικό που δεν μπαίνει στο μικροσκόπιο. 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: …Στο Λοιμωδών υπήρχαν κληρικοί οι οποίοι κοινωνούσαν μολυσματικούς ασθενείς ουδέποτε έπαθαν τίποτα, αυτή είναι η πίστη μας και αυτό το γεγονός καταδεικνύεται από ένα πλήθος θαυμασίων και θαυμάτων και παρεμβάσεων του Θεού και των Αγίων  όλα αυτά τα διαγράφουμε τώρα για την «ιδεοληψία» μας ας πούμε. Είναι  μια «ευκαιρία» για να προβάλλουμε την ιδεολογία μας, την ιδεολογία μας…     

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ