Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας για τον Κορωνοιό

Καθημερινά ακούμε τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, θωρακισμένη, και η κατάσταση ελεγχόμενη. Είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις τα μηνύματα προς τον κόσμο να είναι καθησυχαστικά. Και είναι λογικό, αφού θα πρέπει να προλαμβάνεται η δημιουργία κλίματος πανικού, ο οποίος αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κίνδυνο σε παρόμοιες καταστάσεις. Αλλά εκτός από τα μηνύματα, υπάρχει και η ουσία η οποία πολλές φορές είναι λίγο διαφορετική.

Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι το επί χρόνια οριακό ΕΣΥ είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε μια ενδεχόμενη επιδημία που κάθε μέρα αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν ήδη έχουμε δυσκολίες κάθε χρόνο μόνο και μόνο στην αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης;

Ποιος αλήθεια καθησυχάζεται από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα όταν, και φέτος, υπάρχουν ήδη δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλούς θαλάμους επειδή οι κλίνες των ΜΕΘ πολύ απλά δεν επαρκούν ούτε για τις τακτικές ανάγκες; Έχουμε τις μισές κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με την Ιταλία και παρόμοια γηρασμένο πληθυσμό.

Ποιος αλήθεια θεωρεί ότι το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας έχει τις δυνάμεις να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες αλλά και τους κινδύνους που ενέχει μια επιδημία; Ειδικά όταν είναι ήδη εξαντλημένο εξαιτίας της υποστελέχωσης που σε κάποια νοσοκομεία, όπως της Κέρκυρας, φτάνει ακόμα και το 50%; Ήδη εξετάζεται το άνοιγμα κενών πτερυγών για παν ενδεχόμενο. Σωστό. Με ποιο προσωπικό όμως θα λειτουργήσουν αυτές; Μην ξεχνάμε ότι οι πρώτοι πιθανοί να κολλήσουν και άρα να βγουν εκτός μάχης είναι γιατροί & νοσηλευτές! Στην Κίνα το 5% των κρουσμάτων ήταν υγειονομικοί!

Ο ΕΟΔΥ (με τον οποίο πλέον η επικοινωνία είναι πρακτικά αδύνατη) ορίζει να μην πηγαίνουν οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα στα νοσοκομεία. Σωστά. Πού να απευθυνθούν όμως; Στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Στον οικογενειακό ιατρό που δεν εφαρμόστηκε ποτέ; Τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν με κατ’οίκον επισκέψεις, έχουν έλλειψη ακόμα και σε απλές χειρουργικές μάσκες! Χρειάζεται λοιπόν επειγόντως σημαντική ενίσχυση σε προσωπικό όπως χρειάζεται και σε υλικοτεχνικές υποδομές (θάλαμοι νοσηλείας , τεστ, διαγνωστικά εργαστήρια). ΆΜΕΣΑ!

Ας μη γελιόμαστε. Απέχουμε πολύ από το να είμαστε έτοιμοι. Το ΕΣΥ, στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, με τις παθογένειες και τις τραγικές ελλείψεις του, αποτέλεσμα μακροχρόνιων πολιτικών υποβάθμισης του, πολύ απλά δε θα αντέξει μια έξαρση της νόσου σε επίπεδα Ιταλίας. Συνεπώς το βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη. Και πρόληψη σημαίνει μέτρα περιορισμού της διασποράς. Η Κίνα, έστω και με καθυστέρηση, λειτουργώντας αποτελεσματικά στον τομέα της απομόνωσης των κρουσμάτων και της αποτροπής της διασποράς, πέτυχε να ανασχέσει την εξάπλωση της νόσου. Σε όλο τον κόσμο λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα. Στην Ελλάδα όμως, τη χώρα του παραλόγου, ενώ από τη μια έχουν ήδη ληφθεί σωστά μέτρα πρόληψης για τα σχολεία, για τα γήπεδα, για τα ΚΑΠΗ κ.λπ., από την άλλη εδώ και ημέρες έχουμε αναλωθεί σε μια απίστευτη και συνάμα τραγική συζήτηση για το αν είναι ασφαλές να μοιράζονται δεκάδες άνθρωποι το ίδιο κουταλάκι! Στη χώρα που έχει περισσότερους κληρικούς από γιατρούς, στη χώρα όπου ιερείς καλούνται στα ΜΜΕ για να μιλήσουν για επιστημονικά θέματα, στη χώρα όπου τα πάντα, ακόμα και η επιστήμη υποτάσσονται στην παντοδύναμη Εκκλησία, όποιος τολμήσει να μιλήσει επιστημονικά βαφτίζεται “ένα τσούρμο άθεων”!! Έτσι χαρακτήρισε η αντιπρόεδρος του ΓΝΚ την Ένωση Νοσ. Ιατρών Θεσ/κης, που τόλμησε να πει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί με το σάλιο του κουταλιού! Τραγικό -αλλά και ενδεικτικό νοοτροπιών συνάμα…

Βατικανό, Μέκκα, Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής υπακούν στις οδηγίες των ειδικών (αλήθεια, τσούρμο άθεων όλοι αυτοί;;…). Αλλά στην Ελλάδα, το τελευταίο θεοκρατικό προπύργιο της Ευρώπης, “ειδικοί” και μη παροτρύνουν τον κόσμο να κοινωνήσει άφοβα! Και το επίσημο κράτος σιωπά. Ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, κρατάει μια στάση αντιφατική και διφορούμενη, που αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και ερμηνειών για θέματα που αντίθετα είναι απολύτως ξεκάθαρα! Γιατί φοβάται να τα βάλει με το γίγαντα. Ή, ίσως, γιατί ταυτίζεται κιόλας. Με συνέπειες που μπορεί να τις πληρώσουμε όλοι μας. Η πίστη είναι δικαίωμα του καθενός. Η υπευθυνότητα όμως είναι υποχρέωση όλων!

Μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες. Έστω και στο παρά πέντε λοιπόν, ας καταλάβουμε όλοι ότι η μόνη άμυνα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι η τήρηση και σωστή εφαρμογή των ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ κανόνων και οδηγιών. Από όλους! Από τις αρχές, από τους εμπλεκόμενους φορείς και τέλος από την ίδια την κοινωνία. Τα καλύτερα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και η ψυχραιμία. Ας τα χρησιμοποιήσουμε! Όλοι μας!!!

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ