Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σύσκεψη φορέων για τον κορονοϊό. Σημαντικές αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες και συντονισμός των φορέων

Άκρως επιβεβλημένη και χρήσιμη κρίθηκε από το σύνολο των εκπροσώπων των φορέων που συμμετείχαν η σύσκεψη που οργανώθηκε σήμερα το μεσημέρι με πρωτοβουλία της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με αντικείμενο την καλύτερη δυνατή συνεργασία για την διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Ιόνιου Πολιτιστικού Κέντρου στο Φαληράκι και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των μέτρων που έχουν ληφθεί καθώς και η λήψη σειράς άλλων μέτρων και ενεργειών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τον συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.
Στην σύσκεψη κλήθηκαν οι Βουλευτές Κέρκυρας, οι Δήμαρχοι Βορά , Νότου και Παξών, η Αντιπεριφερειάρχης, ο διοικητής του Νοσοκομείου, και εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Ερυθρού Σταυρού, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και υγείας καθώς και ο Διευθυντής Ασφαλείας και ο Λιμενάρχης.
Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων διαφάνηκε η ύπαρξη ορισμένων αδυναμιών σε επίπεδο συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων καθώς και μια σειρά αναγκών και διευθετήσεων που θα πρέπει να γίνουν. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι (εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Λιμεναρχείο κ.α.), οι οποίοι αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της σύσκεψης σε ότι αφορά την καταγραφή των αδυναμιών και την ταχύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα του εκάστοτε φορέα.
Τι συμφωνήθηκε
Μεταξύ των συμμετεχόντων συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

  1. Αγορά μηχανήματος το οποίο θα πραγματοποιεί γρήγορα και αξιόπιστα τεστ εξέτασης για τον κορονοϊό. Η διαδικασία αγοράς θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα με την οικονομική συνδρομή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, της Π.Ι.Ν., του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Ο.Λ.ΚΕ. και όσων άλλων επιθυμούν να συνδράμουν οικονομικά, προκειμένου να αποκτήσει το Νοσοκομείο αυτό το απαραίτητο μηχάνημα. Από τον Διοικητή του Νοσοκομείου επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα θα καλύπτει σε επίπεδο εξέτασης και ευρύτερο φάσμα λοιμώξεων.
  2. Ενημέρωση των πολιτών για την αυξημένη ανάγκη που υπάρχει για αιμοδοσία καί σε επίπεδο τοπικό. Η αιμοδοσία πλέον δεν πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο αλλά όπως ήδη έχει ήδη ανακοινωθεί οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να μεταβαίνουν για να προσφέρουν αίμα στην Ιατροχειρουργική Εταιρεία στην πλατεία Σκαραμαγκά.
  3. Αυστηροποίηση των ελέγχων από πλευράς ελεγκτικών μηχανισμών για πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας αναφορικά με τα είδη πρώτης ανάγκης και υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  4. Εντατικοποίηση της επιτήρησης από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας για τήρηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί απ’ την κυβέρνηση. Διαπιστώθηκε ότι ήδη σε μεγάλο ποσοστό οι ενέργειες της αστυνομίες ήταν αποτελεσματικές.
  5. Εντός των ερχόμενων ημερών θα εξεταστεί από πλευράς Ιατρικού Συλλόγου το ενδεχόμενο δημιουργίας λίστας διαθέσιμων γιατρών οι οποίοι εθελοντικά θα μπορούν να δίνουν πρώτες οδηγίες και ενημέρωση στους πολίτες μέσω ενός νέου τοπικού τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού τον οποίο θα λειτουργήσει ο Δήμος σε συνεργασία με την Π.Ι.Ν.. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο όχι να υποκαταστήσει αλλά να ελαφρύνει σε πρώτο μόνο επίπεδο ενημέρωσης, τον όγκο εργασίας του πανελλαδικού αριθμού 1135.
  6. Εντατικοποίηση ορθής ενημέρωσης των πολιτών για τα συμπτώματα του ιού ώστε από την πλευρά τους να ξέρουν να ενημερώνουν σωστά το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας.
  7. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού καθώς και οι εθελοντές από το μητρώο που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τίθεται στην διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών και του Νοσοκομείου όταν και εφόσον κριθεί απαραίτητο.
  8. Στο ίδιο πνεύμα, θα πρέπει οι ιδιωτικές κλινικές να είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να θέσουν τα μέσα και την υλικοτεχνική τους υποδομή στη διάθεση του κρατικού μηχανισμού υγείας.
  9. Ζητήθηκε και θα εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των φαρμακείων που θα είναι ανοικτά για το κοινό.
  10. Θα δημιουργηθεί άμεσα μια κλειστή ηλεκτρονική ομάδα όλων των συμμετεχόντων στην σύσκεψη για την περαιτέρω συνεργασία και ταχύτερο συντονισμό μεταξύ τους.
    Αίτημα για οικονομική στήριξη των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό
    Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Υδραίου στο τέλος της σύσκεψης έθεσε προς την παρευρισκόμενη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Νομού μας και ένα επιπλέον αίτημα. Αυτό αφορά την άσκηση πίεσης και κατάθεση αιτήματος για την ένταξη των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό στο σχετικό επίδομα στήριξης που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση. Και αυτό, διότι όπως είπε η κ. Υδραίου, «στον τουριστικό κλάδο υπάρχουν άνθρωποι που αυτές τις ημέρες ανέμεναν την πρόσληψή τους και αυτό δεν έχει γίνει λόγω αναστολής των πάντων. Νομίζω ότι οποιοδήποτε μέτρο θα πρέπει να καλύπτει και τους εποχικά εργαζόμενους». Από την πλευρά του ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Μπιάγκης και εκπρόσωπος του κυβερνητικού Βουλευτή κ. Στέφανου Γκίκα δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα αρμοδίως και θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπρόσθετα ο κ. Μπιάγκης δεσμεύτηκε ότι σε ειδική επιτροπή της Βουλής στην οποία ο ίδιος συμμετέχει θα θέσει και το ζήτημα του ελέγχου των ιδιωτικών μικρών πλοιαρίων που φτάνουν στην Κέρκυρα και τα Διαπόντια νησιά από το εξωτερικό.
    Σφράγισμα σε παιδικές χαρές
    Συγχρόνως, η κ. Μ. Υδραίου έκανε γνωστό ότι από πλευράς Δήμου πρόκειται να εντατικοποιηθούν τα μέτρα με την σφράγιση όλων των παιδικών χαρών και χώρων άθλησης όπου θα γίνεται και επιτήρηση των χώρων αυτών από εργαζόμενους και εθελοντές της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Η κ. Υδραίου ευχαρίστησε την αστυνομία για την βοήθεια στον τομέα αυτό, ενώ ενημέρωσε ότι στο εξής και υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας πρόκειται να διανέμουν έντυπο υλικό του EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε και του ΕΟΔΥ.
    Μ. Υδραίου: Ύψιστη η ευθύνη μας
    Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της σύσκεψης τονίζοντας ότι «αποτελεί ύψιστη ευθύνη όλων μας ως εκπρόσωποι των πολιτών να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να προστατεύσουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και να τους παρέχουμε την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και πρόληψη. Και αυτό αποτελεί πρώτο μέλημα, ηθικό χρέος και καθήκον μας επειδή σχετίζεται με την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την ευημερία όλων μας. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα και υπεκφυγές.»
    Στην έναρξη της σύσκεψης ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτης εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την διεξαγωγή αυτής με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Τον προβληματισμό αυτό συμμερίστηκαν και οι Δήμαρχοι Βορά και Νότου αναφέροντας μια σειρά δικών τους λόγων και τελικά και οι τρεις αποχώρησαν από την σύσκεψη. Η κ. Υδραίου σχετικά με την αποχώρηση αυτή δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι πολύ κατανοητό και ανθρώπινο να ανησυχούν ή να έχουν κάποιο φόβο, από κει και πέρα θεωρώ ότι στην σύσκεψη τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα. Πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό χώρο, με ολιγομελή παρουσία και τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Εκτιμώ ότι είναι προσχηματικές και ρηχές οι αιτιάσεις των Δημάρχων ενόψει του ύψιστου θέματος της σύσκεψης που ήταν η δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση, εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί. Έτσι, τόσο οι Δήμαρχοι όσο και ο κ. Βουλευτής θα ενημερωθούν ώστε να γνωρίζουν και αυτοί τα όσα πολύ χρήσιμα και σημαντικά αποφασίστηκαν σήμερα. Εξάλλου, όπως ενημέρωσα και στην αρχή της σημερινής συνάντησης οι επόμενες συσκέψεις μας θα γίνουν με την βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων.»
    Τέλος, συμφωνήθηκε η εντός των επόμενων ημερών επικαιροποίηση των όσων συμφωνήθηκαν και η συνεχής ενημέρωση ώστε άμεσα να αμβλυνθούν και εξαλειφθούν κατά περίπτωση οι όποιες αδυναμίες διαπιστώθηκαν.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ