Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημήτρης Μπιάγκης: Οι Κερκυραίοι θα τα καταφέρουμε, το έχουμε άλλωστε αποδείξει

Στην εποχή του κατ’ οίκου εγκλεισμού και της παγκόσμιας απειλής της πανδημίας του κορωνοϊού οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία με την προσωπική μας στάση ευθύνης. Η χώρα μας και το νησί μας δοκιμάζεται όπως και όλος ο πλανήτης, στις επάλξεις ενός ιδιότυπου αγώνα στον οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι ως κοινωνία. Ατομικές ελευθερίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου για την προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας. Έχοντας ήδη διανύσει μια εβδομάδα σε τούτη τη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε πως η ελληνική πολιτεία έσπευσε έγκαιρα και με την απαιτούμενη σύνεση και αυστηρότητα να θεσπίσει το νέο περιβάλλον που θα διέπει την καθημερινότητά μας, με μέτρα και κανόνες στην κατεύθυνση του περιορισμού της διασποράς της νόσου σ’ αντίθεση μ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες που καθυστέρησαν ή υποτίμησαν την ίδια την απειλή του κορωνοϊού. Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο, οι θεσμικοί φορείς μοιάζουν να έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε και να επιδιώκουν την συνεργασία και τον εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, γεγονός, που παρά τις σοβαρές ελλείψεις των υγειονομικών δομών μας μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα στο άμεσο μέλλον για τον τόπο μας.
Η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να είναι στο πλευρό όλων εκείνων που μάχονται κάτω από αντίξοες συνθήκες στην υπηρεσία των πολιτών, ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, κάνοντας καθημερινά πράξη το ιερό καθήκον της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο, θέτοντας τον εαυτό τους στο περιθώριο. Όχι μόνο με χειροκροτήματα, αλλά με ουσιαστικές διεκδικήσεις και πράξεις, για ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τόπου μας, ένα σύστημα υγείας που θα τους αξίζει και θα σέβεται τις ανάγκες τους. Είναι επίσης υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους που με τον καθημερινό αγώνα τους μέσα από άλλες δομές (Βοήθεια στο σπίτι) βοηθούν όλους τους ανήμπορους συνανθρώπους μας και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, προσφέροντάς τους ελπίδα και ζεστασιά. Αυτοί οι θεσμοί έχουν αποδείξει την αξία τους και την προσφορά τους μέσα στον χρόνο και έχουν ριζώσει στη συνείδηση των πολιτών.
Η κρίση του κορωνοϊού που απειλεί το πολυτιμότερο αγαθό της υγείας, είναι δεδομένο πως θα πλήξει και την οικονομία της χώρας και του νομού μας. Μα επιτρέψτε μου, ετούτη η διάσταση περνά, όπως και να το κάνουμε, σε δεύτερη μοίρα τώρα. Προέχει η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων μας. Ο οικονομικός απολογισμός που θα προκύψει από τούτη την κρίση θα ακολουθήσει, και θα φανεί πόσο επώδυνος θα είναι για όλους μας. Η πολιτεία παρόλα αυτά, οφείλει να μεριμνήσει από τώρα για την διασφάλιση τόσο των θέσεων εργασίας, όσο και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική παρέμβαση για τη διαφύλαξη της υγειονομικής ασφάλειας.
Η Κέρκυρα, ήταν, είναι και θα είναι ένας ευλογημένος τόπος που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον, το έχει αποδείξει διαχρονικά η ιστορία. Το περιβάλλον της, η ιστορία, ο πολιτισμός της, μα κυρίως οι άνθρωποί της, οι οικογένειές μας, τα νιάτα μας, αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη πάνω στην οποία είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να στηριχθούμε για να επανακάμψουμε και να επανέλθουμε δριμύτεροι, τόσο πολιτισμικά όσο και οικονομικά. Και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε, όσο πληγωμένοι, όσο φοβισμένοι ή απειλούμενοι νιώθουμε τώρα, αφού πρώτα επαναπροσδιορίσουμε σωστά τις προτεραιότητές μας, κοιτώντας πρώτα απ’ όλα μέσα μας, στον κοντινό μας οικογενειακό περίγυρο που καλούμαστε να προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να συσπειρώσουμε σε μια ασπίδα προστασίας, αφού αντιληφθούμε το ύψιστο καθήκον μας ως πολίτες να συμμορφωθούμε με τους νέους κανόνες για το κοινό μας καλό. Ας είμαστε ρεαλιστές αλλά συνάμα και αισιόδοξοι, η μπόρα θα περάσει, η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ο τόπος μας οφείλει να σηματοδοτήσει με τους κατοίκους της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων ετούτη τη νέα αρχή.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ