Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τάσιος: Θετικά τα μέτρα, «εισαγόμενη» η κρίση στον τουρισμό.

Σε θετική κατεύθυνση είναι τα μέτρα που ανακοίνωσαν για τις επιχειρήσεις, οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά ο Τουρισμός περιμένει εξειδίκευση των μέτρων, όπως επίσης και χρηματοδότηση του Κλάδου με κεφάλαια κίνησης από τις Τράπεζες, για να μπορέσουν οι εταιρείες, με την εξασφάλιση ρευστότητας, να συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά και να διευθετήσουν τα πολλά προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός covid 19.


Tα παραπάνω δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Τ.Ο.Χ. κ. Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού είναι «εισαγόμενα» και πως η εξέλιξη της φετινής πολύ δύσκολης χρονιάς θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα διαγράφει η διάδοση του covid 19 στις χώρες της Ευρώπης κυρίως.

Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι σύνθετα και οι επιχειρήσεις δεν έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισής τους, όπως έγινε φανερό με τα αιτήματα για επιστροφές προκαταβολών, όταν άρχισαν να «πέφτουν βροχή» οι ακυρώσεις κρατήσεων.

Ωστόσο, η Π.Ο.Ξ. θα επιδιώξει σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, από κοινού και στη βάσει των όσων προβλέπονται από τα Δίκαια άλλων κρατών, να βρει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα διεκδικήσεων.

Πώς κρίνετε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τις επιχειρήσεις;

«Τα μέτρα είναι θετικά τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους, όπως πολύ θετική είναι και η ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος.

«Ωστόσο περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων σε ό,τι αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις που είναι πάρα πολλές σε επίπεδο δραστηριοτήτων ( ΚΑΔ).

«Εν τούτοις υπήρξαν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να τα τονίσουμε: Πρώτον, όσοι είναι εποχικοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να παίρνουν το Ταμείο τους (σ.σ. επίδομα). Δεύτερο, πολύ σημαντικό είναι το θέμα της αναστολής των πληρωμών προς το Δημόσιο, για το επόμενο τετράμηνο. Το τρίτο στοιχείο είναι, ότι θα δοθούνε σίγουρα κάποιες χρηματοδοτήσεις στην πορεία, αναλόγως με το εάν μία επιχείρηση ήταν ενήμερη στις 31/12/2019 και σε διάστημα 90 ημερών πριν.

«Το τέταρτο στοιχεία είναι η χρηματοδότηση των τόκων δανείων, για τέσσερις μήνες».

Για τους εργαζόμενους υπάρχει ουσιαστική πρόνοια;

«Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, δίνεται ένα σημαντικό βοήθημα ύψους 800 ευρώ, στους αυταπασχολούμενους και στους ελεύθερους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση και από εκεί και πέρα, στους εργαζομένους του επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση.

«Βεβαίως σημαντική είναι και η κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά το θέμα είναι για πόσο διάστημα αυτές θα καλύπτονται.

«Περιμένουμε από την εξειδίκευση των μέτρων, να δούμε πως πιθανώς θα στηριχθεί η απασχόληση στις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν και παραμένουν ανοικτές, αλλά πλέον αντιμετωπίζουν μεγάλη μείωση τζίρου και πρόβλημα ρευστότητας».

Ποια είναι η κατάσταση για τα εποχικά καταλύματα;

«Η εποχικότητα δεν λειτουργεί, ΘΑ λειτουργήσει. Όταν λειτουργήσει θα διαπιστώσουμε ότι θα επηρεάζεται όλη η χρονιά για τις εποχικές επιχειρήσεις. Ό,τι αφορούσε Απρίλιο μαζί με Πάσχα ακυρώθηκε και ήδη ξεκίνησαν οι ακυρώσεις για τη σεζόν κι’ αυτό επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και όχι λόγω της κατάστασης της χώρας μας. Οι ακυρώσεις άρχισαν για …τα «καλά» για το Μάϊο.

«Το θέμα μας όμως δεν είναι οι τωρινές ακυρώσεις. Αυτό που μας απασχολεί είναι το πως θα διαμορφωθεί το κλίμα στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά κυρίως, από τον Ιούνιο και μετά. Όλοι, τουρίστες, τουριστικοί πράκτορες περιμένουν να δούνε πως θα διαμορφωθεί το κλίμα σύμφωνα με την εξέλιξη τoυ covid 19. Θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, αυτό είναι βέβαιο, αλλά την έκταση δεν γνωρίζουμε».

Με τις πιέσεις για επιστροφές χρημάτων μετά από ακυρώσεις, τι γίνεται;

«Το θέμα των επιστροφών χρημάτων είναι σύνθετο. Τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, τα περισσότερα, δεν έχουν επιστρέψει τις προκαταβολές για μαθητικές εκδρομές.

«Όσων αφορά τις προκαταβολές έχουμε τα εξής:

«Tις προκαταβολές που εκκρεμούν ενόψει καλοκαιριού, αυτές όποιος πελάτης τις ζητάει, συνήθως τις παίρνει.

«Τις προκαταβολές που ήρθαν μέσω Γραφείων από τα early bookings του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, οι οποίες είναι στον αέρα και δεν μπορούν να επιστραφούν εξ’ αιτίας της κατάστασης.

«Επίσης, υπήρχαν χρηματοδοτήσεις με 2ετή – 3ετή προγράμματα συμβολαίων, έναντι διανυκτερεύσεων. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς- Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ιταλίας- είχαν τέτοια συμβόλαια, δηλαδή εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων έναντι προκαταβολών. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να επιστραφούν, έγιναν έργα, αλλά υπάρχουν και υπόλοιπα που τώρα ζητούνται να επιστραφούν.

«Τα παραπάνω ζητήματα, για να διευθετηθούν χρειάζεται η στήριξη του τραπεζικού συστήματος με κεφάλαια κίνησης και, φυσικά, η επαναδραστηριοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων και η αναθέρμανση συνολικά της αγοράς.

«Αυτά τα θέματα θα τα δούμε σε δεύτερη φάση και ήδη σκεπτόμαστε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, από κοινού, να εξετάσουμε το νομικό καθεστώς που διέπει αυτές τις συναλλαγές – διαφορές».

Πηγή: grtimes.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ