Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την πανδημία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» παρακολουθεί με αίσθημα ευθύνης τις εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα αλλά και στο Δήμο μας.
Από την μεριά μας καλούμε στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους μας με ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας, που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και την υποχρέωση να αναδεικνύουμε τις ελλείψεις ή τις αυθαιρεσίες σε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ βλέπουμε μπροστά μας τα τραγικά ελλείμματα στο δημόσιο σύστημα υγεία που στενάζει να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες. Δεν έχουν άδικο όσοι ανησυχούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Βλέπουμε μπροστά μας τις αυθαιρεσίες σε όσες επιχειρήσεις ακόμη λειτουργούν με εξαντλητικά ωράρια, «κλέψιμο» των αδειών, απλήρωτες υπερωρίες, απειλές και καταστρατήγηση των κανόνων ασφαλείας. Η διεκδίκηση των εργαζομένων δεν μπορεί να σταματά απέναντι σε αυτούς που βλέπουν και την πανδημία σαν μία ευκαιρία για μεγαλύτερη κερδοφορία.
Όλοι αυτοί που μιλάνε για πόλεμο και «αόρατους εχθρούς» θα πρέπει να εξασφαλίσουν στο στρατό μας τα όπλα για να δώσουν τη μάχη. Άλλο ήρωας και άλλο μάρτυρας!!!
Θεωρούμε λοιπόν, ότι στάση ευθύνης και ενός οργάνου της Τοπική Διοίκησης δεν είναι να αποσιωπηθούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας ή στη δομή του Δήμου.
Ο Δήμος οφείλει έτσι και αλλιώς να υλοποιήσει τα μέτρα ευθύνης του αλλά είναι ανάγκη επίσης να βγάλει κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.
Ειδικότερα για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων:
Απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό του Δήμου που είναι και αυτοί στην πρώτη γραμμή μιας μεγάλης προσπάθειας να κρατηθούν σε λειτουργία κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου όπως η καθαριότητα, οι αναγκαίες διοικητικές υπηρεσίες και η στήριξη ευάλωτων ομάδων πολιτών στην πόλη μας. Η προσπάθεια τους απαιτεί την στήριξη όλων μας αφού δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες και καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρα ζητήματα για όλους. Η Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια τους, παίρνοντας όλα τα μετρά προστασίας τους, διευκολύνοντας πλήρως τους εργαζομένους που είναι ευάλωτοι σε ζητήματα υγείας, με υποχρεώσεις σε αυτή την φάση σε παιδιά και αρρώστους.
Από πολλούς εργαζόμενους έχουμε καταγγελίες για ελλιπή μέτρα προστασίας που αφορούν την διάδοση του κορονοϊού. Δεν έχουν δοθεί επαρκή μέσα προφύλαξης σε όλες τις υπηρεσίες (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, φόρμες μίας χρήσης κλπ). Τα απορριμματοφόρα δεν απολυμαίνονται αλλά αντίθετα πλένονται μόνο με νερό και σαπούνι. Στη ΔΕΥΑΚ, μέχρι χθες, χωρίς μέτρα προστασίας οι εργαζόμενοι μετακινούνταν 2 μαζί μέσα σε κάθε αυτοκίνητο. Ο Δήμος πρέπει να λύσει άμεσα αυτά τα ζητήματα.
Απαιτούνται:
Για τους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας, πρασίνου και τεχνικών συνεργείων: Ελαστικά γάντια μιας χρήσεως / Γάντια νιτριλίου / Γάντια δερματοπάνινα / Προστατευτικές μάσκες προσώπου μίας χρήσεως με φίλτρο / Προστατευτικές ολόσωμες φόρμες εργασίας μίας χρήσεως / Διάφανη πλαστική προσωπίδα / Αντισηπτικά μαντηλάκια / Αντισηπτικά ζελέ για κάθε χώρο και όχημα / Καθημερινή απολύμανση όλων των απορριμματοφόρων οχημάτων και των φορτηγών οχημάτων.
Για τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας: Ελαστικά γάντια μίας χρήσεως / Μάσκες προσώπου με φίλτρο ή ιατρικές μίας χρήσεως / Αντισηπτικά μαντηλάκια / Αντισηπτικά ζελέ.
Οι τεράστιες ελλείψεις στην στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου τώρα εμφανίζονται στον υπερθετικό τους βαθμό. Οι έκτακτες προσλήψεις 30 ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ (ΥΕ) και 2 υπαλλήλων – επιστημονικού προσωπικού, με ειδικότητα ΕΠΟΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΤΕ) για δύο (2) μήνες σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει ανταπόκριση αφού καλούνται κάποιοι για 2 μήνες (!!!) να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Λύση είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που τόσα χρόνια απαιτεί και διεκδικεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», αν ο Δήμος και οι υπηρεσίες ήταν πλήρως στελεχωμένες τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Ζητάμε να γίνει άμεσο αίτημα προτεραιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημοτικής Αρχής και όλου του λαού του Δήμου μας η άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας του Αγίου Μάρκου, ώστε να μπορεί να έχει πλήρη 24ωρη λειτουργία και να σηκώσει ένα πρώτο μέρος του βάρους που θα σηκώσει γενικά το σύστημα υγείας και την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου.
Να απαιτηθούν τώρα τα αναγκαία έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους δήμους για να στηριχτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων. Οι 60.000 € έκτακτο κονδύλι στήριξης του Δήμου από το υπ. Εσωτερικών είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες. Μόνο η απολυμάνσεις που θα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται τακτικότατα κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Προτείνουμε επίσης:
Να δοθούν άδειες σε εργαζόμενους που ανήκουν σε όλες τις ευπαθείς ομάδες με ιατρική βεβαίωση και όχι σε μεμονωμένες ελάχιστες ομάδες που αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Να τροποποιηθεί η στελέχωση και τα ωράρια των υπηρεσιών των δήμων. Κάποιες υπηρεσίες που ίσως να μην έχουν αντικείμενο να κλείσουν τελείως. Άλλες να λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφάλειας και άλλες με το 50% του προσωπικού.
Να δοθούν προγράμματα εργασίας για τα γραφεία στα οποία οι ακατάλληλοι, μικροί και ανεπαρκώς αεριζόμενοι χώροι έχουν σαν αποτέλεσμα να συνωστίζονται εργαζόμενοι με αναλογίες εργαζόμενων ανά τετραγωνικό, μικρότερες και από αυτές που ισχύουν για τα σούπερ μάρκετ.
Να καθαριστούν όλα τα συστήματα αερισμού, ψύξης-θέρμανσης των κτιρίων.
Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό να ακολουθεί τις οδηγίες που δίνονται από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και να μην πανικοβάλλεται από μη έγκυρες, αντιεπιστημονικές και ιδεαλιστικές διαδόσεις.
Η «ατομική ευθύνη» που επικαλούνται οι κάθε λογής ιθύνοντες σε κάθε τόνο έχει στόχο καλύψει τις δικές τους ευθύνες. Αυτή η ευθύνη έχει ως προϋπόθεση τη συλλογική κοινωνική ευθύνη απέναντι στον εργαζόμενο άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του που υλοποιείται με σχέδιο και ιεράρχηση από ένα κράτος που λειτουργεί με βάση αυτές και όχι με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου όπως το σημερινό.
Τέλος ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής για αίμα, καλούμε τον λαό της Κέρκυρας να συμμετέχει στην αιμοδοσία καθώς οι ανάγκες αίματος, λόγω του κορονοϊού και των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί, είναι αυξημένες και η έλλειψη σε όλη τη χώρα είναι δραματική, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όλων αυτών που χρειάζονται μετάγγιση αίματος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ