Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός : Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία.

Κρίση κοροναϊού : Όλα τα κυβερνητικά μέτρα σε ερωτήσεις και απαντήσεις.

Περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.

Το In.gr παρουσιάζει, υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, τα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, δηλαδή τι ισχύει για το επίδομα, τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα, τα δάνεια σε τράπεζες και για οφειλές σε δημόσιο, αλλά και πότε καταβάλλονται οι συντάξεις στα Ταμεία. Παράλληλα, τι ισχύει για αντικειμενικές, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ και πότε αποπληρώνει το κράτος τα “φέσια”.

Μεταξύ των μέτρων είναι το επίδομα 800 εκατ. ευρώ σε 1,4 εκατομμύρια μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες αξίας 2 δισ. ευρώ. Προβλέπεται αναστολή οφειλών (και τραπεζικών) για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, αλλά και για τους επαγγελματίες που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Περιέχει συμπληρωματικό προϋπολογισμό με αύξηση αποθεματικού κατά 4 δισ. ευρώ με το συνολικό ποσό των μέτρων να αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.

Ποιους αφορά η αναστολή οφειλών και δόσεων. Ποια η διάρκεια, ποια η λίστα

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προσφέρουν διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών. Μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτεται με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Σύμφωνα με τη δεύτερη δέσμη μέτρων που είχε ανακοινωθεί πριν λίγες ημέρες αναστέλλονται για 4 μήνες (έως 31/07) για οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι εξής πληρωμές:

– Βεβαιωμένες οφειλές από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.

– Κάθε είδους βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΟΥ ή Ελεγκτικά Κέντρα.

– Δόσεις ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών.

Επίσης, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες.

Προϋπόθεση, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Ποιοι λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται. Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λαμβάνονται μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης. Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

Το ποσό των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετο και μη φορολογητέο. Οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.

Ποιο το κόστος

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

Πως λαμβάνεται το επίδομα 800 ευρώ;

Αν ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους δεν θα είναι δικαιούχος των ευνοϊκών μέτρων. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. Ο εργαζόμενος θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). (ΒΑΛΕ ΤΟ ΛΙΝΚ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ)

Πόσο καιρό διαρκεί το μέτρο καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας
Το μέτρο αυτό, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.

Ποια η ρήτρα για τις επιχειρήσεις και τι ισχύει για τις απολύσεις

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ένεκα των εκτάκτων συνθηκών, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει η απόλυση είναι άκυρη Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να γίνει η καταβολή μεταγενέστερα, μαζί με το επιδομα καλοκαιριου. Όσοι εργοδότες μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το δώρο στους εργαζόμενούς τους.

Υπόχρεοι για την καταβολή του δώρου Πάσχα είναι όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αν έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή πλήττονται με δραστική μείωση του τζίρου τους ή λειτουργούν πλήρως και κανονικά.

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα.

Ποιες ημερομηνίες καταβάλλονται οι συντάξεις
Οι συντάξεις των μη μισθωτών (πρώην ΟΑΕΕ) θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου
Οι συντάξεις Δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου
Οι συντάξεις των υπόλοιπων ταμείων, που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, στις 30 Μαρτίου.

Τι ισχύει για τις μεταχρονολογημένες επιταγές
Θα ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες μέρες

Τι ισχύει για αντικειμενικές, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ

Αποφασίστηκε η παράταση της εκτιμητικής άσκησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τις νέες αντικειμενικές αξίες και ως εκ τούτου ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Αναγκαία η παρέμβαση στην αγορά ακινήτων, όπου για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζει, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

Τι γίνεται με την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ. Παράλληλα προχωρά και σε απλοποίηση των διαδικασιών για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και να μην στερείται ρευστότητα η πραγματική οικονομία.

Σημειώνεται ότι από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπεται γενικά για εργαζόμενους και ανέργους

– 800 ευρώ αποζημίωση (αρχές Απριλίου) σε εργαζόμενους που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή

-Πλήρης κάλυψη από Κράτος ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνταξιοδοτικών και υγείας των εργαζομένων και ασφαλιστικών εισφορών τους, με βάση σύνολο ονομαστικού τους μισθού

– Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

– Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

Παράταση για ακόμη 2 δύο μήνες, καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, σε όσους ανέργους λήγει το δικαίωμα λήψης επιδόματος 31 Μαρτίου.

-Μέτρα για απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς και προστασίαςτης υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και δημόσιας υγείας.

-Καθιέρωση διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες π.χ. εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση σε e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, μέσω επίσπευσης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών τους.

Τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις

– Αναβολή για 4 μήνες όλων των φορολογικών υποχρεώσεων (πληρωτέων Μαρτίου).

– 800 ευρώ ενίσχυση (στις αρχές Απριλίου), για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου.

– Αναστολή πληρωμής για 3 μήνες, ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Ποια η χρηματοδότηση για επιχειρήσεις
Το ποσό των τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε στη δεύτερη δέσμη μέτρων, αλλά θα ενισχυθεί έως 6 δισ. ευρώ μπορεί να χρηματοδοτήσει δράσεις, όπως ρευστότητα επιχειρήσεων, στήριξη απασχόλησης και εισοδήματος των εργαζομένων.

Συνολικά, επιπλέον ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων, με βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τρόπο που διασφαλίζει μέγιστη μόχλευση. Συγκεκριμένα:

• Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για κλάδους που πλήττονται άμεσα. Αν η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο επεκτείνεται χρονικά.

• Eγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. Ευρώ, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας.

• 2 δισ. ευρώ ρευστότητα στις τράπεζες για χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

• Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκ. ευρώ, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

• Απλοποίηση Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αύξηση πόρων του, κατά 250 εκ. ευρώ, για χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% επιτοκίου για 2 χρόνια.

Που μειώνεται ο ΦΠΑ στο 6%, από 24%

α. μάσκες και γάντια,

β. αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,

γ. σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για ατομική υγιεινή,

δ. αιθυλική αλκοόλη, αν χρησιμοποιείται για παραγωγή αντισηπτικών.

Πηγή: in.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ