Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Οδηγίες για την συσκευασία των απορριμμάτων -Κρίσιμης σημασίας για την προστασία της υγείας εργαζομένων και πολιτών


Εξαιρετικής σημασίας για την προστασία των πολιτών αλλά και των εργαζομένων στην καθαριότητα οι οποίοι σηκώνουν αυτή την περίοδο βαρύ φορτίο, αποτελεί η τήρηση των οδηγιών για τον τρόπο με τον οποίο συσκευάζουμε και διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας. Αυτό τονίζει σε σειρά οδηγιών η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Παράλληλα, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Δ.Ν. κάνει γνωστό ότι για την προστασία πολιτών και εργαζομένων συνεχίζονται οι απολυμάνσεις σε εσωτερικούς, εξωτερικούς και εργασιακούς χώρους, ενώ εγκρίθηκε και η προμήθεια επιπλέον υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την προστασία των εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας ήδη έχει ανακοινωθεί από την αρμόδια αντιδημαρχία ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών μας.
Πέραν αυτού όμως, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα πρέπει και να τα συσκευάζουμε, και οι οδηγίες οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα – για τη προστασία όλων – έχουν ως ακολούθως:

  • Τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
    -Δεν αφήνουμε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες. Χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
    -Τοποθετείστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
    -Αποφεύγουμε εργασίες που παράγουν επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και δεν βγάζουμε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
    -Οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, άρα οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Αν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσμα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας

-Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
-Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
-Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εάν είμαστε υγιείς, δίχως υποψία κρούσματος

-Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
-Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
-Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.

Απολυμάνσεις και μέσα ατομικής προστασίας

Εν τω μεταξύ, ειδικά συνεργεία συνεχίζουν ευρύτατα τις απολυμάνσεις σε δημοτικά κτήρια, χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους και δρόμους. Ειδικά σε ό,τι αφορά την υπηρεσία καθαριότητας, εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα η δαπάνη για την προμήθεια επιπλέον μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην απολύμανση χώρων εργασίας, οχημάτων και γενικότερα υλικοτεχνικής υποδομής της συγκεκριμένης υπηρεσίας καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτήν είναι εκείνοι που σηκώνουν το βαρύτερο φορτίο στην παρούσα περίοδο.
Όπως επισημαίνει και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γ. Σερεμέτης, «οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει το έργο της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων μας αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο. Γι’ αυτό θα πρέπει να τους σεβαστούμε στο έπακρο ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες της υπηρεσίας για την διαχείριση των απορριμμάτων μας».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ