Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Διευκρινίσεις σχετικά με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Επειδή αυξάνονται τα ερωτήματα προς την ΕΛΜΕ σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις οδηγίες του Υπουργείου που έχουν φτάσει στα σχολεία, όσο και τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ για το θέμα:
• Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθεί η φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε στην πράξη τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.
• Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για να «βγει» η ύλη. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο καθολικά. Ο σκοπός της είναι να κρατήσουν οι μαθητές την επαφή με το σχολείο. Άρα οι εκπαιδευτικοί περιορίζονται σε επαναληπτικές ασκήσεις και επίλυση αποριών.
• Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείο, ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει είτε τη «σύγχρονη» εκπαίδευση (μέσω της εφαρμογής που προωθεί το Υπουργείο), είτε την ασύγχρονη (e-class, ιστοσελίδες του Υπουργείου, mail), είτε συνδυασμό αυτών.
• Ο κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, να εξασφαλίσει την επαφή με τους μαθητές του και τους γονείς. Καμία αυταρχική παρέμβαση της Διοίκησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Οι εκπαιδευτικοί θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να στηρίξουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας την κρίσιμη αυτή στιγμή, όπως άλλωστε το πράξαμε και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των μνημονίων, που σταθήκαμε όχι μόνο παιδαγωγοί αλλά και εμψυχωτές όλων των παιδιών, με συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης.
• Καλούμε τους συναδέλφους και τους Διευθυντές των σχολείων να αναρτήσουν ανακεφαλαιωτικές – επαναληπτικές ασκήσεις και θέματα στην ιστοσελίδα του κάθε σχολείου και να ενημερωθούν οι μαθητές μας γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας και μέσω του μέιλ του σχολείου.
• Επίσης η ΕΛΜΕ τροποποίησε την ιστοσελίδα της προκειμένου να φιλοξενήσει εκπαιδευτικό υλικό που θα είναι διαθέσιμο τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Ακόμα θα υπάρχει και χώρος για πολιτιστικές προτάσεις (βιβλία, ταινίες κλπ), ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος που θα περάσουμε στο σπίτι. Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια στέλνοντας το υλικό και τις προτάσεις τους στο mail της ΕΛΜΕ Κέρκυρας: elmekerkyras@gmail.com.
• Καλούμε το Υπουργείο να θέσει σε εφαρμογή το θεσμό της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, ώστε να εξυπηρετείται ο μέγιστος αριθμός μαθητών, που για οικονομικούς ή άλλους λόγους δεν έχουν διαδικτυακή πρόσβαση ή ηλεκτρονικό υπολογιστή και όλα τα παρελκόμενα μιας τέτοιας διαδικασίας. Το Υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει τη λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών, και θα περιλαμβάνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σχετίζονται με τα σχολικά αντικείμενα και με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
• Καλούμε επίσης το Υπουργείο Να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καμερών, μικροφώνων, ψηφιακών γραφίδων και απαραίτητων προγραμμάτων. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή.

Κάνουμε ξεκάθαρο πως τα όποια μέτρα λόγω των ειδικών καταστάσεων δεν πρέπει να παραμείνουν ή να επεκταθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων. Θα μας βρει απέναντι κάθε τέτοια προσπάθεια!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε επαφή με τα σωματεία, να ενημερώνουν για κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας από πλευρά της διοίκησης. Κανένας μόνος του ειδικά στις δύσκολες αυτές συνθήκες!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς και μαθητές,
Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, για όλους μας, προτάσσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Αναδεικνύουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης των δημόσιων σχολείων και ταυτόχρονα στεκόμαστε δίπλα σε κάθε οικογένεια, σε κάθε μαθητή μας, που κοπιάζει και αγωνίζεται να αποκτήσει εφόδια για τη ζωή. Με τα μέσα που διαθέτουμε συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο. Βρισκόμαστε σε επαφή με τα Σωματεία μας. Καταγγέλλουμε κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ