Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΛΑ.ΣΥ : Οι εξελίξεις με την πανδημία και τα μέτρα που απαιτούνται

Παρακολουθούμε με αίσθημα ευθύνης τις εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα αλλά και στο Δήμο μας.
Σε αυτές τις δύσκολες ώρες η αναγκαία ατομική ευθύνη, θα πρέπει να συμβαδίζει και πολύ περισσότερο να μην υποκαθιστά την κρατική ευθύνη.
Μπορεί να “μένουμε σπίτι”, για αυτοπροστασία, για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όλους τους συνανθρώπους μας, όμως δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις, που υπάρχουν.
Για μας κρίσιμο ζήτημα παραμένει το σύστημα Υγείας, δηλ. η “συλλογική ευθύνη” του κράτους. Είναι γνωστά τα τεράστια κενά και ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στη Πρωτοβάθμια φροντίδα στο δήμο μας αλλά και στο Νοσοκομείο Κέρκυρας που είναι υποστελεχωμένο. Εδώ και χρόνια λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας –δηλ. υπολειτουργεί σε «φυσιολογικές» συνθήκες-, κατανοούμε ότι σε συνθήκες πανδημίας το μέγεθος του προβλήματος διογκώνεται.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού. Η λογική του κόστους –οφέλους είναι η αιτία των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν συνολικά, είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανάγκες για φάρμακα, για μάσκες, για αντισηπτικά, για πρώτες ύλες κλπ εξαρτώνται από διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους, και μάλιστα σε συνθήκες εκτίναξης των τιμών και τεράστιας αισχροκέρδειας.
Το δικαίωμα στη ζωή δεν μπορεί να αφεθεί στο έλεος του κέρδους, στους ασύδοτους νόμους της αγοράς.
Το αίτημα για άμεσες, μόνιμες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις προσλήψεις και η επίταξη του Ιδιωτικού τομέα, πρέπει να είναι αίτημα όλων, και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι κρούσματα. Γιατί αυτό, αποτελεί σεβασμό στο δικαίωμα όλων στην υγεία και στη ζωή.
Ζητάμε να γίνει άμεσο αίτημα προτεραιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημοτικής Αρχής και όλου του λαού του Δήμου μας η άμεση στελέχωση της ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας του Αγίου Μάρκου, ώστε να μπορούν να έχουν πλήρη 24ωρη λειτουργία και να σηκώσουν ένα πρώτο μέρος του βάρους που θα σηκώσει γενικά το σύστημα υγείας και την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου.
Ιδιαίτερα μας απασχολεί ότι και με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει σε καραντίνα και τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Προχώρησε σε επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει, ενώ την ίδια ώρα σε όσες επιχειρήσεις ακόμη λειτουργούν με εξαντλητικά ωράρια, «κλέψιμο» των αδειών, απλήρωτες υπερωρίες, απειλές και καταστρατήγηση των κανόνων ασφαλείας.
Οι απολύσεις σε όλη την Ελλάδα ξεπέρασαν τις 40.000 μέσα σε λίγες μέρες, ενώ και στο νησί μας χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό επισιτισμό που βιώνουν την αβεβαιότητα για το αύριο.
Η διεκδίκηση των εργαζομένων δεν μπορεί να σταματά απέναντι σε αυτούς που βλέπουν και την πανδημία σαν μία ευκαιρία για μεγαλύτερη κερδοφορία.
Θεωρούμε λοιπόν, ότι στάση ευθύνης και ενός οργάνου της Τοπική Διοίκησης δεν είναι να αποσιωπηθούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν.
Ο Δήμος οφείλει έτσι και αλλιώς να υλοποιήσει τα μέτρα ευθύνης του αλλά είναι ανάγκη επίσης να βγάλει κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.
Ειδικότερα για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων:
Οι υπηρεσίες της καθαριότητας, οι αναγκαίες διοικητικές υπηρεσίες, η βοήθεια στο σπίτι και η στήριξη ευάλωτων ομάδων πολιτών στην πόλη μας παίζουν καταλυτικό ρόλο στις παρούσες συνθήκες.
Οι τεράστιες ελλείψεις στην στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου τώρα εμφανίζονται στον υπερθετικό τους βαθμό, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από έκτακτες προσλήψεις. Λύση είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που τόσα χρόνια απαιτεί και διεκδικεί η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στην ευθύνη και υποχρέωση του Δήμου είναι η παροχή επαρκών μέσων προφύλαξης σε όλες τις υπηρεσίες (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, φόρμες μίας χρήσης κλπ). Αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας που έχουν δοθεί σε οδηγίες.
Το έκτακτο κονδύλι στήριξης του Δήμου από το υπ. Εσωτερικών 60.000 € για να στηριχτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων, είναι σταγόνα στον ωκεανό και χρειάζεται να απαιτηθούν τώρα τα αναγκαία έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο αναμένουμε ενημέρωση για το πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία, εάν και πώς έχεις διατεθεί, καθώς γνωρίζουμε ότι παρατηρούνται ελλείψεις ή δίνονται με το σταγονόμετρο τα απαραίτητα μέσα. Π.χ. Τι πρόβλεψη υπάρχει για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών προστασίας για τους εργαζόμενους στο Δήμο, σε οργανισμούς πρόνοιας, (γηροκομεία, ορφανοτροφεία), επίσης για απολυμάνσεις σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους συγχρωτισμού.

Σε τι μέτρα έχει προβεί ο Δήμος για την μέριμνα των αστέγων, όπως προβλέπεται και με τη πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης.
Επίσης αναμένουμε ενημέρωση και θα θέλαμε συγκεκριμένη εικόνα των υπευθύνων και του σχεδίου συντονισμού, ανάμεσα στον Δήμο μας, την Περιφέρεια, τους άλλους Δήμους του νησιού μας και την Κυβέρνηση.

Τέλος θεωρούμε ότι:

  1. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  2. Να ισχύσει αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ανέργων, των μικρών επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
Οπτικοακουστικό υλικό ενόψει της ημερίδας, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (10:00-17:00, Ιόνιος Ακαδημία – Κέρκυρα), με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη”, στο πλαίσιο του συμποσίου “Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια” που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα (21-25/9/2022)