Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δάνειο «γέφυρα» 1,8 δισ. € στην TUI, ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση

Ο CEO του ομίλου Fritz Joussen ευχαριστεί την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και την κρατική τράπεζα για την άμεση δράση.

Η TUI AG έλαβε σήμερα την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης για ένα δάνειο «γέφυρα», μέχρις ότου ξεκινήσει ξανά η κανονική λειτουργία του ομίλου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, από την γερμανική κρατική τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, KfW.

Τα κεφάλαια της κρατικής τράπεζας, θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της υπάρχουσας γραμμής πίστωσης της TUI από τις τράπεζές της, κατά 1,75 δισ. Ευρώ. Το δάνειο αυτό υπόκειται στην έγκριση των τραπεζών και ένας από τους όρους είναι ότι στο διάστημα αυτό του δανείου δεν θα κάνει πληρωμές μερισμάτων.

Οι συνομιλίες για την τελική έγκριση του δανείου έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν μετά τη σημερινή απόφαση.

Με την έγκριση του δανείου αυτού, η TUI θα έχει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς πόρους και πιστωτικές γραμμές, συνολικού ύψους 3,1 δισ. Ευρώ, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Σημειώνεται ότι η KfW, είχε χρηματοδοτήσει με 380 εκατ. € την Condor, μετά την πτώχευση της Thomas Cook.

Ο Fritz Joussen

Ο κ. Fritz Joussen, Διευθύνων Σύμβουλος της TUI Group: «Η έγκριση του δανείου από την KfW είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να μπορέσει η TUI να «γεφυρώσει» επιτυχώς την παρούσα συγκυρία. Ευχαριστώ την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το γερμανικό κοινοβούλιο, την κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας και την KfW. Έχουν ενεργήσει γρήγορα και με σωστό προσανατολισμό, για μια λύση προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και της εταιρείας μας».

Η TUI αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για το δάνειο «γέφυρα» από την KfW για να μετριάσει τα πρωτοφανή αποτελέσματα της πανδημίας του COVID 19, έως ότου μπορέσουν να επαναληφθούν οι κανονικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο όμιλος ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων διακοπών, των κρουαζιερών και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στις αρχές του μήνα.

«Η Tui είναι μια πολύ υγιής εταιρεία», πρόσθεσε ο Joussen. «Ήμασταν σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, πριν από την κρίση και θα είμαστε και πάλι μετά την κρίση. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι άθικτο και έχουμε πάνω από 21 εκατομμύρια πιστούς πελάτες. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε σήμερα πρωτοφανείς διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ως αποτέλεσμα, είμαστε προσωρινά μια εταιρεία χωρίς προϊόν και χωρίς έσοδα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να γεφυρωθεί».

Στο προηγούμενο οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ο όμιλος της TUI είχε κύκλο εργασιών περίπου 19 δισ. Ευρώ και λειτουργικά αποτελέσματα ύψους 893 εκατ. Ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σχεδόν 300 εκατ. Ευρώ από την απαγόρευση πτήσεων του Boeing 737 MAX. Εξαιρουμένων των δαπανών από την απαγόρευση των πτήσεων, τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν στο επίπεδο του έτους ρεκόρ 2018 (1,2 δισ. Ευρώ). Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, οι κρατήσεις για το τρέχον καλοκαίρι ήταν 14%, υψηλότερες από το προηγούμενο έτος. Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν ο ισχυρότερος μήνας κρατήσεων, στην ιστορία της εταιρείας.

Stop στις πληρωμές
Όπως είχε αποκαλύψει στις 12 Μαρτίου το money-tourism.gr και αναδημοσίευσαν πλήθος διεθνών μέσων, «Με ειδοποίησή της στους Έλληνες ξενοδόχους, αλλά και με προσωπικές επιστολές, ο όμιλος TUI, ενημέρωσε ότι προχωρά σε αναστολή όλων των πληρωμών που προβλέπονται στα συμβόλαια (early bookings, προκαταβολές, κ.λπ) και μετατρέπει τα συμβόλαια που είναι guarantee, σε allotment.

Η -αναμενόμενη- αυτή εξέλιξη, που ισχύει για όλες τις αγορές του ταξιδιωτικού κολοσσού, έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό.

Στα θετικά της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τους επιτελείς της TUI δεν ακυρώνονται πτήσεις και τα προγράμματα θα εκτελεστούν κανονικά».

Πηγή: money-tourism.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ