Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σωκράτης Τρύφωνας: Ανοικτή επιστολή στις Δημοτικές Αρχές της Κέρκυρας και την Περιφερειακή Αρχή

Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας “Πορεία στο βοριά” Σωκράτης Τρύφωνας εξέδωσε ανοιχτή επιστολή με αφορμή τις εξελίξεις με τον Κορωνοιό. Ακολουθεί η επιστολή:

Ολόκληρος ο πλανήτης ζει το δυστοπικό σκηνικό της πανδημίας του κορονοϊού. Δοκιμάζεται η αντοχή κάθε δομής, κοινωνικής, θεσμικής και οικονομικής αλλά κυρίως αναδεικνύονται όλες οι αδυναμίες και παραλείψεις. Κύρια αδυναμία η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας το οποίο η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού αποδεκάτισε και η στοιχειώδης υποδομή της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να μετράμε διαχρονικά περισσότερα θύματα απ όσα αυτά του κορονοϊού.

Όσον αφορά τις ελλείψεις του συστήματος υγείας και συγκεκριμένα ό,τι αφορά τη διασφάλιση της επάρκειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αρκούμαστε στις προτάσεις που έχουν γίνει από τους υγειονομικούς φορείς και συγκεκριμένα από την ΟΕΓΝΕ. Θεωρούμε σκανδαλώδεις τις παροχές της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές, αντί της θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας.
Επίσης θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη τόσο η επάρκεια του συστήματος περίθαλψης όσο και η διαδικασία αποτελεσματικής πρόληψης της εξάπλωσης του ιού.
Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να επισημάνουμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να ρωτήσουμε κατά πόσο υπάρχει μέριμνα υλοποίησής τους, πέρα από την αστυνομική εφαρμογή μιας (ανεπαρκούς) καθολικής καραντίνας.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει:
Τα μέτρα φυσικής απομάκρυνσης, όπως η παραμονή στο σπίτι, το lockdown, επιβραδύνουν μόνο την εξάπλωση του ιού, εξαγοράζοντας χρόνο, αλλά δε μπορούν να τον εξαλείψουν.
Για το σκοπό αυτό, ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού περιέγραψε έξι βήματα-οδηγίες που μπορεί να λάβει κάθε χώρα για την καταπολέμηση του ιού:

  1. Εκπαιδεύστε και αναπτύξτε τις δυνάμεις σας για τη δημόσια υγεία.
  2. Εφαρμόστε ένα σύστημα για τον εντοπισμό κάθε ύποπτου περιστατικού.
  3. Βελτιώστε την ικανότητα εκτεταμένων δοκιμών και τη διαθεσιμότητα μέσων.
  4. Προσδιορίστε και προσαρμόστε τις βασικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία και την απομόνωση των ασθενών.
  5. Ανάπτυξη σαφούς σχεδίου για την απομόνωση επαφών.
  6. Κινητοποιήστε ολόκληρη την κυβέρνηση για την καταστολή του COVID-19.
    Επισημαίνει ακόμα ότι:
    Μια στοχοθετημένη προσέγγιση μπορεί να αποφύγει έναν “ατελείωτο” κύκλο lockdown.
    Καμία λύση δεν είναι πάντα κατάλληλη για κάθε περιοχή μιας χώρας. Η Κίνα εφάρμοσε διαφορετικά μέτρα απομόνωσης σε διάφορες περιοχές της χώρας με βάση την εξάπλωση του ιού.

Θεωρώντας ότι είναι αδιαμφισβήτητες και είναι αποτελεσματικό εργαλείο καταπολέμησης του προβλήματος οι παραπάνω συστάσεις, θέλουμε να ρωτήσουμε τις τοπικές αρχές:

• Κατά πόσο υπάρχει πρόβλεψη να ακολουθηθούν τα παραπάνω μέτρα;
• Ειδικότερα τι πρόβλεψη υπάρχει για εντοπισμό και απομόνωση ασθενών;
• Τι σχέδιο υπάρχει για την διαφορετική αντιμετώπιση ανά περιοχή ανάλογα με τα κρούσματα;
• Ανεξάρτητα από τη στάση της κυβέρνησης, οι τοπικές αρχές λαμβάνουν υπ όψη τις θέσεις της ΟΕΓΝΕ και των τοπικών υγειονομικών φορέων;
• Μήπως θα έπρεπε κάποιος τοπικός φορέας να τοποθετηθεί για τις απαράδεκτες δηλώσεις του μητροπολίτη Κέρκυρας;
• Μήπως θα έπρεπε, σύμφωνα με τις παραπάνω κατευθύνσεις, να γίνει συγκεκριμένος έλεγχος σε περιοχές όπως η Κέρκυρα που θεωρούνται «καθαρές», αν αυτό ισχύει πραγματικά; Αν όχι τότε δε θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα εντοπισμού και περίθαλψης φορέων, κάτι που θα ήταν πιο αποτελεσματικό για την αποτροπή της διάδοσης;

Η ατομική ευθύνη, η οποία επικαλείται επιλεκτικά, δεν είναι αρκετή να υποκαταστήσει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της πολιτείας και το φορέων για την αποποίηση των δικών της ευθυνών. Η ατομική ευθύνη είναι αναποτελεσματική όταν δεν είναι μέρος της συλλογικής ευθύνης, γι αυτό θεωρούμε ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ