Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εργατικό Κέντρο: Η κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης των εργαζομένων

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, το Δ/Σ, τα Σωματεία, τα μέλη του, συναισθανόμενοι τις ιστορικά κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε και αναλαμβάνοντας το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που μας αντιστοιχεί, έχουμε κρατήσει τον φυσικό χώρο της έδρας μας κλειστό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προκειμένου να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία και να συμβάλουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοΐού.
Ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας των ανθρώπων, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και, σε τέτοιες συνθήκες, χρειάζονται να λαμβάνονται και πρωτόγνωρες αποφάσεις. Το τοπίο στην πραγματική οικονομία και στην πραγματική εργασία, ιδιαίτερα του Ιδιωτικού Τομέα, έχει αλλάξει άρδην μέσα σε ένα μήνα. Η κάθετη πτώση της κίνησης στις περισσότερες επιχειρήσεις, έχει επιφέρει δυσμενείς αλλαγές και στους εργασιακούς όρους πολλών συναδέλφων μας.
Μπορούμε να κατανοήσουμε ότι είναι πρακτικά αδύνατον να μείνουν ανεπηρέαστες οι εργασιακές σχέσεις μέσα σε αυτήν την προβληματική για όλους περίοδο, αποτελεί όμως ανυποχώρητη θέση μας η προάσπιση των θέσεων εργασίας και η ορισμένου χρόνου εφαρμογή των λύσεων ανάγκης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε προσπάθεια μετακύλισης της απώλειας της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στους ώμους των εργαζομένων και στην οποιαδήποτε προσπάθεια καπήλευσης της πανδημίας προκειμένου να καθιερωθούν με πλάγιο τρόπο μακροχρόνιας φύσης αντεργατικά μέτρα, καθ’ υπόδειξη των εργοδοτικών συμφερόντων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας το μισό μισθό.Σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί από το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας,είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι ο απλός εργαζόμενος, άνεργος και συνταξιούχος που υπόκειται εδώ και μία δεκαετία τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης δεν θα επωμιστεί και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Επιπλέον δε, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για τους εποχικά απασχολούμενους, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εργασιακού δυναμικού και της Κέρκυρας, με μέτρα που να αφορούν τόσο την εργασία τους όσο και την επιδοτούμενη ανεργία τους.
Τέλος, νιώθουμε την ανάγκη και την ηθική υποχρέωση να εκφράσουμε τον αμέριστο θαυμασμό μας για τους πραγματικούς ήρωες αυτού του ασύμμετρου πολέμου, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλους όσοι υπερβάλλουν εαυτόν το τελευταίο διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση της παγκόσμιας υγείας και καλούμε τον κάθε πολίτη να συνεχίσει να επιδεικνύει υπευθυνότητα και υπομονή, όσο κουραστικό κι αν γίνεται αυτό με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να καταφέρουμε να βγούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες από αυτή την στενωπό.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ