Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΛΑ.ΣΥ: Είναι απαραίτητο να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο κεντρικής Κέρκυρας

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έχει τοποθετηθεί αναλυτικά γύρω από την πανδημία αλλά και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα από την κυβέρνηση και το Δήμο. Εκδώσαμε σχετική ανακοίνωση στις 20/3 και επίσης καταθέσαμε πρόταση στις 24/3 ώστε να ενταχθεί αυτό το ζήτημα στην Ημερήσια Διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.
Θεωρούμε σοβαρό έλλειμα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δε συνεδριάζει για αυτό το σοβαρό ζήτημα και δεν έχει συνεδριάσει καθόλου από το ξεκίνημα της πανδημίας.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται τρόποι συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Οι τρόποι αυτοί είναι κεκλεισμένων των θυρών, “Διά περιφοράς” ή με τηλεδιάσκεψη.
Είναι προφανές ότι απαιτείται συμμόρφωση με τις οδηγίες των επιστημόνων και των ειδικών για την προστασία των εαυτών μας, των γύρω μας, του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαιολογία για να μη γίνονται καθόλου συνεδριάσεις.
Ζητάμε άμεσα να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και κάποιους δήμους σε όλη την Ελλάδα. Είναι ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Η θέση μας για τις συνεδριάσεις “διά περιφοράς” είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά να περιοριστούν αποκλειστικά σε επείγοντα ζητήματα.
Καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων:
• Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους.
• Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στα αμαξοστάσια, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
• Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
• Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, κάστανα κ.λπ.).
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5%, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
• Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ