Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιάννης Ρέτσος: Φέτος οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά

«Ο τουρισμός όταν αρχίσει στην Ελλάδα και εξελιχθούν τα πράγματα με τέτοιον τρόπο που μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε άρση των απαγορεύσεων, θα έρθει αντιμέτωπος με αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που ουσιαστικά οι αγορές που μας ενδιαφέρουν, ο υπόλοιπος κόσμος δηλαδή, ή θα είναι ακόμα σε καθεστώς απαγορεύσεων, ή η σταδιακή άρση που θα υπάρχει και σε αυτές τις χώρες δεν θα επιτρέπει γρήγορη αποκατάσταση της κατάστασης. Οπότε λοιπόν, μιλώντας πάντα για σενάριο, φέτος πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 με το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, «Kορωνοϊός: H επόμενη μέρα» (30/03).

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Θέλω να σας ρωτήσω, και το κάνω με πόνο ψυχής, θα υπάρξει τουριστική περίοδος φέτος, κατά τη γνώμη σας;
Ακόμη και αν οι εξελίξεις είναι οι καλύτερες δυνατές στον τομέα της υγείας και της μεγάλης μάχης που δίνει η χώρα, ακούω τους επιστήμονες να λένε ότι το καλό σενάριο είναι μέσα Μαΐου ή τέλη Μαΐου, να αρχίσουν να χαλαρώνουν κάπως τα μέτρα και να μπορέσουμε να βγούμε σιγά-σιγά, σταδιακά, στην κανονικότητα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: «κ. Χατζηνικολάου, δυστυχώς η κατάσταση εξελίχθηκε με τέτοιον τρόπο, που αυτή τη στιγμή ότι και να πούμε είναι σενάριο, δεν μπορεί να γίνει καμία πραγματική πρόβλεψη.

Είναι όπως το λέτε, το καλό σενάριο λέει ότι θα μπορέσει να υπάρξει μία άρση των περιορισμών από τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επανερχόμαστε αμέσως στην κανονικότητα.

Και το πιο σημαντικό για εμάς στον τουρισμό, είναι ότι αυτή τη στιγμή οι βασικές μας αγορές, οι οποίες να θυμίσω οι πέντε βασικότερες είναι, η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αμερική, φαίνεται πως βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση υγειονομικά απ’ όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου.

Άρα λοιπόν είναι πάρα πολύ πιθανόν, είναι μάλλον το απόλυτα βέβαιο, ότι ο τουρισμός όταν αρχίσει στην Ελλάδα και εξελιχθούν τα πράγματα με τέτοιον τρόπο που μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε άρση των απαγορεύσεων, θα έρθει αντιμέτωπος με αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που ουσιαστικά οι αγορές που μας ενδιαφέρουν, ο υπόλοιπος κόσμος δηλαδή, ή θα είναι ακόμα σε καθεστώς απαγορεύσεων, ή η σταδιακή άρση που θα υπάρχει και σε αυτές τις χώρες δεν θα επιτρέπει γρήγορη αποκατάσταση της κατάστασης.

Οπότε λοιπόν, μιλώντας πάντα για σενάριο, φέτος πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά».

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Θέλω να ζητήσω από τον κ. Ρέτσο να μας πει, να μας πείτε κ. Πρόεδρε, μέτρα, που κατά τη γνώμη σας θα μπορούσαν σε αυτή τη φάση, να το πω έτσι, να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τουρισμού, τα ξενοδοχεία, όλο το φάσμα των τουριστικών επιχειρήσεων, μέχρις ότου ξαναπάρει μπρος η αγορά».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: «κ. Χατζηνικολάου, τοποθετήθηκα και δημόσια σήμερα, μέσω και ανάρτησης που έκανα, ότι έχει ολοκληρωθεί ένα πλέγμα μέτρων τις τελευταίες δύο – τρεις εβδομάδες, το οποίο κρίνω, κρίνουμε, ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση για να επιτευχθεί αυτό το ελάχιστο της επιβίωσης της επιχείρησης.

Είπε ο κ. υπουργός, ο κ. Γεωργιάδης, το παρομοίωσε με τον υπολογιστή, εγώ θα προσέθετα και τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, ότι είναι σαν τον φακίρη που προσπαθεί να επιβιώσει με τους ελάχιστους παλμούς. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, αυτό το πρώτο βήμα έχει γίνει.
Θα περάσουμε στο δεύτερο στάδιο, το οποίο το τοποθετώ μετά το Πάσχα προς τα τέλη Απριλίου, όπου εκεί θα αρχίσει πλέον η επιχείρηση, εξετάζοντας την επόμενη μέρα της επαναλειτουργίας της, να εξετάζει τα ζητήματα ρευστότητας, όπου εκεί πρέπει να είναι έτοιμα τα εργαλεία που θα δώσουν τη ρευστότητα που χρειάζεται για να επανεκκινήσει η επιχείρηση και σε τρίτο στάδιο, αν όλα βέβαια πάνε καλά και εξελιχθεί το καλό σενάριο όπως λέμε, σε τρίτο στάδιο λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξουν κάποια εργαλεία πλέον επιθετικής πολιτικής, για τον τουρισμό.

Ως παράδειγμα μπορώ να σας φέρω αυτή τη στιγμή, ανταγωνιστικοί συντελεστές ΦΠΑ για ένα χρονικό διάστημα που θα εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, που θα συνδυαστούν επίσης με το καλό όνομα που ελπίζουμε όλοι να διατηρήσει η χώρα μας και που έχει δημιουργήσει αυτή τη στιγμή ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτή την κρίση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε ότι μπορεί να ανακτηθεί τη φετινή χρονιά, αλλά σίγουρα να είμαστε σε καλύτερη θέση ανταγωνιστικά την επόμενη χρονιά που ελπίζω πλέον το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί και να μπορέσουμε να μπούμε στην κανονικότητα».

Πηγή: etravelnews.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ