Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Για το συντονισμό του Δήμου Β. Κέρκυρας και όλου του νησιού για τον κορονοϊό.

Ζούμε καθημερινά στο ρυθμό που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού. Και ενώ είναι σαφές ότι πρέπει να ακολουθηθούν απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποτροπή της διάδοσης του ιού, έχουμε να καταθέσουμε μερικά ερωτηματικά και προτάσεις:
Κατά πόσο τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και δεν δημιουργούν απλά μια αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες μόνο με μια αστυνομική μέθοδο τήρησής τους;
Ενώ τείνει να απαγορευτεί (έχει γίνει;) και η κυκλοφορία κατά μόνας, κάτι που δεν εκθέτει σε κίνδυνο κανέναν, ενώ δεν υπάρχουν άλλα πρακτικά μέτρα που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία και αποτροπή εξάπλωσης του ιού.
Γνωρίζουμε ότι η Πολιτική προστασία δεν έχει αρμοδιότητα επιβολής μέτρων αλλά είναι ολέθριο να μη μπορούν να διασφαλιστούν ουσιαστικές-πρακτικές παρεμβάσεις ειδίκευσης των μέτρων σε τοπικό επίπεδο ανάλογα με τις ανάγκες.
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο όλα τα μέτρα να είναι στην κατεύθυνση που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την παρακάτω προτεραιότητα:
Εντοπισμός κρουσμάτων, Τεστ, Απομόνωση και περίθαλψη περιπτώσεων, Εντοπισμός επαφών των φορέων. Επίσης προτείνει την κατά περίπτωση εφαρμογή μέτρων, ευελιξία και αναθεώρηση τους ανάλογα με τις επιμέρους καταστάσεις και ανάγκες.
Δυστυχώς το παραπάνω σχήμα αντιμετώπισης δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο χώρας ούτε σε επίπεδο νησιού και αντί αυτού βλέπουμε μια τυφλή καραντίνα με αμφισβητούμενο το πρακτικό, ιδιαίτερα όταν μένουμε μόνο σε αυτήν και όχι σε περαιτέρω αποτελεσματικά μέτρα.
Επίσης έχουμε στο νησί ένα επιπλέον επικίνδυνο κρούσμα, την τακτική του διοικητή του νοσοκομείου Κέρκυρας που αφορά τον απαράδεκτο τρόπο ενημέρωσης που ακολουθεί.
Η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να ενημερώνουν τους δημοτικούς συμβούλους και κοινοτικά συμβούλια αλλά και να ζητάνε τη γνώμη τους με ένα πολύ απλό τρόπο:
με τη χρήση του email της ομαδικής αλληλογραφίας, κάτι που δεν έχει γίνει. Να συμπληρώσουμε και μια παρατήρηση, στο κείμενο του φυλλαδίου του δήμου Β. Κέρκυρας, στη φράση του δημάρχου για λογαριασμό ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου: «Θα τα καταφέρουμε. Με ατομική ευθύνη»,
εμείς δεν προσυπογράφουμε τη θεωρία της ατομικής ευθύνης την οποία θεωρούμε από μόνη της αναποτελεσματική όταν είναι ελλιπής η ευθύνη της πολιτείας και των θεσμικών οργάνων.
Προτείνουμε:

  1. Να γίνει άμεσα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των παρατάξεων για ένα αρχικό
    συντονισμό και για δοκιμή της λειτουργίας της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων.
  2. Να γίνει άμεσα τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.
    Προτείνονται οι παρακάτω άξονες:
    i. Εισηγήσεις και προτάσεις παρατάξεων, πολιτικής προστασίας, κοινοτήτων
    ii. Πρόταση/απόφαση Δ.Σ να διατεθεί το κονδύλι από τα πρόστιμα των παραβάσεων
    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τη διενέργεια τεστ στο νησί με σκοπό τον εντοπισμό
    κρουσμάτων.
    iii. Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Αγ. Αθανασίου με προσωπικό και εξοπλισμό για την
    αντιμετώπιση περιστατικών.
    iv. Συνεργασία και συντονισμός με τους αντίστοιχους φορείς σε όλο το νησί
  3. Συμμετοχή-ψήφισμα του Δήμου Β. Κέρκυρας στις πανελλαδικές δράσεις της ΟΕΝΓΕ που
    γίνεται στα νοσοκομεία όλης της χώρας την Τρίτη 7/3 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα
    υγείας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ