Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αρμαγεδώνας (χωρίς σωσίβιο) στον Τουρισμό

Ημέρα με την ημέρα αυξάνεται ο φόβος ότι θα χαθεί η φετινή περίοδος για τον τουρισμό. Ακόμη και στο καλό σενάριο να τελειώσει ο εφιάλτης με τον κορωνοϊό στα τέλη το Μαΐου, η ολοκληρωτική άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία αποκλείεται να γίνει πριν από το τέλος Ιουνίου. Οπότε όσες τουριστικές μονάδες ανοίξουν θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους επισκέπτες από τον Ιούλιο.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ με την άφιξη 31 εκατ. τουριστών από το εξωτερικό. Για την τρέχουσα τουριστική περίοδο κανείς δεν κάνει προβλέψεις.

Και μπορεί από την κυβέρνηση να καθησυχάζουν τους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι θα είναι δίπλα τους, αλλά εντείνεται ο φόβος ότι με τη λήξη της πανδημίας θα επιβιώσουν μόνο τα μεγάλα ψάρια. Διότι καλά και άγια τα προσωρινά μέτρα στήριξης του τουρισμού με την παροχή των 800 ευρώ στους εργαζόμενους και την παράταση του επιδόματος ανεργίας για όσους ασχολούνται ανά σεζόν με τα τουριστικά επαγγέλματα, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όμως δεν έχει δώσει απάντηση στα ερωτήματα των επιχειρηματιών για το τι θα συμβεί όταν θα λήξει η πανδημία και δεν υπάρχουν τουρίστες.

Το υπουργείο Τουρισμού έχει να επιλύσει κι άλλα σημαντικά ζητήματα, τα οποία έθεσε ο Χάρης Θεοχάρης στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Όπως, για παράδειγμα, το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα των επιστροφών των προκαταβολών που έχουν πληρωθεί με πιστωτικές κάρτες. Κάτι που μοιάζει με καταστροφή, καθώς αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν.

Προφανώς, ο υπουργός Τουρισμού θεωρεί ότι όλοι οι ξενοδόχοι έχουν «κομπόδεμα» και ότι δεν χρειάζονται μέτρα για τη στήριξή τους. Κι εάν ο κ. Θεοχάρης έχει άλλες προτεραιότητες, η απορία των ξενοδόχων εκκωφαντική απουσία των ηγητόρων του κλάδου στην επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τι ακριβώς σκέπτεται, αλλά κυρίως σε ποιες ενέργειες έχει προβεί; Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επιμήκυνση εξόφλησης τραπεζικών δανείων, η κατάργηση ακόμη και του ΦΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο με εξάλειψη της πανδημίας και την επαναφορά στην κανονικότητα, θα ήταν κάποια μέτρα τα οποία όφειλε να αιτηθεί ο κλάδος.

Και επειδή άλλο πράγμα οι δημόσιες σχέσεις και άλλο η ουσιαστική βοήθεια, καλά θα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, να επιληφθεί του προβλήματος, χωρίς να περιμένει εισηγήσεις από καρεκλοκένταυρους.

Χαμένες αγορές
Η φετινή σεζόν, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι παράγοντες του χώρου, θεωρείται χαμένη. Και αυτό διότι με το δράμα που εκτυλίσσεται σε Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ χάνονται σημαντικές αγορές για τη χώρα μας. Βρετανοί, Αμερικάνοι και Ιταλοί είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουν μυαλό για διακοπές. Ανάλογα θα σκεφθούν και οι Κινέζοι, οι οποίοι πριν από την έκρηξη του κορωνοϊού είχαν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα.

Απλά οι όποιες ελπίδες παραμένουν ζωντανές, επειδή όλη η υφήλιος αναγνωρίζει στην Ελλάδα την ταχύτητα αντίδρασης στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Όμως μάλλον τις διατηρούμε απλά ζωντανές στα χαρτιά. Διότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια μέτρα θα παραμείνουν μετά το τέλος της πανδημίας και εάν οι ξένοι θα θελήσουν να απομακρυνθούν από τις πατρίδες τους.

Γιατί ακόμη και αν η χώρα μας αναγνωρισθεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός, πόσοι τουρίστες θα δεχθούν να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών και μετά να χαρούν τον ήλιο και τον αέρα της πατρίδας μας;

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η βιομηχανία του τουρισμού αναγκαστικά θα κάνει στροφή προς τον εσωτερικό και τους ημεδαπούς τουρίστες, με στόχο να μπορέσει να διασωθεί ό,τι σώζεται από τη φετινή σεζόν, η οποία επί του παρόντος φαίνεται χαμένο στοίχημα όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ο εσωτερικός τουρισμός που παραδοσιακά δεν ήταν αντικείμενο του υπουργείου θα αποτελέσει μία διέξοδο για τη στήριξη της βιομηχανίας σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονιά.

Μας απασχολεί η δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων να επιβιώσουν, κάτι το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από τη χώρα μας. Υπάρχουν κομμάτια της αλυσίδας που επηρεάζονται από αποφάσεις που θα πάρουν οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, αλλά θα έχουν επιπτώσεις και στη δική μας χώρα», επεσήμανε προ ημερών ο κ. Χάρης Θεοχάρης. Ο υπουργός Τουρισμού μάλλον εθελοτυφλεί. Με άδεια τσέπη, πόσοι Έλληνες είναι «φραγκάτοι», για να κάνουν τουρισμό; Το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό, γιατί η απάντηση είναι γνωστή.

Με όλα τα παραπάνω, ρεαλιστικός στόχος παραμένει μόνο η έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό, μέσω προσφορών με πολύ-πολύ φτηνά «πακέτα», και ακόμη η επέκταση της τουριστικής περιόδου, καθώς σύμφωνα με τα μηνύματα του κλάδου πιθανότατα θα υπάρχει ζήτηση που έχει συγκρατηθεί στο πρώτο μισό της χρονιάς και αναγκαστικά θα υλοποιηθεί στο δεύτερο. Ωστόσο, και σε αυτήν την προοπτική παραμένει το ερωτηματικό του λεγόμενου δεύτερου κύματος του ιού που σύμφωνα με μέλη της επιστημονικής κοινότητας ενδέχεται να ενσκήψει το προσεχές φθινόπωρο.

Αρνητικά μηνύματα
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάνονται παγκοσμίως κάθε ημέρα στον τομέα του τουρισμού λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC). Αυτή η εκτίμηση έγινε λόγω του κλεισίματος των ξενοδοχείων, τις αναστολές πτήσεων, τις ακυρώσεις κρουαζιέρων και τις αυξανόμενες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτό τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως οι tour operators, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και οι έμποροι.

Το WTTC βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με 75 κυβερνήσεις και κάνει έκκληση για άμεσες επεμβάσεις με στόχο την παροχή δανείων και φοροελαφρύνσεων, ώστε να αποφευχθεί η επικείμενη κατάρρευση. Η Γκλόρια Γκεβάρα, πρόεδρος και CEO του WTTC, δήλωσε πως ο αντίκτυπός του στον τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο είναι τεράστιος και υπολογίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας 50 εκατ. θέσεων εργασίας, ενώ αρνητικά επηρεάζονται συνολικά 320 εκατ. θέσεις εργασίας.

Προς το παρόν, ο κλάδος περιμένει να περάσει η καταιγίδα της πανδημίας, ζητά γενναία μέτρα, ενώ προσπαθεί να αντλήσει από κάπου έναν τόνο αισιοδοξίας. Και όλοι συμφωνούν ότι άμεσα πρέπει να τεθεί επί τάπητος ένα πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

ΠΗΓΗ: www.iapopsi.gr/ στο money-tourism.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ