Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις της μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό στην ελληνική οικονομία

Πολύ αρνητικές αναμένεται να είναι οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού (και) στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η έκθεση που αξιολογεί τον αρχικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο, για τη χώρα μας προβλέπει άμεσο αντίκτυπο έως και 34% του ΑΕΠ σε περίπτωση που έχουν μακρά διάρκεια τα περιοριστικά μέτρα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ομάδα χωρών που εξετάζονται…

Σημείωση: Τα παραπάνω περιλαμβάνονται (μεταξύ άλλων) στο 3ο εβδομαδιαίο δελτίο για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το οποίο είναι ένας ανεξάρτητος, μη – κερδοσκοπικός οργανισμός παραγωγής έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με άρθρο του Κώστα Στούπα, που είναι οικονομικός συντάκτης στην ιστοσελίδα οικονομικής ενημέρωσης «capital.gr» και στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Κεφάλαιο», το οποίο αναρτήθηκε σήμερα στο capital.gr, η χώρα μας αναμένεται να δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ από την επιδημία του κορονοϊού, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό:

«Η Ελλάδα αναμένεται να δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ από την επιδημία του Covid 19, σύμφωνα με έκθεση του ίδιου του οργανισμού. Κατά τον οργανισμό το lockdown (καραντίνα) ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια ακόμη και το 35% του ελληνικού ΑΕΠ, η χειρότερη πρόβλεψη σε σύγκριση με τις χώρες που αναλύει ο Οργανισμός.

Το ποσοστό αυτό δεν αφορά το σύνολο του έτους αλλά την περίοδο που διαρκούν οι συνθήκες καραντίνας. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε πως αν οι συνθήκες διατηρηθούν για 1,5 μήνα θα έχουμε περίπου το 1/10 του μεγέθους, ήτοι περί 3,5% ύφεση. Το νούμερο αυτό συμπίπτει περίπου και με κάποιες πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις. Η διάρκεια της «καραντίνας» όμως δεν είναι κάτι που μπορεί με ασφάλεια να υπολογιστεί. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, στο βαθμό που όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, τα μέτρα θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά και κάποια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι και το καλοκαίρι.

Αν υποθέσουμε λοιπόν πως ο έλεγχος θα έχει διάρκεια περί τους 2 – 3 μήνες το κόστος στην αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει και το 7%.
Τα έσοδα της Ελλάδας δεν προέρχονται από την πώληση πετρελαίου όπου μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από τον επόμενο μήνα. Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Ελλάδας προέρχεται από τον τουρισμό.

Οι κρατήσεις στην τουριστική βιομηχανία γίνονται αρκετούς μήνες πριν και τώρα οι περισσότερες έχουν ακυρωθεί… Ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και οι μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και είναι οι τομείς που πλήττονται περισσότερο»…

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του κ. Στούπα στο capital.gr.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο: «H συμβολή του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2018»:

  1. Η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 11,7% ή σε περίπου 21,6 δισ. ευρώ.
  2. Συνυπολογίζοντας και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, λόγω της σύνδεσης του τουριστικού τομέα με άλλους κλάδους της οικονομίας (εμπόριο, εναέριες – θαλάσσιες – οδικές μεταφορές, εστίαση, ψυχαγωγία, ενοικίαση αυτοκινήτων κ.ά.), η συνολική συνεισφορά ανέρχεται μεταξύ 47,4 και 57,1 δισ. ευρώ, δηλαδή κυμάνθηκε μεταξύ 25,7% και 30,9% του ΑΕΠ, καθιστώντας τον τουρισμό βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: etravelnews.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ