Αλέκος Αυλωνίτης: Ερώτηση για την προστασία των εργζομένων στα Δικαστήρια

Share:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με θέμα τις πρωτοφανείς ελλείψεις στα μέσα προστασίας κατά του κορωνοϊού για τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια όλης της χώρας.
Το υλικό προστασίας για την προστασία των εργαζομένων στα ελληνικά δικαστήρια έναντι του κορωνοϊο είναι εξαιρετικά περιορισμένο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες προστασίας που υπάρχουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
ΘΕΜΑ: «Πρωτοφανείς ελλείψεις στα μέσα προστασίας κατά του κορωνοϊου, για τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια όλης της χώρας».
Σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ), το υλικό προστασίας που εξασφάλισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία των εργαζομένων στα ελληνικά δικαστήρια έναντι του κορωνοϊού, είναι εξαιρετικά περιορισμένο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες προστασίας που υπάρχουν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το υλικό ατομικής προστασίας που εξασφάλισε αφορά: 6.000 φιάλες απολυμαντικού υγρού των 500 ml έκαστο, 5.000 μάσκες υψηλής ποιότητας FFP2/Ν95, καθώς και 5.000 γάντια νιτριλίου.

Όπως ξεκαθαρίζει η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, τα «5.000 γάντια» δεν αποτελούν αναφορά σε κούτες γαντιών, αλλά ούτε καν σε ζευγάρια γάντια. Όπως προκύπτει και από τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, πρόκειται για 5.000 τεμάχια, δηλαδή μόλις 2.500 ζευγάρια γάντια μιας χρήσης, τα οποία θα έπρεπε να διατεθούν στους δικαστικούς υπαλλήλους και τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς όλης της χώρας.
Όπως, επίσης, προκύπτει από τα έγγραφα, διατέθηκαν λίγο περισσότερα από 19.000 ευρώ για την προμήθεια έξι χιλιάδων συσκευών απολύμανσης (δηλαδή φιάλες απολυμαντικού των 500ml) και περισσότερα από 15.0000 ευρώ για την αγορά 5.000 μασκών και 5.000 γαντιών (πρόκειται δηλαδή για 50 κουτιά των 100 τεμαχίων).
Επειδή οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας αριθμούν περί τα 6.000 άτομα ενώ η προμήθεια του υλικού λαμβάνει χώρα με καθυστέρηση δύο εβδομάδων από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.
Επειδή, εξ αιτίας της αδιαφορίας των Αρχών, η ΟΔΥΕ αναγκάστηκε να καλύψει η ίδια τις ανάγκες των δικαστικών υπαλλήλων και εξασφάλισε απολυμαντικό υγρό και γάντια, με κόστος περίπου 14.000 ευρώ για να τεθούν στη διάθεση του υπουργείου ώστε να αποσταλούν στα δικαστήρια όλης της χώρας.
Επειδή η Ελληνική Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο έχει την υποχρέωση να μεριμνήσει για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στα Δικαστήρια όλης της χώρας.
Επειδή οι εργαζόμενοι στα Δικαστήρια της χώρας είναι ήδη αγανακτισμένοι από την έλλειψη μέσων προστασίας, ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες πολίτες, που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού με μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Ερωτάται ο Υπουργός :

  1. Πως προτίθεται να παρέμβει για να εξασφαλιστεί ιατρικό υλικό και επαρκή μέσα προστασίας, για τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια όλης της χώρας;
  2. Ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που έχουν εξασφαλιστεί για την προμήθεια του σχετικού υλικού μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει συνολικά, για να διανεμηθούν τα απαιτούμενα μέσα προστασίας σε όλους τους εργαζομένους στα Δικαστήρια της χώρας;
Previous Article

ΛΑ.ΣΥ: Ο «βερμπαλισμός» και ο «ρεαλισμός»

Next Article

Νίκος Γκούσης: Πρόταση προς τη Δημοτική Αρχή Νότιας Κέρκυρας

Σχετικά Άρθρα