Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προστατέψτε τους πρόσφυγες με αναπηρία από τον κορονοϊό!

Share:

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε με επιστολή της στον υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου η ΕΣΑμεΑ, αναφορικά με τις δυσχερείς και επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στα υπεράριθμα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και σε άλλες δομές φιλοξενίας στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα. Τα συγκεκριμένα άτομα αντικειμενικά είναι πιο άμεσα εκτεθειμένα στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό COVID-19. Και τούτο διότι, αφενός είναι δύσκολη η εφαρμογή των μέτρων προστασίας λόγω των συνθηκών διαβίωσης, των ελλειμματικών παροχών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων υγιεινής αλλά και αυξημένου συγχρωτισμού, και αφετέρου λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΣΥ.
https://www.esamea.gr/our-actions/rest-actions/4724-mesi-lipsi-metron-gia-tin-prostasia-prosfygon-kai-metanaston-me-anapiria-xronies-pathiseis-kai-tis-oikogeneies-toys-poy-diabioyn-stis-domes-filoxenias-tis-nisiotikis-kai-ipeirotikis-xoras-gia-tin-antimetopisi-tis-diasporas-toy-koronoioy-covid-19
Είναι αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό COVID-19, των πλέον ευάλωτων προσφύγων, που είναι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.
Συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα:
• Άμεσος σχεδιασμός υγειονομικού πλάνου για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών από την έκθεση στον κορονοϊό COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, στους εξής κάτωθι άξονες:
• Άμεση αποσυμφόρηση των υπεράριθμων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και των άλλων δομών φιλοξενίας της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, από προσφυγές και μετανάστες που είναι άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
• Διαδικασία έγκαιρου εντοπισμού και καταγραφής των προσφύγων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ώστε να αποφευχθεί η διαβίωσή τους σε ανεπίσημους καταυλισμούς.
• Μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους σε ασφαλή, προσβάσιμη στέγαση.
• Πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε νερό, τουαλέτα και άλλες υγειονομικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.
• Άμεση έναρξη διαδικασίας για τη απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) για τους αιτούντες άσυλο.
• Επιπροσθέτως, η προαναφερόμενη πρόταση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθότι σύμφωνα με το αρ. 54 της ΠΝΠ 20/3/2020 «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι αιτούντες άσυλο με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και έχουν ενταχθεί σε συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα και ΜΤΝ ιδιωτικών κλινικών, και δεν διαθέτουν Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) κινδυνεύουν, εν όψει του άμεσου κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς αιμοκάθαρσης.
• Διασφάλιση πρόσβασης των προ-καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο ΕΣΥ, είτε μέσω της παροχής Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), είτε μέσω άλλης κατεπείγουσας διαδικασίας που θα εξασφαλίζει την πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΣΥ, σε ίση βάσει με τους άλλους.
Άμεση εφαρμογή διαδικασίας προ-καταγραφής των μη-καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία ώστε να διασφαλιστεί επίσης η πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΣΥ.

Previous Article

Ιατρικός Σύλλογος της Κέρκυρας: Να συνεχίσουμε την τήρηση των μέτρων

Next Article

Μέτρα προστασίας αδέσποτων ζώων απο το Δήμο κεντρικής Κέρκυρας

Σχετικά Άρθρα