Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νίκος Γκούσης: Πρόταση προς τη Δημοτική Αρχή Νότιας Κέρκυρας

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας Νίκος Γκούσης κατέθεσε πρόταση προς την Δημοτική αρχή σχετικά με την αντιμετώπιση του Κοροωνιού:

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας αφ’ ότου ο δήμος μας – μαζί με όλη τη χώρα – έχει αναστείλει την κανονική του λειτουργία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με αυτό ως δεδομένο θα όφειλε έκτοτε να είχε στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στην κοινωνική πολιτική, προκειμένου να στηρίξει την πλειοψηφία των συνδημοτών μας, οι οποίοι πλήττονται ολοένα και περισσότερο από την απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί.
Έως τώρα με την πενιχρή χρηματοδότηση των 20.000 ευρώ από το υπουργείο εσωτερικών αντιμετωπίστηκαν τα ελάχιστα , όπως η απολύμανση των δημοτικών και κάποιων δημόσιων χώρων και η προμήθεια ενός μέρους των αναγκών, είτε σε τρόφιμα για συνδημότες που βρίσκονται σε ανάγκη, είτε σε μέσα ατομικής προστασίας των εργαζόμενων του δήμου.
Οι ανάγκες όμως είναι πολύ περισσότερες, στις οποίες μέχρι τώρα ο δήμος δεν έχει ανταποκριθεί, αφού δεν έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ούτε την κατάλληλη υπηρεσιακή δομή ούτε το επιτελικό οργανωτικό σχήμα.
Ελλείψεις, παραλλείψεις ή καθυστερήσεις καταγράφονται:
Α) Στην ενημέρωση ( Με ένα δελτίο τύπου ή μία ανάρτηση στο φ/β δεν γίνεται ενημέρωση γενικού πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μία αγροτική περιοχή).
Β) Στην επικοινωνία (Εκτιμάται ότι το 90% των δημοτών δεν γνωρίζει το τηλέφωνο επικοινωνίας).
Γ) Στα μέτρα προστασίας κυρίως για την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού, αλλά και για την ενδεχόμενη διασπορά του ιού.
Δ) Στα μέτρα υποστήριξης της ευπαθούς ομάδας, αλλά και της στήριξης των πολλών πλέον οικονομικά αδύναμων συνδημοτών μας.

ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ως παράταξη εξ αρχής είχαμε θέσει ψηλά σε προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική, θεωρώντας ότι οι απρόβλεπτες σύγχρονες κρίσεις αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά μόνο με οργανωμένες δημόσιες δομές.
Προτείναμε τη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στο δήμο Νότιας Κέρκυρας. Πρόκειται για μια σύγχρονη δομή, η οποία έχει σχεδιαστεί καινοτόμα, ώστε να παρεμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες με βάση τις ιδιαιτερότητές τους και να αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, αλλά και για όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή και Επικράτειας. Η ύπαρξη ενός τέτοιου Κέντρου είναι προαπαιτούμενο για τη διασύνδεση των προγράμματων διάφορων υπουργείων, ανοίγοντας κατά μοναδικό τρόπο προοπτικές για χρηματοδοτήσεις, οι οποίες στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών, κυρίως των αδύναμων πολιτών.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Καταλήγοντας προτείνουμε τις ενέργειες που θα οδηγήσουν το δήμο μας σε σωστή κατεύθυνση στη κοινωνική του πολιτική:
Α) Άμεση προετοιμασία των διαδικασιών για την κατάθεση πρότασης δημιουργίας Κέντρου Κοινότητας στο δήμο μας.
Β) Για την περίοδο έως την έναρξη λειτουργίας του:
(με εκτιμώμενο χρόνο από 3 έως 6 μήνες)

Προτείνουμε τη δημιουργία 5-ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού για την επικοινωνία των δημοτών με το δήμο για αιτήματα κάλυψης των αναγκών τους.

Προτείνουμε την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου του δήμου, στο οποίο να αναφέρονται οι βασικές οδηγίες προς τους δημότες και όλοι οι 5-ψήφιοι αριθμοί στους οποίους μπορούν να απευθύνονται για τις ανάγκες τους.
(Το φυλλάδιο μπορεί να διατίθεται από σημεία, τα οποία επισκέπτονται συχνά οι δημότες, όπως τα σουπερμάρκετ, τράπεζες, φαρμακεία, ΚΕΠ κ.τ.λ.).

Προτείνουμε τη δημιουργία δημοτικής ομάδας διαχείρισης κρίσης για θέματα υγείας, υγιεινής και προστασίας που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης (με ΕΚΑΒ κ.α.) πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα. Συμπληρωματικά μάλιστα προτείνουμε τη τοποθέτηση στον εξωτερικό χώρο ενός οικίσκου διαλογής των ατόμων με πιθανή λοίμωξη Covid-19.
(Η δημοτική αρχή, προκειμένου να αποφύγει τη δαπάνη αγοράς, μπορεί να μελετήσει αν είναι προσφέρεται για προσωρινή μεταφορά ένα από τα δύο προκάτ γραφεία που χρησιμοποιεί η ΔΕΥΑΚ στο δήμο μας στην Ενότητα Μελιτειέων).

Επιπλέον και ιδιαίτερα επειδή η οργάνωση για τη στήριξη των ευπαθών και οικονομικά αδύνατων συνδημοτών μας δεν πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα και δίχως επαρκή ενημέρωση, προτείνουμε τη δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής για όσο διάστημα δεν λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο, αλλά ούτε και οργανώνονται οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη.
Είναι προφανές ότι δεν ζητάμε συνδιαχείριση, αλλά κοινή και ταυτόχρονη ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων, κατά την οποία να δίνεται η δυνατότητα, ώστε να ασκείται ο δημοτικός έλεγχος και να κατατίθενται οι τυχόν προτάσεις που έχει κάθε παράταξη.

Τέλος επειδή η παραγωγή απορριμμάτων θα είναι αισθητά μειωμένη κυρίως λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης τουριστικής περιόδου, προτείνουμε να ματαιωθεί η ανάθεση αποκομιδής σε ιδιώτη (ύψους περίπου 260.000 ευρώ) και να μεταφερθεί το μεγαλύτερο τμήμα (τουλάχιστον 150.000 ευρώ) για την ενίσχυση των πληττόμενων από την ανθρωπιστική κρίση συνδημοτών μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ