Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ερώτηση Δημήτρη Μπιάγκη στην Υπουργό Παιδείας για την ανάγκη μέριμνας των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες παραμένουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι που απασχολούνται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) όλης της χώρας. Και σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην λάβουν καμία αμοιβή ή αποζημίωση για το διάστημα που επιβλήθηκε η απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Συγκεκριμένα, καμία μέριμνα από τη μεριά της επίσημης Πολιτείας δεν έχει ληφθεί για τους εκπαιδευτικούς των ΣΔΕ, δηλαδή των δημόσιων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ενηλίκους. Για αυτούς τους εργαζόμενους δεν γίνεται σχεδόν καμία αναφορά στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση και αφορούν όσους πλήττονται από την πανδημία.
Επιπρόσθετα, παραμένουν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα τους, από τις αρχές Νοεμβρίου του 2019, οπότε και άρχισαν να απασχολούνται στα ΣΔΕ. Την ίδια στιγμή δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Και απλήρωτοι και ανασφάλιστοι δηλαδή! Η προφορική ενημέρωση που είχαν από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), το οποίο έχει την ευθύνη για την επεξεργασία των πληρωμών τους, περιορίστηκε στην υπόσχεση ότι οι εργαζόμενοι με ασφάλιση ΙΚΑ θα λάβουν μια πρώτη δόση των οφειλομένων μέσα στον Απρίλιο. Επίσημη έγγραφη δέσμευση από τη μεριά του Υπουργείου δεν υπήρξε ποτέ. Σε ακόμη πιο δεινή θέση βρίσκονται όσοι απασχολούνται αποκλειστικά στα ΣΔΕ και θα λάβουν, άγνωστο πότε, ένα μόνο μέρος των δεδουλευμένων τους.
Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα όμως προέρχεται από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τί θα γίνει με τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές τους εισφορές για την περίοδο που τα ΣΔΕ, όπως και όλα τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας.
Μετά από προφορική ενημέρωση από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κατέστη σαφές ότι είναι αδυνατό να πληρωθούν για ώρες τις οποίες δεν έχουν εργαστεί ακόμη κι αν αυτό έγινε όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν – και ορθώς- από την πολιτεία για τον περιορισμό της πανδημίας. Η μόνη υπόσχεση που πήραν είναι ότι όταν ανοίξουν τα σχολεία θα προβλεφθούν κάποιες ώρες αναπληρώσεων, επιπλέον του κανονικού προγράμματος, ώστε να πληρωθούν για μέρος, τουλάχιστον, των χαμένων διδακτικών ωρών. Με δεδομένο ότι κανείς δεν γνωρίζει το εάν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, η μερική αυτή λύση είναι έωλη.
Τέλος, ως προς τη δυνατότητα ένταξής τους στο επίδομα των 800 Ευρώ, αυτό μπορούν να το διεκδικήσουν μόνον όσοι εκπαιδευτικοί είναι αυτοαπασχολούμενοι και έχουν δηλώσει προβλεπόμενο Κ.Α.Δ. Για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί όπως σημειώνει το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης έργου, χωρίς αναγνώριση ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία.
Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ πιθανό οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στα ΣΔΕ να μην λάβουν καμία αμοιβή ή αποζημίωση για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της ισονομίας, αφού για όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς έχει εξασφαλιστεί η καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο αυτή, όχι όμως και για τους απασχολούμενους στα ΣΔΕ.
Τεράστιες θα είναι και οι συνέπειες ειδικά για τους εκπαιδευτικούς με αποκλειστική απασχόληση, οι οποίοι είχαν βασιστεί στα χρήματα αυτά για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και σίγουρα δεν μπορούσαν να προβλέψουν την έκτακτη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί όλη η χώρα.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1) Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε ώστε να καταβληθεί άμεσα το σύνολο δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών που τους οφείλονται από τις αρχές Νοεμβρίου 2019;
2) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να τους καταβληθούν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα που έπαυσε η λειτουργία των ΣΔΕ λόγω της πανδημίας;
3) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας ως προς την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών στα ΣΔΕ;
4) Υπάρχει στον σχεδιασμό του Υπουργείου νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουν το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού και οι ωροσμίσθιοι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα (π.χ. ΙΚΑ ή αυτοαπασχολούμενοι);

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ