Αλέξης Αλεξάκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ

Share:

Η εισήγηση του επικεφαλής της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας Αλέξη λεξάκης στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

“Έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του υγειονομικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των εργαζομένων στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
H “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” σύμφωνη και με την τροπολογία που κατέθεσε ο πολιτικός της φορέας (Κίνημα Αλλαγής) για την υπαγωγή των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και την χορήγηση επιδόματος εκτάκτων συνθηκών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κατέθεσε την πρόταση της στο περιφερειακό συμβούλιο:
“Προτείνετε να ισχύουν πλέον και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα Υγείας και Πρόνοιας, όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό. Παράλληλα επιδιώκεται η συμβολική και απολύτως ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου, όσων είναι στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Η κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δοκιμάζει την αντοχή της κοινωνίας μας , απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της απειλής αυτής έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις μονάδες υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το ΕΚΑΒ, τις Μονάδες Πρόνοιας, το Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π. που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση «φυλάττουν Θερμοπύλες» υπό δυσχερέστατες συνθήκες, συχνά διακινδυνεύοντας την ίδια τους την υγεία. Ο πατριωτισμός που επιδεικνύουν, ο ανθρωπισμός προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και η συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της απειλής και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας αναδεικνύουν τους διακονούντες το ΕΣΥ ως πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς και ατομικής ευθύνης και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας ως πρώτιστο κοινωνικό αγαθό που οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε.
Ως πραγματικά ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του τεράστιου έργου των λειτουργών υγείας που επιδεικνύουν ύψιστη προσήλωση στο έργο προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και των λειτουργών της προστασίας των πολιτών, οφείλουμε ως περιφερειακό συμβούλιο να προτείνουμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ΟΧΙ ημίμετρα επιδοματικού χαρακτήρα και εντυπωσιασμού.
Η διαφορετική αντιμετώπιση στην ασφάλιση και στις παροχές μεταξύ των ασφαλισμένων με όμοια χαρακτηριστικά και των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από διαφορετικά ταμεία πριν το 2016 είναι μια παθογένεια, η οποία αντιβαίνει την αρχή της ισότητας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν εργαζόμενοι ως νοσηλευτές σε νοσηλευτικά ιδρύματα: όσοι από αυτούς υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπάγονται και στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αντίθετα, νοσηλευτές που ασκούν την ίδια εργασία με τα ίδια καθήκοντα ακόμη και στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα αλλά υπάγονται στην ασφάλιση του Δημοσίου δεν υπάγονται στα ΒΑΕ. Η παθογένεια αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα έντονα σήμερα που οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού, διακινδυνεύοντας με αυταπάρνηση την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους.
 Προτείνεται η λήψη άμεσης απόφασης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ούτως ώστε ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και Νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία μονάδων σχηματισμών και πλοίων ), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Αποκαθίσταται έτσι μια ακραία δυσμενής διάκριση, συμβάλλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην εμπέδωση και αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης.
 Προτείνεται επίσης, ως συμβολική και απολύτως ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΒ, των Μονάδων Πρόνοιας, του Βοήθεια στο Σπίτι, των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι στην πρώτη γραμμή, η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών και για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί.
 Προτείνεται τέλος η μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών και η κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Να υπαχθούν δηλαδή άπαντες στο καθεστώς της μονιμότητας ούτως ώστε να ξεπεραστεί η ανασφάλεια που ενδεχομένως προκύπτει από τις επικουρικές θέσεις”.
Οι προτάσεις μας συμπεριλήφθηκαν στο ψήφισμα που συνδιαμορφώθηκε και από τις παρατάξεις Ιόνιο Δυνατά & Ιόνιος Συμμαχία, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο”.

Previous Article

Τη Δευτέρα συνεδριάζει δια περιφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο κεντρικής Κέρκυρας

Next Article

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία με μόνιμες και βιώσιμες θέσεις ζητεί το Περιφερειακό Συμβούλιο

Σχετικά Άρθρα