Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιάννης Ρέτσος: «Θα περάσουμε μια τριετία τα οποία θα είναι χρόνια ανάκτησης του ότι χάνουμε»

«Αν με ρωτάγατε πότε πιστεύεις ότι θα ξαναδούμε στην Ελλάδα τα αποτελέσματα του τουρισμού του 2019, σε καμία περίπτωση δεν θα σας έλεγα το 2021. Θεωρώ ότι θα περάσουμε μία σίγουρα τριετία, 3 – 5 χρόνια, τα οποία θα είναι χρόνια ανάκτησης του ότι χάνουμε».

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος στην τοποθέτησή του κατά τη διαδικτυακή συζήτηση του Κύκλου Ιδεών: «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη ημέρα».

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του κ. Ρέτσου

– Το 2019 είχαμε περίπου 195 δισ. συνολικό ΑΕΠ. Από αυτά τα 195 δισ., περίπου τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του τουρισμού, δηλαδή εισερχόμενες αφίξεις, η κρουαζιέρα, ο εσωτερικός τουρισμός, οι μεταφορές και οι τουριστικές επενδύσεις. Αυτό είναι δηλαδή το 13% του ΑΕΠ.
Αν βάλουμε τους πολλαπλασιαστές που έχουμε από το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, είναι από 2,2 έως 2,65 με το μέσο όρο τους δηλαδή, φτάνουμε να μιλάμε για 30% συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας. Οι οικονομολόγοι έχουν πολλά χρόνια τώρα επιχειρηματολογήσει ότι είναι πολύ κακό για μια χώρα να στηρίζεται τουλάχιστον κατά το 1/3 του ΑΕΠ της στον τουρισμό.

– Υπάρχουν περιοχές της χώρας μας ολόκληρες περιφέρειες, για παράδειγμα η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, η μεγαλύτερη νησιωτική περιφέρεια της χώρας που το 97% του ΑΕΠ της είναι από τον τουρισμό. Και είναι η περιφέρεια που έχει το κατά κεφαλήν υψηλότερο ΑΕΠ στη χώρα μας. Τα Ιόνια Νησιά έχουν το 71% του ΑΕΠ τους από τον τουρισμό. Η Κρήτη έχει ένα ποσοστό που πλησιάζει το 50% από τον τουρισμό. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι μεγάλες περιοχές της χώρας μας εξαρτώνται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τον τουρισμό.

– Δεν είναι όμως μόνο τα έσοδα, είναι και η απασχόληση. Το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο, 700.000 περίπου άνθρωποι απασχολούνται στον τουρισμό που σημαίνει ότι περίπου το 17% του εργαζόμενου δυναμικού μας είναι σε αυτόν τον τομέα.

– Ελπίζω τουλάχιστον στο κομμάτι της επανεκκίνησης να υπάρξει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια.
Διότι αν ξεκινήσουν πάλι οι χώρες μόνες τους να αίρουν μέτρα, τότε αυτό θα προκαλέσει και πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο που επανεκκινείται η οικονομία.
Διότι νομίζω ότι όλοι πλέον έχουμε πειστεί ότι η οικονομία δεν θα επανεκκινήσει από εκεί που σταμάτησε. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαγορεύσεις.
Δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο θα διατηρηθεί αυτό το social distancing που έχει δημιουργηθεί. Άλλες χώρες μιλάνε για πιστοποιητικά υγείας τα οποία θα πρέπει να εκδίδουν για να ταξιδεύει ο κόσμος.
Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που είναι πάνω στο τραπέζι της συζήτησης και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτά να ληφθούν μετά από συντονισμένες συζητήσεις και οι αποφάσεις να είναι συντονισμένες παρά να αρχίσει ο καθένας να κάνει αυτό που κρίνει σωστό.

– Θα χρειαστεί πάρα πολύ μεγάλη ρευστότητα προκειμένου να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις.
Με πρόχειρους υπολογισμούς που έχουμε κάνει και αν υπολογίσουμε ότι τα άμεσα εισερχόμενα έσοδα είναι 18 δισ. όπως είπα στην αρχή, θα χρειαστεί σίγουρα ένα ποσό 1,5 με 2 δισ. για να μπορέσει να επανεκκινήσει η τουριστική βιομηχανία.
Και από τη στιγμή που επανεκκινήσει, θα πρέπει να εξετάσουμε τα εργαλεία τα ανταγωνιστικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Είναι διάφορα, συντελεστές ΦΠΑ που πρέπει να μειωθούν, συντονισμένη προβολή που όπως είπα στην αρχή θα βοηθηθεί πάρα πολύ από την ισχυροποίηση του brand της χώρας και άλλα πολλά, τα οποία στο επόμενο διάστημα θα κληθούμε να συζητήσουμε με την κυβέρνηση και να πάρουμε τις αποφάσεις.

– Το σίγουρο είναι ότι όταν έρθει αυτή η επόμενη μέρα που θα είναι κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο φαντάζομαι, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ακόμη σκληρή πραγματικότητα: Οι πέντε σημαντικότερες αγορές της χώρας εισερχόμενου τουρισμού, είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Είναι οι χώρες δηλαδή οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να θεωρούμε, τουλάχιστον για το 2020, ότι από αυτές τις πέντε βασικές αγορές μας, ελάχιστα θα είναι αυτά τα οποία θα μπορούμε να προσδοκούμε. Άρα λοιπόν θα πρέπει να αυτοσχεδιάσουμε.

– Πρέπει λοιπόν να αυτοσχεδιάσουμε, να δούμε ποιες είναι οι αγορές εκείνες οι οποίες δυνητικά τουλάχιστον στο 4ο τρίμηνο του έτους, μαζί με το Σεπτέμβριο, θα μπορούσαν να μας ενισχύσουν. Αναφέρω ενδεικτικά, υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν κάνει καλή διαχείριση του υγειονομικού θέματος, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, Αλλά και τα Βαλκάνια, που προέρχεται μεγάλο μέρος του οδικού μας τουρισμού. Είναι λοιπόν αγορές αυτές οι οποίες θα μπορούσαμε να στραφούμε για να ανακτήσουμε μέρος των εσόδων τα οποία φαίνεται να χάνουμε φέτος.

Μεγάλο κομμάτι των τουριστικών επιχειρήσεων των εποχικών δεν θα λειτουργήσουν φέτος και εκεί προκύπτει και ένα τεράστιο ζήτημα τι θα γίνει με όλους εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να έχουν απασχόληση φέτος.

– Ο τουρισμός είναι τραυματισμένος. Δεν θα είναι εύκολη η επαναφορά. Θα χρειαστεί πάρα πολύ σκληρή δουλειά και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε και όλοι.

– Αν με ρωτάγατε πότε πιστεύεις ότι θα ξαναδούμε στην Ελλάδα τα αποτελέσματα του τουρισμού του 2019, σε καμία περίπτωση δεν θα σας έλεγα το 2021. Θεωρώ ότι θα περάσουμε μία σίγουρα τριετία, 3 – 5 χρόνια, τα οποία θα είναι χρόνια ανάκτησης του ότι χάνουμε.

Πηγή: etravelnews.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ