ΛΑ.ΣΥ: Σχετικά με τη σημερινή «δια περιφοράς» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Share:

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουμε ζητήσει πάμπολλες φορές τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από την αρχή της πανδημίας. Το ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο δε έχει συνεδριάσει καθόλου, ούτε καν για αυτό το σοβαρό ζήτημα αποτελεί τεράστιο έλλειμα που βαραίνει αποκλειστικά τη δημοτική αρχή.
Αν και κατανοούμε τις σύνθετες και πρόσθετες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, καθώς και την απαραίτητη συμμόρφωση όλων με τις οδηγίες των επιστημόνων και των ειδικών για την προστασία των εαυτών μας, των γύρω μας, του λαού μας, ωστόσο και θεσμικά (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου & σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ) έχουν προβλεφθεί οιτρόποι
(κεκλεισμένων των θυρών, “διά περιφοράς” ή με τηλεδιάσκεψη) υνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων.
Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή λειτουργία-συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία μπορούν να υπάρξουν ερωτήσεις, τοποθετήσεις, διαλογική συζήτηση αλλά και ουσιαστικός έλεγχος των θεμάτων και των αποφάσεων. Συνεπώς σε αυτές τις συνθήκες
επανειλημμένα έχουμε τοποθετηθεί ότι ο προσφορότερος τρόπος είναι η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, την πραγματοποίηση της οποίας συνεχίζει να αναβάλλει η δημοτική αρχή για το απώτερο μέλλον παρόλο που δεν υπάρχει κανένας απολύτως τεχνικός λόγος για να μη συνεδριάσει το ΔΣ και μάλιστα σε πλήρη σύνθεση. Επισημαίνουμε ότι την Παρασκευή 10/04 το Περιφερειακό Συμβούλιο ΙΝ συνεδρίασε για 3 η φορά με αυτό τον τρόπο!!!
Παρόλα αυτά, σε αυτές τις συνθήκες, συμφωνήσαμε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η συνεδρίαση “διά περιφοράς” εφόσον περιοριστεί σε αποκλειστικά επείγοντα ζητήματα, κατανοώντας ότι υπάρχουν θέματα με χρονικούς περιορισμούς. Για να ξεκαθαριστεί, η «δια περιφοράς» Συνεδρίαση σημαίνει ότι οι παρατάξεις απαντάνε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης με ένα email, γνωστοποιώντας απλά την ψήφο τους χωρίς καμία δυνατότητα διαλόγου.
Ωστόσο, στην ημερήσια διάταξη που στάλθηκε υπάρχουν θέματα, που μπαίνουν από το παράθυρο, καθώς αφενός δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα και αφετέρου χρήζουν συζήτησης, απαιτούνται διευκρινιστικές ερωτήσεις αλλά και η δυνατότητα τοποθέτησης. Θέματα όπως τα μέτρα απαλλαγής τελών (που θεωρούμε ελλιπή) ή η ψήφιση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου
Δράσης του Δήμου δεν μπορούν να αποφασιστούν σε μία «δια περιφοράς» συνεδρίαση. Εκτός και αν η δημοτική αρχή θεωρεί ότι η συζήτηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να διαμορφώσει τη γνώμη των Δημοτικών Συμβούλων και να αλλάξει τις αρχικές εισηγήσεις.
Οι θέσεις μας αυτές είναι διατυπωμένες εδώ και εβδομάδες. Καθώς τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Μάρτη, υπήρχε όλος ο χρόνος προετοιμασίας από τη μεριά της δημοτικής αρχής. Αντίθετα, η δημοτική αρχή σκόπιμα ακολουθεί την τακτική υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως εκ τούτου καλούμε τη δημοτική αρχή να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη για την δια περιφοράς συνεδρίαση, μόνο τα θέματα που έχουν πραγματικά επείγον και διαδικαστικό χαρακτήρα.
Σε επόμενη συνεδρίαση που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα με τη μορφή τηλεδιάσκεψης μπορούν να συμπεριληφθούν τα υπόλοιπα, μαζί και με άλλα θέματα που έχουν ζητήσει όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.
Αν η ημερήσια διάταξη παραμείνει ως έχει, δε θα συμμετέχουμε στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς δεν μπορούμε να δώσουμε άλλοθι σε διαδικασίες που υποτιμούν το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο και το ρόλο του.

Previous Article

ΜεΡΑ 25 στη Κέρκυρα συζήτησε για τουρισμό

Next Article

Κράμερ εναντίον Κράμερ ή απλά άκρατη υποκρισία, διγλωσσία και λαϊκισμός από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Σχετικά Άρθρα