Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Το όπλο μας είναι η αλληλεγγύη! 15 Απρίλη ημέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα super market

Τα εργατικά Σωματεία της Κέρκυρας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στηρίζουμε την απόφαση δεκάδων σωματείων εμποροϋπαλλήλων ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα όπως του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στη Κέρκυρα, να προχωρήσουν σε πανελλαδική μέρα δράσης την Τετάρτη 15 Απρίλη για τους εργαζόμενους των αλυσίδων super market, με σύνθημα «Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».

Συμμετέχουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους!

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους στα supermarket που εν μέσω πανδημίας εργάζονται κάτω από έντονους ρυθμούς με αυτοθυσία, για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εκτεθειμένοι καθημερινά στον ιό, καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας η έλλειψη μέτρων προφύλαξης & προστασίας είναι τεράστια, παρόλο που αποτελούν σήμερα τους πιο μαζικούς χώρους συγκέντρωσης κοινού. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να έρχονται σε καθημερινή επαφή με χιλιάδες αντικείμενα και ανθρώπους, να κινδυνεύουν να αρρωστήσουν οι ίδιοι, αλλά και να είναι ταυτόχρονα φορείς μετάδοσης του κορονοϊού.

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους αυτούς που στη συντριπτική πλειοψηφία εργάζονται part time, με τετράωρα – εξάωρα και όχι από επιλογή τους. Που η εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει τα όρια της φυσικής αντοχής, αφού δεν γίνονται νέες προσλήψεις, δεν μετατρέπονται οι συμβάσεις τους σε πλήρους χρόνου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τους αρνούνται και την άδεια ειδικού σκοπού.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία τους. Είναι κοινή με την αγωνία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζόμενων στον επισιτισμό, στην οικοδομή, τις κατασκευές, είναι κοινή με τους χιλιάδες εργαζομένους που στάλθηκαν από τις επιχειρήσεις και το κράτος σπίτι τους, άλλοι απολυμένοι, άλλοι απλήρωτοι, των εργαζομένων που δουλεύουν πλέον με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας ή της τηλεργασίας όπου κανείς δεν γνωρίζει για τις απλήρωτες υπερωρίες, παρά μόνο ο εργοδότης, τους εργαζόμενους με ευέλικτες σχέσεις που δεν δικαιούνται ούτε καν το πενιχρό βοήθημα των 800 ευρώ ή τους χιλιάδες που μένουν έξω από τη παράταση του επιδόματος ανεργίας.

Τώρα όμως δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο φόβος. Οι εργαζόμενοι έχουμε στήριγμα να ακουμπήσουμε. Να δυναμώσουμε τα κλαδικά σωματεία μας, να συμβάλουμε στην αντίσταση, στη διεκδίκηση. Να μην πληρώσουμε ξανά τα σπασμένα, να βγούμε δυνατοί και όρθιοι από την πανδημία.


Γι’ αυτό τώρα δε μένουμε σιωπηλοί απέναντι σε όσους κάνουν την πανδημία ευκαιρία για να φορτώσουν για άλλη μια φορά τα βάρη στη πλάτη μας. Δε μένουμε σιωπηλοί στις χιλιάδες απολύσεις, βλαπτικές εργασιακές μεταβολές, στη προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Στηρίζουμε τα αιτήματα των συλλόγων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ