Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η παράδοση και το χρέος μας Σκέψεις για τις φετινές τελετές του Πάσχα στην Κέρκυρα

Σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος την παρελθούσα Κυριακή των Βαΐων (ημέρα κατά την οποία -κατά αδιάκοπη παράδοση- τελείται η λαμπρή λιτάνευση του Αγίου μας) και σχετικά με τα όσα επακολούθησαν, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω δημόσια τις ακόλουθες σκέψεις:

1.Η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος δεν αποτελεί μόνον μια καθ’ όλα ιερή θρησκευτική τελετή. Αποτελεί και ένα παλαιότατο αστικό τελετουργικό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συλλογική ταυτότητα της πόλης και του νησιού μας. Αποτελεί έναν σύνθετο θεσμό στον οποίον ο Δήμος έχει πρωτεύοντα ρόλο, ως η συνέχεια του μακροβιότατου αυτοδιοικητικού θεσμού του Μεγάλου Συμβουλίου, το οποίο και θεσμοθέτησε εδώ και αιώνες τις τελούμενες λιτανείες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει εκπροσώπηση του Δήμου μας σε μια τελετή στην οποία ο Δήμος έχει κύριο λόγο και ευθύνη, αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή.
2.Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ότι ο Άγιος Σπυρίδων και το ιερό προσκύνημα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσφέρονται ως θέμα ή θέαμα αρνητικής προβολής και αντιπαράθεσης. Δυστυχώς, όχι μόνον τις τρεις τελευταίες μέρες, αλλά και γενικότερα, παρατηρώ με λύπη ότι αρκετές φορές δεν τηρούνται τα όρια του σεβασμού και της ευπρέπειας.

3.Έχω την εντύπωση ότι, εφόσον τα αναγκαία μέτρα της πολιτείας είναι εδώ και καιρό γνωστά, θα μπορούσε να βρεθεί ένας σύννομος τρόπος να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στον Άγιο Σπυρίδωνα, χωρίς να διαμορφωθεί όλο αυτό το δυσάρεστο κλίμα.

4.Θεωρώ ότι, έστω και τώρα, πρέπει να δοθεί μια νόμιμη λύση που αφενός να μην θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφετέρου όμως να επιτρέψει την απόδοση των -έστω συμβολικών- καθιερωμένων τιμών προς τον πολιούχο της νήσου μας.

5.Κλείνοντας, θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω πως, όταν με το καλό λήξει αυτή η δυσάρεστη περιπέτεια της πανδημίας, πρέπει να αναπτυχθεί ένας διεξοδικός και γόνιμος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα, ώστε να συνεχίσουν οι μοναδικές αυτές τελετές να λαμπρύνουν το Κερκυραϊκό Πάσχα με την ιερότητα και την τάξη που αρμόζει.


Εύχομαι προς όλους ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Γιάννης Σ. Πιέρης

Πρόεδρος Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ