Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αυστηρά μέτρα για μετακινήσεις και συναθροίσεις – Όλο το βάρος των Αρχών στο μεσημέρι της Κυριακής

Από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις, με τον διπλασιασμό των προστίμων, ώστε να αποτραπούν οι επισκέψεις στα σπίτια συγγενών και φίλων. Ο λόγος μετακίνησης για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, πρέπει να αποδεικνύεται εγγράφως και θα ελέγχεται σαρωτικά σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό.

Καταχρηστική χρήση του Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Τις 109 έφτασαν οι παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις από “απείθαρχους” που προσπάθησαν να φύγουν για Πάσχα για το χωριό τους, σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 69 στην Αττική, 22 στην Κεντρική Μακεδονία, 4 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Δυτική Ελλάδα, 4 στην Ήπειρο, 3 στην Κρήτη, 2 στη Θεσσαλία και 1 στη Στερεά Ελλάδα. Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 56 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 644 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 365 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.481 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής: 589 στην Αττική, 172 στη Θεσσαλονίκη, 124 στην Κεντρική Μακεδονία, 124 στην Κρήτη, 74 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 59 στο Βόρειο Αιγαίο, 56 στην Πελοπόννησο, 55 στη Δυτική Ελλάδα, 53 στη Στερεά Ελλάδα, 51 στην Ήπειρο, 45 στο Νότιο Αιγαίο, 40 στη Θεσσαλία, 2 στα Ιόνια Νησιά και 10 στη Δυτική Μακεδονία. Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα,έχουν βεβαιωθεί 45.211 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα. Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λ.π), παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 21 παραβάσεις και συνελήφθησαν 20 άτομα. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη τη χώρα 478 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 456 άτομα.

Όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όλο το βάρος των Αρχών στην Κυριακή του Πάσχα

Ειδικότερα για σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, στόχος των αρχών είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι’ αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της μετακίνησης από τα αστικά κέντρα σε άλλες περιοχές, των συγκεντρώσεων σε σπίτια, πάρκα και υπαίθριους χώρους.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

Υπενθυμίζεται το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων είναι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν πονοκέφαλο για την Αστυνομία, καθώς μπορούν να επέμβουν μετά από καταγγελίες, κάτι που απεύχονται οι αστυνομικοί, ποντάροντας στο φιλότιμο των Ελλήνων και στην τήρηση των απαγορεύσεων.

«Δεν θέλουμε να μας φέρουν στη δυσάρεστη θέση να βεβαιώνουμε παραβάσεις στα σπίτια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος και συμπλήρωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αποδείξει ότι συνειδητοποιεί απολύτως την ανάγκη τήρησης αυτών των μέτρων για το καλό όλων και αισιοδοξούμε ότι δεν θα χαλάσουν αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής».

Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται επίσης η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, έχουν ενταθεί οι αστυνομικές περιπολίες στις αγορές για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για κλοπές και άλλα αδικήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:

Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.
Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.
Αυστηρή επιτήρηση των ναών.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ