Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιάννης Ρέτσος: Πρώτα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και CEO του ομίλου Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος, μίλησε στην εκπομπή «Evening Report» του τηλεοπτικού σταθμού Action 24. Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέτσος είπε:

Προφανώς τα καταλύματα τα οποία συνδέονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και με τον εισερχόμενο τουρισμό, δεν θα είναι οι πρώτες επιχειρήσεις οι οποίες θα ανοίξουν, άρα λοιπόν σίγουρα τοποθετείται το άνοιγμά τους κάποια στιγμή από την αρχή του Ιουνίου και μετά. Είναι λογικό να προηγηθούν οι επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, διότι είναι και οι επιχειρήσεις εκείνες που είναι σε αναστολή αυτή τη στιγμή αλλά απασχολούν προσωπικό, απασχολούν προσωπικό 12μηνης διάρκειας. Γιατί προηγούνται ή γιατί θα προηγηθούν τα 12μηνης λειτουργίας από τα εποχικής λειτουργίας, η απάντηση είναι σχετικά απλή. Το ότι αυτή τη στιγμή είναι επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε αναστολή λειτουργίας με προσωπικό του οποίου οι συμβάσεις είναι σε αναστολή λειτουργίας. Πρέπει λοιπόν να έχουμε στο νου μας, ότι κανένα κράτος, όσο ισχυρό και να είναι και ας μην ξεχνάμε ότι εμείς έχουμε βγει και από μία 10χρονη χρηματοπιστωτική κρίση πολύ σοβαρή, κανένα λοιπόν κράτος δεν μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να συντηρεί επιχειρήσεις και εργαζόμενους οι οποίες είναι σε αναστολή. Προφανώς κάποια στιγμή πρέπει να επανέλθουν σε λειτουργία.

– Αν δεν καταλήξουμε σύντομα, όχι στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν δεν καταλήξουμε σε πρωτόκολλα υγειονομικά τέτοια που θα επιτρέπουν τα ταξίδια, τότε η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα στάδιο, που η Ευρώπη συζητά, αλλά δεν έχει καταλήξει σε κανενός είδους απόφαση και εκείνο που φαίνεται αυτή τη στιγμή, είναι ότι το κάθε κράτος θα αποφασίσει μόνο του με βάση τις διμερείς σχέσεις τις οποίες έχει, πώς και με ποιον τρόπο θα επιτρέψει τις μετακινήσεις.

– Στα θετικά τα δικά μας, είναι ο τρόπος της αντιμετώπισης της κρίσης, που τουλάχιστον στα μάτια των υπόλοιπων Ευρωπαίων και του υπόλοιπου κόσμου, μας καθιστά μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα το υγειονομικό με καλό τρόπο, άρα λοιπόν δυνητικά, για κάποιους που θα μπορέσουν ή θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν, η Ελλάδα είναι ένας πάρα πολύ καλός προορισμός. Του χρόνου ευελπιστούμε να γίνει μεγάλη κεφαλαιοποίηση και με τη βοήθεια της Πολιτείας. Συνεχίζουμε και τις συζητήσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε και σαν γέφυρα από το 2020 να περάσουμε στο 2021. Αλλά και με ποιόν τρόπο το 2021 θα κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το brand. Με ποιον τρόπο θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί μέσω χαμηλότερου ΦΠΑ, το οποίο είναι κάτι το οποίο διαχρονικά ζητούμε αλλά αυτή τη στιγμή είναι πιο επιτακτικό από ποτέ και προφανώς όπως σας είπα, με τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας περάσουν στην επόμενη χρονιά. Δηλαδή, πώς θα περάσουμε το υπόλοιπο του 2020, το οποίο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο.

– Η αναβίωση με κάποιον τρόπο, με κάποιο άλλο όνομα, αλλά πάντως σε αυτό το μοντέλο του παλιού κοινωνικού τουρισμού είναι στο τραπέζι, ειδικά για φέτος. Θα συνδυαστεί και με τις πολύ καλές τιμές των υπηρεσιών που θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι μια τονωτική ένεση, απλά να τονίσω εδώ ότι είναι μία ένεση ρευστότητας που θα λειτουργήσει ως γέφυρα για αυτό που σας είπα, να περάσουμε στο 2021. Το συνάλλαγμα είναι εκείνο το οποίο ενισχύει το ΑΕΠ και βοηθάει ουσιαστικά την οικονομία μας, αλλά προφανώς φέτος οι επιχειρήσεις θα στραφούν στον εσωτερικό τουρισμό με όποιον τρόπο μπορούν. Εδώ βέβαια να βάλουμε και την παράμετρο της δυνατότητας του Έλληνα να ταξιδέψει, ο οποίος βέβαια μετά από τη καραντίνα και αυτή την περιπέτεια ψυχολογικά θα θέλει να το κάνει. Μένει να δούμε και οικονομικά αν θα μπορέσει.

– Μετά από δύο μήνες τουλάχιστον κλειστή επιχείρηση, το να ξανανοίξεις, θα πρέπει να πείσεις και το ίδιο σου το προσωπικό ότι εφαρμόζεις πλέον μια σειρά διαδικασιών η οποία θα είναι ασφαλής και για τον άνθρωπο που θα εργάζεται στην επιχείρηση. Άρα λοιπόν οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία, όχι μόνο οι μεγάλες, και οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι σε διαδικασία, είτε μόνες τους, με πρακτικές που ψάχνουν από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό, είτε σε συνεργασία με συμβούλους, για να καταρτίσουν τέτοιου είδους πρωτόκολλα, τα οποία έχουν να κάνουν και με την υγιεινή του προσωπικού που εργάζεται σε αυτές, αλλά προφανώς και με την υγιεινή των ανθρώπων οι οποίοι θα διαμείνουν όταν ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους διαδικασίες. Βέβαια, ξέρετε, να μην μπούμε και σε μία λογική πλέον υπερ-διαδικασιών, διότι ξέρετε ο τουρισμός και γενικά η αναψυχή, είναι και ψυχολογία. Θα πρέπει λίγο στη ζυγαριά να ισορροπήσει το υγειονομικό ζήτημα, ένα θέμα που αυτή τη στιγμή προφανώς είναι το πιο σημαντικό, αλλά και η οικονομική διάσταση της χώρας και του τουρισμού και να καταλήξουμε σε διαδικασίες τέτοιες οι οποίες θα επιτρέπουν στον άνθρωπο να ταξιδέψει και να μην φτάσουμε σε υπερβολές που ακούγονται σήμερα τα αεροπλάνα ας πούμε να πετούν με 30% πληρότητα, διότι οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης αεροπορικής θα σας πει ότι δεν θα πετάξω απλώς.

– Το γ’ τρίμηνο του έτους, Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο, που είναι και το ισχυρό τρίμηνο του τουρισμού, οι εργαζόμενοι είναι γύρω στις 700.000. Και το κεντρικό ζήτημα που συζητάμε με την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, είναι το πώς θα καταλήξουμε σε έξυπνα προγράμματα επιδότησης εργασίας, έτσι όπως εφαρμόζονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτή τη στιγμή και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στη χώρα μας, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να προσλάβουν κόσμο και να δουλέψει κόσμος, έστω και λιγότερες ημέρες και οι εργαζόμενοι να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να εργαστούν, παρά να μείνουν στην ανεργία εισπράττοντας ένα επίδομα. Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση. Πάντως είναι βέβαιο ότι φέτος θα υπάρχει σημαντικό κομμάτι του κόσμου που εργάζεται στον τουρισμό, το οποίο δεν θα έχει εργασία ή θα έχει μειωμένη απασχόληση. Θα προσπαθήσουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε, το νούμερο αυτό να είναι όσο γίνεται μικρότερο, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών και των συνθηκών.

Πηγή: etravelnews.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ