Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιάννης Ρέτσος: Το κρίσιμο είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα – ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και CEO του ομίλου Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM (εκπομπή «Μea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο – 24/04/2020 που ακούτε σε αναμετάδοση από τον LIFE NEWS 102.9 στην Κέρκυρα). Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέτσος είπε:

– Η χρονιά φέτος, το μεγαλύτερο μέρος της, θα χαθεί. Και θα χαθεί όχι επειδή εμείς κάναμε κάτι λάθος… Αλλά οι βασικές μας αγορές φέτος, οι πέντε βασικότερες, η Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν το σημαντικότερο υγειονομικό ζήτημα αυτή τη στιγμή. Είναι αυτές που οι κάτοικοί τους θα δυσκολευτούν έως και θα τους απαγορευτεί ενδεχομένως να ταξιδέψουν.

– Ως προς τη βιωσιμότητα που σημαίνει ουσιαστικά ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να επανεκκινήσουν θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Από αρχές Μαΐου θα υπάρξει το εργαλείο και τα χρήματα στην αγορά να μπορέσουν οι επιχειρήσεις σιγά σιγά, όχι μόνο οι τουριστικές και της ευρύτερης οικονομίας, να ξαναξεκινήσουν. Είναι το γνωστό εργαλείο, το εγγυοδοτικό, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το οποίο θα προσφέρει μια ρευστότητα από 3,5 έως 7 δισ., θεωρώ αρκετή σε πρώτη δόση.

– Προφανώς θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ανέργους, θα είναι αρκετοί φέτος. Αλλά θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα στις επιχειρήσεις και να λειτουργήσουν και να προσλάβουν κόσμο και το εισόδημα να συμπληρώνεται με μια μορφή επιδότησης από το κράτος. Αυτό λοιπόν είναι το ένα θέμα το οποίο συζητάμε και για το οποίο περιμένουμε σύντομα να έχουμε την εικόνα, για τα προγράμματα αυτά επιδότησης.

– Το κρίσιμο είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε χώρα με χώρα, για τις προϋποθέσεις εκείνες, για να μπορεί να ταξιδέψει κάποιος, ξεκινώντας βέβαια από την αερομεταφορά… Από το πότε θα μπορέσει να πετάξει το αεροπλάνο, αυτό θα καθορίσει και το τι μπορούμε να προσδοκούμε μετά εμείς σαν χώρα εισόδου πελατών. Προς το παρόν η συζήτηση θα έπρεπε σίγουρα να είναι πιο προχωρημένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι δυστυχώς. Για μια ακόμα φορά καθυστερεί η Ευρώπη και από ότι φαίνεται, θα καταλήξει στο τέλος σε διμερείς συμφωνίες. Δηλαδή θα υπάρξει συμφωνία Γερμανίας – Ελλάδος, Γαλλίας – Ελλάδος.

Και το κρίσιμο κ. Μπογδάνε είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι όποιοι υγειονομικοί κανονισμοί θα πρέπει να ξεκινούν, ο έλεγχος δηλαδή, από τη χώρα προέλευσης και όχι τη χώρα προορισμού. Προφανώς εμείς εδώ σαν χώρα υποδοχής, οι εγκαταστάσεις μας, ξενοδοχεία, τουριστικά λεωφορεία, ακτοπλοΐα και τα λοιπά θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία θα είναι και εφαρμόσιμα βέβαια, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι έχει να κάνει με τον έλεγχο κάποιου αν έχει ή όχι τον ιό, αυτό να εξελίσσεται στη χώρα προέλευσης και όχι στη χώρα προορισμού.

– Για το ερώτημα σας τι γίνεται με χώρες προέλευσης όπως οι ΗΠΑ και άλλες, αυτός είναι ο λόγος που για να είμαστε ρεαλιστές φέτος, θα πρέπει να περιοριστούμε στα στενά ευρωπαϊκά όρια. Σε προορισμούς οι οποίοι μπορεί να είμαστε περισσότερο σίγουροι και βέβαιοι ότι θα τηρηθούν οι διμερείς συμφωνίες και ότι θα υπάρχει μία διαδικασία η οποία θα μπορεί να ελεγχθεί κιόλας… Είναι η υψηλότερη αγορά μας, αλλά εκεί θα εξαρτηθεί περισσότερο και από την πολιτική της Αμερικής. Διότι σας θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή η Αμερική απαγορεύει στους Ευρωπαίους να επισκεφθούν την Αμερική. Δεν μπορώ να δω πώς αυτή τη στιγμή η Ευρώπη θα δεχθεί Αμερικανούς ή η Αμερική θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να πάνε στην Ευρώπη. Άρα λοιπόν θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν διεργασίες διπλωματικές για να δούμε στη συνέχεια αν υπάρχει δυνατότητα Αμερικανός φέτος να επισκεφθεί την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ