Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τηλεδιάσκεψη Στέφανου Γκίκα με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για την επιχορήγηση των πορθμειακών γραμμών της Κέρκυρας

«Ηλεκτρονική συνεργασία με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, και την Γενική Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Η συνεργασία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των επιστολών που απέστειλε ο Βουλευτής προς τον Υπουργό μετά την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης «Συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας του άρθρου εξηκοστού δευτέρου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΠΝΠ 30.3.2020 (Α΄ 75) για τη διασφάλιση της ελάχιστης θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης νησιωτικών περιοχών». Στις εν λόγω επιστολές ο κ. Γκίκας ζητούσε την αύξηση των επιχορηγουμένων ημερησίων δρομολογίων της γραμμής ΚΕΡΚΥΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ από τρία σε πέντε,όπως και την ένταξη της γραμμής ΛΕΥΚΙΜΜΗ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ στα επιδοτούμενα δρομολόγια.

Κατά την συζήτηση, ο Υπουργός Ναυτιλίας διευκρίνισε ότι η εν λόγω επιχορήγηση πορθμειακών γραμμών πραγματοποιείται με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει ως στόχο την εξασφάλιση της τροφοδοσίας των νησιών. Για αυτό τον λόγο δεν θα μπορούσαν να επιδοτηθούν δύο ακτοπλοϊκές γραμμές, οι οποίες αφορούν δύο διαφορετικούς λιμένες του ίδιου νησιού. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, επιλέχθηκε η επιδότηση της γραμμής ΚΕΡΚΥΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ.

Σε ότι αφορά στον αριθμό των δρομολογίων που επιχορηγούνται, καθώς η ανάθεση δημόσιας υπηρεσίας περιορίζεται στην τροφοδοσία του νησιού και δεν συμπεριλαμβάνει την γενικότερη μεταφορά ιδιωτών κλπ, δεν θα μπορούσε να υπερβεί τα τρία ημερήσια δρομολόγια. Να σημειώσουμε ότι η επιχορήγηση ανέρχεται στο 40% του κόστους του δρομολογίου. Παρόλα αυτά θα υπάρξει δυνατότητα 4ου δρομολογίου, μη επιδοτούμενου.

Ωστόσο, η κα Καλογήρου τόνισε ότι η εν λόγω επιχορήγηση αφορά αποκλειστικά στην εξασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας των νησιών κατά την διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού και δεν σχετίζεται με τις αποζημιώσεις των ναυτιλιακών εταιρειών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και η Γενική Γραμματέας ενημέρωσαν τον κ. Γκίκα ότι το Υπουργείο εργάζεται, ώστε να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των ναυτιλιακών εταιρειών βάσει του άρθρου 107 παρ. 2 περ. β) της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο προβλέπει ότι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να συμβιβάζονται με την Ενιαία Εσωτερική Αγορά εφόσον αυτές χορηγούνται για την επανόρθωση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα. Καθώς η πανδημία αποτελεί έκτακτο γεγονός, το οποίο προκάλεσε σοβαρές ζημίες και στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, στόχος είναι ναδρομολογηθεί η δυνατότητα αποζημίωσής τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Κατά την σημερινή επικοινωνία μου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και την Γενική Γραμματέα Χριστιάνα Καλογήρου, λύθηκαν απορίες που υπήρχαν γύρω από την μη συμπερίληψη της γραμμής ΛΕΥΚΙΜΜΗ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ στις επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, καθώς και στο ζήτημα της μη αύξησης των επιδοτούμενων δρομολογίων της γραμμής ΚΕΡΚΥΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ.

Όπως έγινε σαφές, οι αναθέσεις δημόσιας υπηρεσίας της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης έχουν ως μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της τροφοδοσίας των νησιών, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε για την επιχορήγηση μίας βασικής γραμμής ανά νησί.

Θέλω να επαναλάβω ότι η ανωτέρω διαδικασία δεν σχετίζεται με τις αποζημιώσεις των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ζημίες που προκλήθηκαν εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Το Υπουργείο Ναυτιλίας επεξεργάζεται την δυνατότητα χορήγησης αποζημιώσεων, επικαλούμενο το άρθρο 107 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα, ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες να έχουν την απαραίτητη ενημέρωση.

Η Κυβέρνησή μας εργάζεται πυρετωδώς για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την καλύτερη δυνατή στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση που έφερε η πανδημία, καθώς και την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ