1η ΜΑΗ, 2020 πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά…

Share:

Αυτή την Πρωτομαγιά ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο αποφασιστικά, ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές όλων των εργαζόμενων, όλων των αγωνιστών του κόσμου. Αυτή η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής και μνήμης, αλλά και μέρα συνέχισης του χρέους προς εκείνους που θυσιάστηκαν στον δρόμο της διεκδίκησης για μια καλύτερη ζωή για τους πολλούς, ξεκινώντας από τους εργάτες στο Σικάγο του 1886, μέχρι τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του 1936 και τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές του τοίχου της Καισαριανής.

Αυτή η Πρωτομαγιά, σηματοδοτεί τους νέους αγώνες που έρχονται, σε εποχές αντίστοιχα σκοτεινές με το παρελθόν για τους εργαζόμενους όλων των λαών. Αιώνες τώρα η εργατική τάξη αγωνίζεται για μια ζωή με αξιοπρέπεια, με ελευθερία, με ασφάλεια. Αιώνες τώρα οι εργαζόμενοι διεκδικούν 8ωρη εργασία, ιατρική περίθαλψη, αξιοπρεπή σύνταξη, ασφάλεια στους χώρους εργασίας, για να φτάσουν σήμερα να είναι τα πρώτα θύματα και οι πιο εκτεθειμένοι στη σύγχρονη πανδημία του κορονοϊού.

Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες τα στοιχεία από όλες τις χώρες του ‘’σύγχρονου δυτικού’’ κόσμου, να αποδεικνύουν ότι όλη αυτή η λεγόμενη ανάπτυξη καθόλου δεν προστάτευσε τους λαούς, καθόλου δεν οχύρωσε τα συστήματα υγείας.

Όλη αυτή η τεχνολογική πρόοδος, ταγμένη να υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, πουθενά δεν οδήγησε στην προστασία των πολλών. Ανέτοιμα διεθνώς τα συστήματα Υγείας, ακρωτηριάζονται επί δεκαετίες στην κλίνη του Προκρούστη της οικονομίας της ‘’ ελεύθερης αγοράς’’ και της κερδοφορίας. Συστήματα φτιαγμένα να καλύπτουν μόνο τις ανάγκες της οικονομικής ελίτ, αφήνοντας εκτεθειμένο τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των χαμηλόμισθων, των ανέργων, των συνταξιούχων. Κι όσο οι λαοί παράγουν, κι όσο οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και οι σύγχρονες τεχνολογίες ανοίγουν νέους δρόμους, τόσο η ανισότητα αυξάνεται, τόσο η εισοδηματική πυραμίδα ψηλώνει την κορυφή της σε δυσθεώρητα ύψη.

Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι μπροστά στην ασυδοσία των εργοδοτών τους, ακόμα περισσότερο τώρα, ελέω κορονοϊού. Τα ωράρια καταστρατηγούνται ακόμα πιο βάναυσα από πριν, ισοπεδώνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου. Η τηλε-εργασία εισβάλλει στην καθημερινότητα, διαρρηγνύοντας τα όρια του χώρου εργασίας και προσωπικής-οικογενειακής ζωής. Οι μισθοί κατρακυλούν σε επίπεδα επιδοματικής ενίσχυσης, ενώ η ανεργία απειλεί το αύριο των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Επιστέγασμα όλων αυτών, ο αυταρχισμός, εργοδοτικός και κρατικός, που θέλει να απειλήσει κάθε προσπάθεια κοινωνικής συσπείρωσης και διεκδίκησης.

Γι’ αυτό, η φετινή Πρωτομαγιά συνιστά το σάλπισμα των εργαζόμενων όλου του κόσμου για τους νέους αγώνες που ανοίγονται μπροστά μας. Είναι η αποφασιστική απάντησή μας, σε εκείνους που ταΐζουν τον Θεό της καπιταλιστικής τους οικονομίας με ανθρωποθυσίες, ότι εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την εφαρμογή των σχεδίων τους. Δεν δεχόμαστε νέα σφαγή, νέα μνημόνια, νέα βάρη στις πλάτες μας που τις προορίζουν να σηκώσουν ξανά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Εμείς, οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου, οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου, οι αγωνιστές μιας καθημερινότητας που γίνεται όλο και πιο βάρβαρη ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους, με όλους τους αγωνιστές απέναντι στην κοινή απειλή. Αγωνιζόμαστε για την Υγεία μας, για τη Ζωή μας, για την επιβίωση και την προκοπή μας. Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Μένουμε όρθιοι, μένουμε δυνατοί, ενωμένοι και ανυποχώρητοι μέχρι την τελική νίκη!

1η ΜΑΗ μέρα σύμβολο στον αγώνα,

για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο

Previous Article

Η ενημέρωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τον Κορανοιό

Next Article

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Σχετικά Άρθρα