Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αλέξης Αλεξάκης: Τα Διαχρονικά Ιδεώδη της Πρωτομαγιάς

Ο επικεφαλής της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας Αλέξης Αλεξάκης με αφορμή την εργατική πρωτομαγιά σε ανακοίνωση του τονίζει:

“Ο Μάιος, ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης, μας φέρνει ένα βήμα πριν το πολυπόθητο καλοκαίρι. Έρχεται ως προάγγελος ανεμελιάς, χαράς και ελπίδας. Γιατί όλοι ελπίζουμε να ζήσουμε συναρπαστικά καλοκαίρια, που θα μας γεμίσουν φώς και αισιοδοξία.
Ίσως αυτή η δυναμική του Μάη να τον φέρνει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ίσως αυτή η ενέργεια της ανθοφορίας να παρακινεί τους ανθρώπους να υψώσουν τη φωνή και τη γροθιά τους, ενάντια σε κοινωνικά στεγανά και κάθε είδους καταπίεση.
Η ιστορία έχει δώσει το στίγμα της και η ανάγκη του ανθρώπου για ισότητα και ελευθερία έκφρασης πλέκει το μαγιάτικο στεφάνι, με αυτοθυσία, αξίες και ιδανικά, διαχρονικής σημασίας και σπουδαιότητας.
Από τις εκτεταμένες κινητοποιήσεις των Αμερικανών εργατών με σημαία την καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας, μεταξύ άλλων αιτημάτων, έως τον Γαλλικό Μάη του ’68, είναι έκδηλη η βαθειά ανάγκη για ελευθερία.
Η πρώτη μέρα του Μάη άλλωστε, ακόμη και ημερολογιακά, αφού βρίσκεται στη μέση της εαρινής ισημερίας και του θερινού ηλιοστασίου, συμβολίζει την ισορροπία και έλευση μιας καινούριας εποχής που σηματοδοτεί την ανανέωση και την ζωντάνια.
Στις μέρες της πανδημίας, όπου ο φόβος, η αγωνία και η ανασφάλεια κυριαρχούν, με τον έλεγχο, κατ’ επέκταση της αυτοδιάθεσης των ανθρώπων, της ελεύθερης μετακίνησης και των επιπτώσεων στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, η πρώτη Μαΐου, έρχεται να μας θυμίσει πως μαζί με τα λουλούδια, ανθούν και οι αγώνες και τελικά το μαγιάτικο στεφάνι του καθενός, πρέπει διαχρονικά να συμβολίζει το σθένος, την τόλμη και την αυταπάρνηση που οδηγούν στην ελευθερία του ατόμου, που το εξυψώνει και το απομακρύνει από αγκυλώσεις και μικρότητες, μιας στείρας και μίζερης ζωής.
Ο ερχομός του Μάη μας προσφέρει απλόχερα γόνιμη γη. Στο χέρι μας είναι να την σπείρουμε σωστά”.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ