Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο ελληνικός τουρισμός στο θολό τοπίο του covid-19

Θολό είναι και θα παραμείνει το τοπίο στον Τουρισμό, μέχρι να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον κλάδο. Όσο δεν ανακοινώνονται οι υγειονομικοί κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχείων, δεν γίνονται πτήσεις εξωτερικού, δεν ανοίγουν τα σύνορα, ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται «φυλακισμένος» στην αβεβαιότητα. Το μόνο βέβαιο, για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρο της Ε.Ξ.Χ. κ. Γρηγόρη Τάσιο, είναι, ότι τα έσοδα του κλάδου θα είναι μειωμένα τουλάχιστον κατά 50%, με τις απώλειες να κλιμακώνονται, λόγω χαμηλών πληροτήτων.

Κι’ όμως στο θολό αυτό τοπίο, ο μεγάλος ελληνικός αερομεταφορέας, η Aegean, δεν τροποποίησε την τεράστια παραγγελία της για προμήθεια 42 Airbus τελευταίας τεχνολογίας κι΄ύψους περίπου 4,5-5 δις. δολαρίων, όταν πολλές αεροπορικές εταιρείες, ακόμη και ο γερμανικός γίγαντας Lufthansa, ζητούν κρατικές ενισχύσεις για να μη καταρρεύσουν.

Τηλεδιασκέψεις επί τηλεδιασκέψεων, με ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες και αερομεταφορείς, να προσπαθούν να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα, όταν οι δύο μεγάλοι πελάτες του ελληνικού τουρισμού, η Βρετανία και Γερμανία, δεν θα «πετάνε» μέχρι 15 Ιουνίου, ενώ ήδη έχουν «χαθεί» για φέτος τρεις μήνες, Απρίλιος, Μάϊος και Ιούνιος. Η κυβέρνηση βεβαίως ανακοίνωσε ότι τα εποχικά ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν την 1η Ιουλίου, κάτι που όμως προβληματίζει πολλούς ξενοδόχους καθώς προσπαθούν να μετρήσουν, στη βάση ανοικτών συμβολαίων με tour operators, τις πληρότητες που θα έχουν και, τις επιχειρησιακές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, λειτουργώντας σε συνθήκες covid-19 και κάτω από αυστηρά υγειονομικά μέτρα.

Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε, πως δύο μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις- τα SANI/IKOS και η «Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε.», τόνισαν μιλώντας στο GRTimes.gr, ότι θα ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακολουθώντας τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, ενώ ήδη προετοιμάζονται για να λειτουργήσουν, θέλοντας να τιμήσουν τα συμβόλαια και τις συνεργασίες που έχουν με μεγάλους πελάτες τους, tour operators του εξωτερικού.

Ένας από τους κλάδους του Τουρισμού που δέχθηκε πολλά χτυπήματα, από την αρχή του ξεσπάσματος του covid-19, είναι αυτός των τουριστικών πρακτόρων.

«Αυτό που προέχει, σε τούτη τη φάση, είναι να βγουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία αλλά και για τις μεταφορές. Να γνωρίζουμε πως θα ταξιδέψει ο κόσμος, με το αεροπλάνο, τα αυτοκίνητα, τα πούλμαν. Από τα υγειονομικά μέτρα, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η εξέλιξη του υπολοίπου της σεζόν», είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης κ. Βύρων Θεολόγης.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, βρισκόμαστε κυριολεκτικώς σε αχαρτογράφητα νερά. Τα σύνορα είναι κλειστά, πτήσεις εξωτερικού δεν γίνονται, «χάθηκαν» δύο σημαντικές αεροπορικές συνδέσεις για Μιλάνο και Βαρκελώνη. Τα ξενοδοχεία έχουν πολλά ζητήματα λειτουργίας. Θα είναι κλειστές οι πισίνες, τα beach bar, κλειστός ο μπουφές για πρωϊνό και ημιδιατροφή, οι ξαπλώστρες σε μεγάλες αποστάσεις κι’ αν παρουσιαστεί κρούσμα σε πελάτη, για 14 ημέρες σε καραντίνα, να φιλοξενείται και να σιτίζεται στο ξενοδοχείο».

Αλλά τελικά το μήνυμα που στέλνει ο κ. Θεολόγης, είναι μάλλον αισιόδοξο, με δεδομένη την έκταση της πανδημικής κρίσης.

«Πιστεύω ότι είναι τέτοια η ανάγκη του κόσμου να βγει, να ξεδώσει, που από τον Ιούλιο θα παρατηρηθεί μεγάλη κινητικότητα στον τουρισμό. Θετική ήταν η υιοθέτηση που μέτρου των vouchers, με τους Πράκτορες, θυμίζω, να πρέπει μέχρι τις 13 Μαΐου να ενημερώσουν τους πελάτες τους. Εμείς μάλιστα, οι Έλληνες tour operators βελτιώσαμε το μέτρο, δίνοντας για το επόμενο 18μηνο ευελιξία επιλογών στον πελάτη».

Τουριστικά πακέτα Ελλάδας- Κύπρου

Τώρα, ο κλάδος, μέσω της FedHATTA, προσπαθεί να δημιουργήσει σε συνεργασία με την Κύπρο- που και αυτή έκανε αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας- κοινά τουριστικά πακέτα. Επίσης, με το άνοιγμα των συνόρων, αναμένεται ότι αρκετοί τουρίστες από Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία θα αποφασίσουν να έρθουν στη Ελλάδα, για διακοπές. Πιθανότατα ενδιαφέρον να υπάρξει και από αρκετούς Τούρκους, αλλά υπάρχει έντονες σκεπτικισμός για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στη γειτονική χώρα.

Η σεζόν θα κριθεί στις αερομεταφορές

«Τα υγειονομικά μέτρα είναι σύνθετα. Περιμένουμε μία ξεκάθαρη εικόνα περί τις 15 Μαίου, αλλά η σεζόν θα κριθεί από την επανέναρξη των πτήσεων εξωτερικού και για τις αεροπορικές εταιρείες, μέχρι τον Ιούλιο, προβλέπεται «ακινησία», δήλωσε ο κ. Τάσιος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι σίγουρα «χαμένοι» μήνες είναι οι Απρίλιος, Μάϊος και Ιούνιος, ενώ ως τις 15/6 δεν θα υπάρχουν πτήσεις ούτε από την Αγγλία, ούτε από τη Γερμανία που είναι οι δύο βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Χωρίς πτήσεις εξωτερικού και με κλειστά σύνορα, πολλοί επιχειρηματίες με μονάδες 12μηνης λειτουργίας, αντιδρούν στο άνοιγμα των ξενοδοχείων τους.

«Όλοι ρωτάνε πότε θα γίνει η επανεκκίνηση του Τουρισμού, αλλά απάντηση δεν μπορεί να δοθεί αφού ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε καν ποια θα είναι τα υγειονομικά κριτήρια λειτουργίας των επιχειρήσεων. Πάμε για Ιούλιο».

Κακές οι υποδομές στα χερσαία σύνορα

Οι εκτιμήσεις λένε ότι μία ανάσα στον τουρισμό, ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, θα δοθεί από τους γείτονες Βαλκάνιους. Έχουμε όμως προετοιμαστεί για τον οδικό τουρισμό σε συνθήκες covid-19;

«Aς δούμε σε τι βαθμό η χώρα μας είναι προετοιμασμένη. Κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα, στα χερσαία σύνορά της; Οι υποδομές στα χερσαία σύνορα μας είναι τραγικές, κάτι που το τονίζουμε επί χρόνια. Μπορούν αυτές οι υποδομές να σηκώσουν και αυστηρά υγειονομικά μέτρα και ελέγχους; Μέχρι στιγμής κανείς δε φαίνεται να προετοιμάζεται, για τις οδικές πύλες εισόδου τουριστών», επισήμανε ο κ. Τάσιος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, δήλωσε πολύ επιφυλακτικός για το πόσα τελικώς εποχικά ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν και πολύ προβληματισμένος για την κατάσταση που θα βρεθούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο τέλος της χρονιάς, καθώς τουλάχιστον από υγειονομικής άποψης, το πρόβλημα δραστικά θα αντιμετωπιστεί μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο.

« Τα μικρότερα ξενοδοχεία, των 30-40 δωματίων, μάλλον θα ανοίξουν γιατί οι επιχειρήσεις, οικογενειακές ως επί το πλείστον, έχουν λιγότερο προσωπικό και μικρότερα έξοδα. Όμως κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει, πως άσχετα με το μέγεθος της επιχείρησής του, θα πρέπει να εφαρμόσει απόλυτα τα υγειονομικά κριτήρια, κάτι που συνεπάγεται κόστος».

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι τα δάνεια που δίνονται κάτω από τους όρους που θέτει η Κοινότητα, αναγκαστικά υπακούουν σε αυτούς.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το χρήμα είναι λίγο, ακριβό και το παίρνεις δύσκολα. Το κόστος χρήματος είναι ανάλογο με το προφίλ του πελάτη και βέβαια αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες βγήκαν πληγωμένες από τη δεκαετή κρίση.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην Ευρώπη. Η 6η Μαΐου είναι κρίσιμη, να δούμε τι θα προτείνει η Κομισιόν και τι θα αποφασιστεί για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το τι θα αποφασιστεί, θα εξειδικευτούν και τα μέτρα για τον τουρισμό», κατέληξε ο κ. Τάσιος.

Η Aegean βλέπει ψηλά

Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία είναι από τους κλάδους που έχει δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα λόγω της πανδημίας του covid-19, ίσως και το ισχυρότερο σε αυτούς τους πρώτους μήνες της παγκόσμιας δοκιμασίας για τουρισμό και μεταφορές. Εν τούτοις η ελληνική «Aegean» δείχνει να αντέχει, δίχως να έχει αλλάξει ως τώρα την πραγματικά εντυπωσιακά μεγάλη παραγγελία για 42 νέα αεροσκάφη Airbus.

Mάλιστα, όπως πληροφορήθηκε το GRTimes.gr από πηγές της Εταιρείας, ακόμη δεν έχουν γίνει αλλαγές σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και στο προσωπικό της επιχείρησης, που σε μόνιμη βάση ανέρχεται σε 3.000 άτομα.

Να σημειωθεί ότι η «Aegean», που πριν κρίσεις πετούσε σε 154 διεθνείς προορισμούς, τον τελευταίο ενάμισι μήνα πετάει μόνο προς και από Βρυξέλλες, τρεις φορές την εβδομάδα. Σε ό,τι δε αφορά στις πτήσεις εσωτερικού, το πτητικό της έργο έχει μειωθεί κατά 90% ενώ οι πληρότητες έχουν κυριολεκτικώς καταρρεύσει.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίσθηκε, η Εταιρεία διατηρεί τις συνδέσεις με όλους τους προορισμούς εσωτερικού, αν και έχει αναγκαστεί να αραιώσει δραστικά τις πυκνότητες των δρομολογίων που εκτελεί.

Βεβαίως, όπως κάθε οικονομικού οργανισμού, τα περιθώρια των αντοχών της Εταιρείας δεν είναι ανεξάντλητα. Αυτό που περιμένει η «Aegean» είναι τα περίφημα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να μπορέσει να προσαρμόσει σε αυτά το πτητικό της έργο.

Το GRTimes.gr δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τις εταιρείες «Ellinair» και «SkyExpress», αλλά όπως πληροφορήθηκε ο Όμιλος Μουζενίδη, στον οποίο και ανήκει η «Ellinair», προσπαθεί να βρει απαντήσεις στην κρίση δίνοντας έμφαση στις αγορές που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή στη Ρωσία και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Γ. Μπακογιάννης: Γρήγορη υλοποίηση των μέτρων στήριξης

Η «Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε.» βρίσκεται σε αναμονή των υγειονομικών κανόνων αλλά ετοιμάζεται, να ανοίξει τόσο το «Portes Beach», όσο και το καινούργιο 5αστερο «Portes Lithos», που πρωτολειτούργησε το καλοκαίρι του 2019 κι’ αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας και πρώην πρόεδρος της Ε.Ξ.Χ. κ. Γεράσιμος Μπακογιάννης, επειδή η επιχείρηση πρέπει να τιμήσει τα συμβόλαια που έχει με Τουριστικά Γραφεία της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου κ.αλ. χωρών.

«Είχαμε κάποιες ακυρώσεις που ούτως ή άλλως αφορούν την περίοδο που τα εποχικά ξενοδοχεία είναι σε αναστολή λειτουργίας με κυβερνητική εντολή. Οι ακυρώσεις από τον Ιούλιο και μετά είναι λίγες και αφορούν μεμονωμένους πελάτες και όχι τόσο συμφωνίες με tour operators.

«Εκτιμώ ότι εάν μία ξενοδοχειακή μονάδα έχει πληρότητες 60%, έστω και κάτι άνω του 50%, θα κατορθώσει να μην εγγράψει ζημίες».

Αυτό όμως που ζήτησε ο κ. Μπακογιάννης είναι η ταχύτατη υλοποίηση από πλευράς κυβέρνησης, των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και πιο συγκεκριμένα της διάθεσης με γρήγορες διαδικασίες των δανείων από την ΕΑΤ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), με επιδοτούμενο επιτόκιο, για κεφάλαια κίνησης και μέχρι ποσού 500.000 ευρώ, όπως και των δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στο 80% του ποσού.

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε επίσης μία πολύ σημαντική επισήμανση που αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν εντάξει και υλοποιήσει επενδύσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. «Πραγματοποιήσαμε μία επένδυση 14 εκατ. ευρώ στο «Portes Lithos» και έχουμε λαμβάνειν επιχορήγηση ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ. Το έργο, που περαιώθηκε, δεν έχει ακόμη ελεγχθεί και βεβαιωθεί αλλά δεν μας καταβάλλουν ούτε το 25% που δικαιούμαστε και ζητήσαμε».

Προετοιμάζονται τα SANI/IKOS

Ο όμιλος των SANI/IKOS προετοιμάζεται εντατικά για να λειτουργήσει, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, όλες τις ξενοδοχειακές του μονάδες στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 2.300 δωματίων.

Όπως μάλιστα είπε στο GRTimes.gr ο γενικός διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ κ. Αντώνης Αβδελάς, «δουλεύουμε ήδη πάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα, παρακολουθώντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και μόλις έχουμε επίσημες ανακοινώσεις, θα προσαρμοσθούμε σε αυτές ευκολότερα».

Όπως εκτιμά ο κ. Αβδελάς, όλα στο υπόλοιπο της σεζόν θα εξαρτηθούν από την λειτουργία των αεροπορικών εταιρειών και την επανέναρξη των διεθνών πτήσεων.

«Η φετινή χρονιά έδειχνε ότι θα είναι πολύ καλή, ωστόσο η πανδημία έφερε ανατροπές που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Ωστόσο μέχρι τώρα οι ακυρώσεις μας είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες, ενώ έχουμε πολλά rebooking. Γίνονται και νέες κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο».

Καταλήγοντας, το διευθυντικό στέλεχος του Ομίλου επισήμανε, ότι η επιχείρηση έχει υποχρέωση έναντι των συνεργατών της να λειτουργήσει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σημειώνεται ότι στα SANI/IKOS, ανήκουν το συγκρότημα ΣΑΝΗ με πέντε ξενοδοχεία, τα «Ιkos Olivia» και «Ιkos Oceania» στη Χαλκιδική, όπως επίσης τα «Ikos» σε Κέρκυρα και Κω ( ο όμιλος έχει επεκταθεί και στην Ισπανία ( Ιkos Andalusia). Μεγαλύτερες αγορές για τον Όμιλο είναι: Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία.

Ολοκληρώνοντας αυτή την καταγραφή, σημειώνουμε ότι όλοι οι επιχειρηματικοί υποκλάδοι του τουρισμού προσπαθούν να ανασυνταχθούν και να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα, περιμένοντας πρώτα τις υγειονομικές οδηγίες και, στη συνέχεια, το άνοιγμα των συνόρων και των αιθέρων.

Πηγή: grtimes.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ