Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Που είναι υποχρεωτική η μάσκα από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου

Πού είναι και πού όχι υποχρεωτική η χρήση μάσκας; Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στο δρόμο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα κουρεία, κομμωτήρια και στους χώρους αισθητικής περιποίησης. Αναλυτικά οι διευκρινίσεις από τον Νίκο Παπαθανάση.

Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και υποχρεωτική είναι μόνο για τους επαγγελματίες που εργάζονται σε κλειστούς χώρους, αλλά επίσης δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης καθώς θα λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σε συνεντεύξεις του σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Σκάι» και «Open».

Ο υφυπουργός σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των τιμών απάντησε: «θα παρακολουθήσουμε αυτή την εβδομάδα την αγορά και εκτιμούμε ότι θα έρθει η ισορροπία». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης είχε παρατηρηθεί έλλειψη σε μάσκες και αντισηπτικά, ενώ η έντονη ζήτηση οδήγησε σε αύξηση τις τιμές, ωστόσο, όπως είπε, σήμερα η αγορά τροφοδοτείται κανονικά και σε ό,τι αφορά στα αντισηπτικά, υπάρχουν σκέψεις από τα δύο τεμάχια που επιτρέπεται να αγοράζει σήμερα ένας πελάτης, να αυξηθεί ο αριθμός στα τρία τεμάχια. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα ισορροπήσει και η αγορά των μασκών.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, όταν δημιουργήθηκε η πλατφόρμα για να γνωρίζει το κράτος τα αποθέματα υγειονομικού υλικού καταγράφηκαν 500.000 μάσκες, και σήμερα έχουμε 30 εκατομμύρια τεμάχια.

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το υπουργείο Ανάπτυξης, η μια εκ των δύο εταιρειών που έχουν ξεκινήσει την παραγωγή μασκών στη χώρα μας, έχει παραγγείλει δυο νέα μηχανήματα και σύντομα η παραγωγή της από 9 εκατομμύρια τεμάχια το μήνα θα φτάσει στα 18 εκατομμύρια τεμάχια το μήνα.

«Αλλά δεν είναι μόνο ένα το εργοστάσιο που παράγει μάσκες, υπάρχουν και άλλες μονάδες που έχουν προχωρήσει σε αγορά μηχανημάτων και υπάρχουν και εισαγωγές, οπότε εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα η τιμή των μασκών θα μειωθεί» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μόνοι τους υφασμάτινο επαναχρησιμοποιούμενο κάλυμμα, για να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα, και μία οικογένεια προκειμένου να μειώσει το κόστος, μπορεί να χρησιμοποιεί αυτές τις υφασμάτινες μάσκες φτιαγμένες από παλαιά ρούχα. Σχετικές οδηγίες θα δοθούν αρμοδίως, σημείωσε ο υφυπουργός.

Τέλος ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι το υπουργείο παρακολουθεί την αγορά διατηρώντας ανοικτό και το ενδεχόμενο της διατίμησης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ