Ο Αλέκος Αυλωνίτης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Share:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθεροτυπίας θεωρώ ότι μας δίνεται μια θαυμάσια ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο ούτε δεδομένο ,πόσο μάλλον η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου. Θεωρώ ότι το σημερινό μήνυμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η αξία της ελεύθερης ενημέρωσης εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 είναι ίσως το μοναδικό όπλο κατά της παραπληροφόρησης, της υπερπληροφόρησης και της τρομολαγνίας .
Ο πλουραλισμός, η ελευθεροτυπία και η τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι απαραίτητα στοιχεία της Δημοκρατίας, καθώς παίζουν κομβικό ρόλο για την άσκηση του κοινωνικού ελέγχου στους θεσμούς της Πολιτείας. Στη χώρα μας, το αγαθό της ενημέρωσης δυστυχώς μετατρέπεται πολλές φορές σε εργαλείο χειραγώγησης και εξυπηρέτησης μικροπολιτικών και ιδιωτικών συμφερόντων. Παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ελευθερία του Τύπου, ειδικά κατά την 4ετία 2015-2019 (όπως φαίνεται από την ετήσια κατάταξη των χωρών που δημοσιεύεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα) , ο δρόμος προς την πλήρη απελευθέρωση ακόμα είναι μακρύς και δύσκολος.
Είναι μέγιστη υποχρέωση και καθήκον μας να προστατεύσουμε την ελευθεροτυπία και να εξασφαλίζουμε καθημερινά την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στην ενημέρωση, επιτρέποντας και ενθαρρύνοντας την πολυφωνία, ελέγχοντας την ποιότητα της πληροφορίας και αντιμετωπίζοντας την αυθαιρεσία των εργοδοτών των ΜΜΕ, με την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Η χωρίς κανόνες ισότητας και ισοπολιτείας παροχή οικονομικής ενίσχυσης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση και ειδικά αυτές τις δίσεκτες μέρες από την κυβέρνηση για να την λιβανίζουν αποδεικνύει στη πράξη ότι η ελευθερία του Τύπου δυστυχώς δεν είναι δεδομένη αλλά ζητούμενη.»

Previous Article

ΛΑ.ΣΥ Βόρειας Κέρκυρας: Πολιτικές πρακτικές και επιλογές για γέλια και για κλάματα

Next Article

Δήλωση του Γραμματέα της Τοπικής Επιτροπής του Κ.Κ.ΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Σχετικά Άρθρα