Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του Κ.Κ.Ε για το άνοιγμα των σχολείων

Τη Δευτέρα, 11 Μάη, ξεκινάει η σταδιακή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αρχικές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας αλλά και οι δηλώσεις που ακολούθησαν σε καμία περίπτωση δεν καθησυχάζουν τις αγωνίες των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα αιτήματα και τις πρακτικές προτάσεις που έχουν διατυπώσει εδώ και μέρες τα σωματεία και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά δεν κάνει τίποτα για να τα ικανοποιήσει.
Για να υπάρξει ασφαλής επιστροφή στην εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να στηριχθεί με κυβερνητική ευθύνη η λειτουργία, η υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, αλλά πάνω απ’ όλα το έμψυχο δυναμικό των εκπαιδευτικών δομών.
Καταθέτουμε τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η όποια λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Για το άνοιγμα των σχολείων απαιτείται:
• Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει: Ότι τηρείται αυστηρά η αναλογία των εφτά (7) τετραγωνικών μέτρων για κάθε μαθητή/εκπαιδευτικό ανά τάξη. Ότι παρέχονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.α.). Ότι πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις. Ότι άμεσα προσλαμβάνεται προσωπικό με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του κράτους μαζικά τεστ.
• Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει: Ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα και με παροχή ειδικής άδειας. Ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διαδικασία για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
• Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό σημαίνει: Ότι ξεκινούν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων. Ότι άμεσα ξανανοίγουν όλα τα σχολεία που είτε καταργήθηκαν, είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά καμία σκέψη για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση
• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει: Ότι με κρατική ευθύνη αντιμετωπίζονται η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών με τους αναγκαίους ειδικούς. Ότι, επεκτείνονται άμεσα οι δομές ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τους μαθητές που το χρειάζονται. Ότι δημιουργούνται δημόσιες και δωρεάν δομές ουσιαστικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.
• Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών. Αυτό σημαίνει ότι: Παρέχεται άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση κανονικής άδειας.
• Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τη γειτονιά τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε επιπρόσθετα δρομολόγια για την αποφυγή του συνωστισμού σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε επίδομα για τα έξοδα μετακίνησης στους γονείς.
• Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που θα μετακινηθούν προς τις περιοχές που υπηρετούν, καθώς και για τη στέγαση και τη σίτιση τους με ευθύνη του κράτους.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα αναλάβουν για μία ακόμη φορά την ατομική τους ευθύνη για την προστασία της υγείας τους και της υγείας του περίγυρού τους. Αυτό όμως για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να εδράζεται πάνω στη συλλογική ευθύνη του κράτους. Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα να απαιτήσει και να διεκδικήσει με κάθε τρόπο να υλοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία. Τότε και μόνο τότε θα έχει νόημα να ξεκινήσει και πάλι η εκπαιδευτική διαδικασία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ