Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημήτρης Μπιάγκης: Να μην δολοφονήσουμε και πάλι τον Καποδίστρια

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής απέστειλε ο Βουλευτή του ΚΙΝ.Λ Δημήτρης Μπιάγκης. Ακολουθεί η επιστολή:

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά λύπης μου, παρακολουθώ όπως και όλη η Ελλάδα μια σειρά από δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο από τους επίσημους λογαριασμούς της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Οι αναρτήσεις αυτές αλλά οι αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει, έχουν προκαλέσει όπως είναι φυσικό το δημόσιο αίσθημα και τη θυμηδία, ειδικά των κατοίκων της γενέτειράς του, της Κέρκυρας. Φυσικά και ο κάθε ιστορικός επιστήμονας έχει το δικαίωμα να καταθέτει την άποψή του, όσο τεκμηριωμένη κι αν είναι αυτή ιστορικά, θέτοντας τους υποκειμενικούς προβληματισμούς του. Σε καμιά περίπτωση όμως, οι απόψεις αυτές, που διανθίζονται δυστυχώς και από ατυχείς και επιπόλαιους χαρακτηρισμούς, δεν μπορούν να υιοθετούνται από μια επιτροπή στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου, ειδικά όταν δεν διακρίνονται από σχετική νηφαλιότητα. Πόσο μάλλον, όταν πρωταρχικός ρόλος της εν λόγω Επιτροπής δεν είναι επουδενί η τεκμηριωμένη αναμόχλευση της ιστορίας, αλλά η οργάνωση των όποιων εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης του ελληνικού κράτους αποτελεί αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, όχι μόνο για τους Κερκυραίους ή τους Έλληνες, αλλά και όλη την Ευρώπη. Ο Ιωάννης Καποδίστριας διαμόρφωσε με τις ενέργειες και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος. προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και η Ιστορία έχει ήδη αποφανθεί για την προσφορά του, έχει κρίνει διεξοδικά το έργο του, την ανυστερόβουλη προσφορά του και την τραγική του θυσία στην υπόθεση της αναγέννησης και χειραφέτησης του ελληνισμού. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, αλλά και την επέτειο των 190 χρόνων από τη τραγική του δολοφονία, το Ελληνικό Κράτος οφείλει να τον τιμήσει όπως του αξίζει, με πρωτοβουλίες αντίστοιχες με εκείνες που ήδη έχουμε συζητήσει και αποφασίσει και για το Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, κι όχι να τον δολοφονεί κατ’ εξακολούθηση με ή χωρίς συναίσθηση της ιστορικής παρεκτροπής που πραγματοποιεί.

Κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαι σε εσάς, με τον θεσμικό ρόλο και το κύρος που διαθέτετε, αλλά και με την ευαισθησία και το ειλικρινές ενδιαφέρον που σας διακρίνει για την προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη, ευαισθησία και ενδιαφέρον που διαπίστωσα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, ώστε να αναλάβετε σχετικές πρωτοβουλίες για να διαφυλαχθεί η προσωπικότητα αυτού του λαμπρού άνδρα και να μην γίνεται βορά στις επιδιώξεις του οποιουδήποτε.

Με τιμή,
Δημήτρης Μπιάγκης
Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Κέρκυρας

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ